Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polttoainetta, ruokaa ja lääkkeitä – Avustuslaivoja pääsi vihdoin Jemeniin

Laivat vievät Adenin satamakaupunkiin polttoainetta, ruokaa ja lääkkeitä

Ulkomaat
 

Kaksi avustuslaivaa pääsi vihdoin tiistaina Jemenin satamakaupunkiin Adeniin, kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters. YK:n Maailman ruokaohjelman WFP:n laivassa oli 4 000 litraa polttoainetta ja Arabiemiraattien laivassa ruokaa.

Laivoissa oli suurin Adeniin tullut avustuspaketti kahteen kuukauteen. Jemenin liikenneministeri Badr Basalmeh sanoi, että Arabiemiraattien lähetyksessä oli seitsemän miljoonaa kiloa ruokaa ja lääkkeitä.

Laivat eivät ole päässeet satamaan huthikapinallisten ja hallitusta tukevien joukkojen kovien taisteluiden vuoksi. Lisäksi Saudi-Arabian johtama liittoutuma tekee ilmaiskuja Jemeniin.

Arabiemiraattien laivoja pääsi Adeniin toukokuussa, muttei YK:n lipun alla. Tiistaina satamaan pääsi ensimmäistä kertaa neljään kuukauteen YK:n lipun alla purjehtiva laiva.

Maailman ruokaohjelma WFP on yrittänyt viime viikkoina päästä satamaan useita kertoja, mutta se on ollut liian vaarallista.

Lähetykset Adenin satamaan loppuivat liki täysin sodan alettua. Kaupungin asukkaat ovat sanoneet, että huthitaistelijat estävät ruoan, polttoaineen ja lääkkeiden tuomisen kaupunkiin.

Liikenneministeri kertoi, että Arabiemiraattien lähettämä tekninen ryhmä korjasi myös Adenin lentokentän tornin ja matkustajaterminaalin.

Aiemmin heinäkuussa YK julisti humanitaarisen tulitauon, mutta se epäonnistui. WFP on kuvaillut aselepoa viimeiseksi toivoksi, jotta se pääsisi viemään apua.

WFP oli ennen aselepoa toimittanut apua kapinallisten hallitsemalle alueelle Hodeidan satamaan Länsi-Jemeniin, mutta kapinalliset eivät päästäneet apusaattuetta Adeniin. YK varoitti silloin, että Jemen oli vain askeleen päässä nälänhädästä.

Yli 21 miljoonaa ihmistä eli 80 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee apua, ja 13 miljoonalla ihmisellä on pulaa ruoasta. WFP:llä on muitakin laivoja täynnä polttoainetta ja ruokaa odottamassa pääsyä Adenin satamaan.

Maaliskuun lopussa alkaneessa sodassa on kuollut YK:n mukaan yli 3 640 ihmistä. Puolet heistä on siviilejä.

Shiiojen zaidilaiseen lahkoon kuuluvat huthikapinalliset pakottivat keväällä presidentti Abd Rabbuh Mansur Hadin pakenemaan Saudi-Arabiaan. Jemen on käynyt sen jälkeen sisällissotaa.

Saudi-Arabian johtama ja Hadia tukeva liittoutuma aloitti ilmaiskut huthien kohteisiin maaliskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat