Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihervasemmisto paheksuu Saksan vapaita autobahneja – konservatiivit ajavat kahtasataa sisäkaistalla

Saksalaiset irrottelevat moottoritien sisäkaistalla. Hurjia nopeuksia sekä paheksutaan että pidetään normaalina matkan taittamisena.

Ulkomaat
 
Saksan moottoritiellä on hyvä tuntea omat taidot
Saksan moottoritiellä on hyvä tuntea omat taidot
HS hurautti A2-moottoritielle katsomaan, miten kovaa sisäkaistalla ajetaan. Yhden kaistan täyttävät rekat. Toimittaja Tiina Rajamäki, Kuvaaja Kaveh Rostamkhani.
Sarja käsittelee asioita, joita maailmalla paheksutaan.

Radiologi Regine Rathmann katsoo rannekelloaan. On maanantaiaamu, ja hän tankkaa parhaillaan upouutta Audi S3 -avoautoaan moottoritien kupeessa Berliinissä.

"Puolilta päivin minun pitäisi olla vastaanotollani Hannoverissa."

Kello on nyt 10.10, ja reittipalvelu laskee matkan Hannoveriin kestävän kolmisen tuntia.

Kein Problem, ei ongelmaa, sillä Regine Rathmann ajaa mielellään kovaa. "Vauhtini taitaa olla keskimäärin 170–180 kilometriä tunnissa."

Hyppään valokuvaajan kanssa kyytiin. Luvassa on kahden tunnin paahto E30-moottoritiellä. Saksassa sen nimi on A2.

Vähän yli viisikymppinen Rathmann työskentelee Hannoverissa lääkärikeskuksessa. Hän on tyypillinen pendelöijä eli sukkuloija. Viikonloppuisin Rathmann asuu miehensä kanssa Berliinissä Charlottenburgissa, ja maanantaista perjantaihin hän tekee pitkää päivää Hannoverissa.

Kaveh Rostamkhani
Radiologi Regine Rathmann kertoo ajavansa mielellään kovaa.
Radiologi Regine Rathmann kertoo ajavansa mielellään kovaa.

Berliinistä aina Ruhrin alueelle jatkuvan A2:n vasen sisäkaista on Rathmannille lievästi sanottuna tuttu. Kolmesta kaistasta sisimmäinen on se, josta Saksan autobahnit ovat kuuluisia.

Oikea kaista on lähinnä rekoille, keskimmäinen suurin piirtein 130 kilometrin suositetussa tuntinopeudessa pysytteleville.

Sisäkaistalla ajavat ne, joiden mielestä 200 kilometriä tunnissa on sopiva matkavauhti. Toisten mielestä he kaahaavat, toisten mielestä taas taittavat tehokkaasti matkaa.

Tosin suuri osa sisäkaistan käyttäjistä on tavallisia ohittajia, mutta jarruttelemaan kaistalle ei saa jäädä.

Moottoritie on jämäköiden sääntöjen maana tunnetussa Saksassa se paikka, jossa sääntö onkin vain suositus. Kovaa ajaminen on sellainen henkinen kaistale, johon muuten ympäristötietoisen kansan enemmistö ei mielellään puuttuisi.

Tasaisin väliajoin Saksassa kuitenkin alkaa keskustelu siitä, että koko liittovaltion moottoriteille pitäisi saada nopeusrajoitus. Täysin rajoituksettomia osuuksia on noin 60 prosenttia moottorietieverkostosta. Niilläkin pätee suositus 130 kilometriä tunnissa.

Fakta

Autobahnilla ei ole yleistä nopeusrajoitusta

 Saksan moottoriteillä eli autobahneilla ei ole yleistä nopeusrajoitusta henkilöautoille.

 Noin 40 prosentilla tieosuuksista on kuitenkin nopeusrajoitus, joka on pysyvä tai väliaikainen. Väliaikainen rajoitus riippuu säästä ja liikennetilanteesta, ja se ilmoitetaan usein elektronisilla tauluilla.

 Saksan moottoriteiden suositusnopeus on 130 kilometriä tunnissa. Vihreät ja vasemmistopuolue Linke haluaisivat tehdä suosituksesta maanlaajuisen rajoituksen sekä turvallisuuden että ympäristönsuojelun nimissä.

 Saksan tilastokeskuksen mukaan joka kymmenes kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista sattuu moottoriteillä, vaikka niillä ajetaan kolmannes henkilöautojen ajokilometreistä.

 Yleensä moottoritiellä on kolme kaistaa. Oikeanpuoleisin on hitaammille kulkuneuvoille, kuten rekoille. Keskikaistalla ajetaan usein suositusnopeuden tietämillä. Sisäkaistalla näkee autojen kiitävän välillä jopa yli 200 kilometriä tunnissa.

Poliitikot tarttuivat asiaan viimeksi liittopäivävaalien alla vuonna 2013. Silloin vihreät vaativat 120:n nopeusrajoitusta ja saivat tukea muun muassa sosiaalidemokraateilta.

Vihreiden pääargumentti on kaahauksen tuomat pakokaasupäästöt. Demarit taas ajattelevat enemmän liikenneturvallisuutta.

Konservatiivit eivät halua koskea nopeusrajoituksiin. Heidän äänestäjäkunnassaan on paljon sisäkaistalaisia.

Rathmann ei näe rajoituksen vaatimisessa järkeä niin kauan kuin moottoriteiden liikenne pelaa näinkin hyvin.

"Ympäristökommentteja ymmärrän ja ostaisin heti sähköauton, jos niiden kantamat olisivat vähän pidempiä. Saksalaiset ovat jääneet jälkeen niiden kehittämisessä."

Rathmannin neljä viikkoa sitten hankkiman Audi S3:n moottori pääsee testiin, kun olemme ajaneet muutamia kymmeniä kilometrejä poispäin Berliinistä. Tien yllä on opastetaulu, jossa nopeusrajoituksen yli kulkee vino poikkiviiva.

Regine Rathmann painaa kaasua. Nopeusmittari lähestyy 180:tä. Sisäkaista on tyhjä.

Rathmann haluaa kokeilla, onko uusi auto edellisen, urheilumallisen Audi TT:n, veroinen. Mittari näyttää kahtasataa. Tiedän, että nyt näytämme muiden takapeileissä kärpäseltä, joka lähestyy hurjaa vauhtia.

Melu kiihtyy, mutta auto ei juuri tärise. Kiidämme eteenpäin. Ala-Saksin pellot pikakelautuvat yhdeksi vihreäksi viivaksi.

Viereisen kaistan autot jäävät yksi kerrallaan kauas taakse.

Kaveh Rostamkhani
Saksan autobahnien sisäkaistalla saa ajaa jopa 200 kilometriä tunnissa. Moni haluaisi niillekin rajoitukset.
Saksan autobahnien sisäkaistalla saa ajaa jopa 200 kilometriä tunnissa. Moni haluaisi niillekin rajoitukset.

"Moottoritiellä täytyy tietää, mitä tekee. Näen usein kuljettajia, jotka eivät osaa arvioida, kuinka nopeasti edellä olevat tulevat näissä nopeuksissa vastaan. Se on vaarallista", Rathmann sanoo ja kiihdyttää taas, nopeasti mutta pehmeästi.

Hän on myös oppinut varomaan rekkoja, jotka aiheuttavat välillä vaaratilanteita.

Tällä työmatkalla radiologi Rathmann ei vielä ota avoautostaan irti ihan kaikkea iloa.

"Nautin kyllä siitä, kun avaan kattokankaan, panen musiikin kovalle ja ajan kahtasataa."

Olemme Hannoverissa 12.15.

Tiina Rajamäki HS
Berliini–Hannover

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat