Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkilla on kova työ kitkeä jihadisteja

Isisillä uskotaan olevan Turkissa nukkuvia soluja. Niitä vastaan on käyty kovin ottein.

Ulkomaat
 
Reuters
Maanantaina Suruçin terrori-iskussa kuolleiden sukulaiset surivat tiistaina hautausmaalla Gaziantepissa.
Maanantaina Suruçin terrori-iskussa kuolleiden sukulaiset surivat tiistaina hautausmaalla Gaziantepissa. Kuva: Reuters

Turkki ilmoitti tiistaina tunnistaneensa ainakin yhden Suruçin kaupungissa tehdyn terrori-iskun tekijöistä. Kulttuurikeskukseen maanantaina tehdyn iskun uhrimäärä kasvoi 32 kuolleeseen, kertoi uutistoimisto AFP.

Turkin pääministerin Ahmet Davutoglun mukaan on hyvin todennäköistä, että iskun tekijällä oli kytköksiä terroristijärjestö Isisiin.

Ajatushautomo Atlantic Councilin vieraileva tutkija Aaron Stein pitää yhä mahdollisena, että iskun olisi tehnyt esimerkiksi omillaan toiminut Isisin tukija.

"Jos todistetaan, että Isis oli tämän takana, iskuja voi hyvinkin tulla lisää", sanoo tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

Turkkilaislehti Hürriyetin haastatteleman turkkilaisen turvallisuusasiantuntijan mukaan isku olisi ollut Isisin viesti Turkille.

"Jos jatkatte operaatioita, teistä tulee kohde", kuvaili yksi asiantuntijoista nimettömästi Hürriyetille.

Tunisiassa jihadistit ovat iskeneet tänä vuonna turistikohteisiin jo kahdesti. Turkin turvallisuuskoneisto on vahvempi, mutta asiantuntijat eivät sulje pois jihadistien iskua myös Turkissa.

"Jos olisin turkkilainen turvallisuusviranomainen, se valvottaisi minua öisin", Stein muotoilee.

Isku on kasvattanut huolta Turkin puolelle soluttautuneista jihadistitaistelijoista.

Ongelma on syntynyt Syyrian vuonna 2011 alkaneen sodan aikana. Turkki antoi syyrialaisten kapinallisryhmien kulkea rajansa yli hyvin vapaasti, sillä se toivoi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon kaatuvan.

Turkista tuli pääreitti myös ulkomaalaisille taistelijoille, jotka pyrkivät Syyriaan taistelemaan. Samalla radikaalit ryhmät ovat saaneet jalansijaa Turkinkin puolella.

Alkuvuodesta julki vuotaneessa Turkin poliisin raportissa varoitettiin, että Isisiin kytköksissä olevilla jihadisteilla on "nukkuvia soluja" useissa turkkilaisissa kaupungeissa, kuten Istanbulissa, Ankarassa ja Konyassa sekä useissa etelän kaupungeissa.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavusoglu on arvioinut, että Isisin riveissä taistelee 700–1 000 turkkilaista. Alaranta kertoo, että julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan esimerkiksi rekrytointitoimintaa on ollut etenkin köyhissä kaupunginosissa ja syrjäseuduilla.

"Jossain syrjäkylän korttelin leipomon takahuoneessa on kaveri, jolle voidaan ilmoittautua", Alaranta arvioi.

Turkki on tiukentanut rajavalvontaansa huomattavasti jo viime vuodesta lähtien. Viime viikkoina maa on kiristänyt otteitaan entisestään ja ilmoittaa jatkuvasti uusista pidätyksistä.

Raja vuotaa yhä, sillä esimerkiksi salakuljettajat voivat lahjoa rajavartijoita tai saattavat tuntea oikeat reitit. Monilla on tuttuja tai sukulaisia rajan eri puolilla. Lisäksi Syyriasta on tullut Turkkiin YK:n virallisen arvion mukaan lähes kaksi miljoonaa syyrialaista pakolaista.

"Eihän sitä pystyisi kukaan täysin valvomaan", Alaranta sanoo. "Noin valtaviin ihmismassoihin on helppoa sulautua."

Maanantainen isku voi olla myös merkki Isisin ja kurdien välisen katkeran sodan läikkymisestä Turkin puolelle. Iskun kohteeksi joutuneet vasemmistolaiset nuoret olivat menossa auttamaan kurdikaupunki Kobanin jälleenrakennuksessa Syyriassa. Isis yritti pitkään vallata Kobania kurdeilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat