Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska haluaa myllätä euroalueen hallinnon

Maa ajaa täysillä valtarakenteiden remonttia. Siihen on nyt tilaisuus, kun Saksan ja Britannian huomio on muualla.

Ulkomaat
 
Neill Hall Reuters, Arben Celi Reuters, Etienne Laurent Reuters
Britannian David Cameron haluaa vahvan euroalueen Britannian oman edun nimissä. Saksan Angela Merkel taas haluaa vahvistaa Emua muttei ole kertonut yksityiskohdista. Ranskan François Hollande haluaa euroalueelle oman hallituksen, budjetin ja parlamentin.
Britannian David Cameron haluaa vahvan euroalueen Britannian oman edun nimissä. Saksan Angela Merkel taas haluaa vahvistaa Emua muttei ole kertonut yksityiskohdista. Ranskan François Hollande haluaa euroalueelle oman hallituksen, budjetin ja parlamentin. Kuva: Neill Hall Reuters, Arben Celi Reuters, Etienne Laurent Reuters

Ranskalaiset jos ketkä osaavat EU:n poliittisten pelien hienoudet. EU:n perustajamaa on ajoituksen mestari.

Kun muualla Euroopassa vasta toivutaan viimeisimmistä Kreikka-neuvotteluista, Ranska ajaa jo täyttä päätä euroalueen valtarakenteiden remonttia. Tukea se saa EU-komissiosta.

Ranskan jo kauan toivoma euroalueen hallinnon myllääminen tarkoittaisi käytännössä, että euromaiden kansallinen päätösvalta vähenisi nykyisten tai vasta perustettavien toimielinten kustannuksella.

Silloin Suomellakin olisi entistä vähemmän sananvaltaa siihen, mihin se veroeurojaan käyttää.

Kun Kreikan kriisi oli keskikesällä kuumimmillaan, Ranska pysyi sivussa kovimmista neuvotteluista. Valokeila osui odotetusti Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin ja Kreikan pääministeriin Alexis Tsiprasiin.

Ranskan presidentti François Hollande tyytyi antamaan kulisseissa henkistä tukea. Kreikan siltarahoituksen ratkettua hän astui esiin.

Hollande esitti sunnuntaina Le Journal du Dimanche -lehdessä, että euroalueesta pitää tehdä entistä vahvempi. Keinoiksi hän tarjosi euromaiden omaa hallitusta, budjettia ja parlamenttia.

Sosialistijohtajan mielestä euron ongelma ei ole suinkaan EU-sääntelyn liiallisuus vaan vähyys.

Ranska on ollut ennenkin aktiivinen kehittelemään euroalueelle uusia tehtäviä ja toimielimiä. Maan omat velkaongelmat ovat kuitenkin pitäneet sen viime vuodet syrjässä euroalueen johdosta. Valtaa on käyttänyt yksin Saksa.

Nyt Saksa potee Kreikka-väännön aiheuttamaa EU- ja sisäpoliittista krapulaa. Samaan aikaan euroalueen ongelmat ovat herättäneet aiheellisen kysymyksen, kuinka talous- ja rahaliittoa pitäisi vahvistaa.

Kaikki tämä antaa Ranskalle tilaisuuden nostaa profiiliaan.

Ranska ei suinkaan ole yksin kuljettamassa euroaluetta entistä keskitetympään suuntaan.

Kuukausi sitten EU-komission pääjohtaja Jean-Claude Juncker, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi, EU-parlamentin puhemies Martin Schulz ja euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem julkistivat raporttinsa siitä, kuinka talous- ja rahaliitto saataisiin "valmiiksi".

Raportti jäi vähälle huomiolle, kun Kreikan kriisi painoi päälle. Raportissa viisi EU-johtajaa usuttaa euroaluetta kohti "todellista" talous-, rahoitus-, fiskaali- ja poliittista unionia:

"Aito fiskaaliunioni edellyttää, että yhteistä päätöksentekoa finanssipolitiikasta lisätään."

Yhteistä päätöksentekoa on viisikon mukaan lisättävä, vaikka se ei kuulemma tarkoita "tuloja ja menoja koskevan politiikan kaikkien näkökohtien keskittämistä". Jotain päätettävää jäisi siis yhä kansallisestikin.

EU-eroa pohtiva Britannia on pitänyt Saksaa parhaana liittolaisenaan, kun maan pääministeri David Cameron yrittää neuvotella Britannian EU-suhdetta uusiksi.

Nyt Ranskan eurolinjaukset pelaavat kuitenkin Britannian pussiin. Cameronille sopii hyvin, että euroalue tiivistää yhteistyötä vaikka velan yhteisvastuullisuuteen asti.

Keskusjohtoinen euroalue voi olla Britannian etu, jos se tukee Britannian vientiä ja antaa saarivaltiolle tilaa noukkia rusinat yhteismarkkinoiden pullasta.

Brittihallitus toivoo myös, että talous- ja rahaliiton remontti avaisi EU:n perussopimusneuvottelut. Silloin Britannia voisi ujuttaa samasta raosta omia vaatimuksiaan.

Suomi taas ei ole sivustakatsoja vaan euron jäsenenä muutosten ytimessä. Toistaiseksi ideat euroremontista ovat vain ehdotuksia ja suosituksia. Kreikan aiheuttama poliittinen paine ajaa niitä kuitenkin lihaksi.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Oikaisu 24.7. Jean-Claude Juncker on EU-komission puheenjohtaja, ei pääjohtaja, kuten jutussa on kirjoitettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat