Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Löytyisikö rahalla älyllistä elämää?

Venäläismiljardööri sijoitti sata miljoonaa dollaria lapsuutensa isoimman mysteerin ratkomiseen

Ulkomaat
 
Stuart C. Wilson Getty Images
Miljardööri Juri Milner (vas.) ja fyysikko Stephen Hawking pitivät maanantaina Lontoossa tiedotustilaisuuden uudesta avaruushankkeesta.
Miljardööri Juri Milner (vas.) ja fyysikko Stephen Hawking pitivät maanantaina Lontoossa tiedotustilaisuuden uudesta avaruushankkeesta. Kuva: Stuart C. Wilson Getty Images

Venäläinen miljardööri Juri Milner, 53, yllätti maanantaina maailman. Hän ilmoitti sijoittaneensa sata miljoonaa dollaria älyllisen elämän etsimiseen avaruudesta. Kymmenvuotisen Breakthrough Listen -projektin keulahahmo on fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking.

Upporikas internetsijoittaja on asunut osittain Yhdysvalloissa jo vuodesta 1990 lähtien. Neljä vuotta sitten hän osti Kalifornian Piilaaksosta kartanon sadalla miljoonalla dollarilla ja maksoi Forbes-lehden arvion mukaan kiinteistöstä sata prosenttia ylihintaa.

Onko Kalifornian aurinko pehmentänyt venäläisen pään?

"Ehkä olemme maailmankaikkeudessa yksin, ja sehän olisi hienoa", Milner kommentoi maanantaina venäläiselle RBK-uutispalvelulle.

"Tai sitten emme ole yksin, ja sekin olisi hienoa, mutta toisella tavalla. Jos emme kuitenkaan vaivaudu edes etsimään vastausta, se ei edusta mitään korkeampaa ymmärrystä."

Juri Milner syntyi moskovalaiseen juutalaisperheeseen marraskuussa 1961, seitsemän kuukautta sen jälkeen kun Juri Gagarin oli lentänyt avaruuteen ensimmäisenä ihmisenä. Professori-isän ja laboranttiäidin valinta vauvan nimeksi taisi olla itsestään selvä.

"Minusta tuli Gagarinin kunniaksi Juri. Se oli minulle ensimmäinen merkki siitä, että pitää ajatella avaruutta", Milner kertoi RBK:lle.

"Sitten luin kaikenlaisia kirjoja, mutta eniten minua kiinnosti avaruus ja elämä maailmankaikkeudessa. Luin hyvin nuorena [tähtitieteilijä] Josif Šklovskin kirjan Maailmankaikkeus. Äly. Elämä, ja se teki minuun suuren vaikutuksen."

Nuori avaruusfriikki pääsi Moskovan yliopistoon lukemaan teoreettista fysiikkaa. Sittemmin hän työskenteli Venäjän tiedeakatemian instituutissa vetypommin kehittelijän ja tulevan nobelistin Vitali Ginzburgin alaisuudessa. 1980-luvun lopussa hän ryhtyi liiketoimintaan samaan tapaan kuin moni muukin ikätoveri: Milner alkoi myydä kansalle lännestä rahdattuja tietokoneita.

Liike-elämä rupesi kiinnostamaan. Vuonna 1990 Milner siirtyi Whartonin bisneskouluun Pennsylvanian yliopistoon ja työskenteli sitten kolme vuotta Maailmanpankissa venäläisen pankkitoiminnan asiantuntijana.

Keväällä 1995 kotimaa kutsui taas. Nousukiidossa ollut venäläispankkiiri Mihail Hodorkovski värväsi Milnerin keväällä 1995 johtamaan Menatep-pankkikonserninsa investointipankkia Aljans Menatepia.

Tuon ajan seikkailuja Milner on kartoittanut kirjassaan Punaisen lokakuun opetukset. Kirja kertoo Aljans Menatepin järjestämästä Venäjän ensimmäisestä julkisesta tarjouskilpailusta, kun perinteikäs moskovalainen suklaatehdas Punainen lokakuu pantiin lihoiksi.

Vuosituhannen vaihteessa Milner iski silmänsä internetiin. Hänen sijoitusrahastonsa perustivat yhdysvaltalaisen mallin mukaan sellaisia nettipalveluita kuin huutokauppasivusto molotok.ru ja verkkokauppa 24x7. Menestyneimmäksi nousi sähköpostipalvelu mail.ru.

Venäjän syöksyessä lamaan vuonna 2008 Milner tutustui miljardööri Aleksei Usmanoviin, joka sijoitti rahojaan Milnerin DST-Global-sijoitusyhtiöön.

Firma hankki osuuksia muun muassa Facebookista, Twitteristä, Spotifysta ja muista todellisen menestyksen kynnyksellä olleista verkkoyhtiöistä. Talouslehti Forbes arvioi Milnerin omaisuuden arvoksi tänä vuonna 3,4 miljardia dollaria.

Dmitri Medvedevin presidentikaudella Milner johti Venäjän modernisointikomissiota. Sittemmin miljardööri on suunnannut julkiset toimensa tieteen tukemiseen. Hän jakoi perustamansa Breakthrough Price Foundation -säätiön kautta vuonna 2012 yhteensä 27 miljoonan dollarin "supernobelit" yhdeksälle maailmankaikkeuden tutkijalle. Milner valitsi palkitut itse; vastaisuudessa edelliset palkitut valitsevat sääntöjen mukaan seuraavat onnekkaat.

Säätiö on jakanut palkintoja myös matematiikan ja lääketieteen lupauksille. Säätiön hallitukseen kuuluu Milnerin lisäksi muun muassa Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, verkkokauppa Alibaban perustaja Jack Ma ja Googlen perustajiin kuuluvan Sergei Brinin ex-vaimo, biologi Anne Wojcicki.

Milnerillä ja hänen vaimollaan, taiteilija Julija Milnerillä, on kaksi lasta.

Avaruuden tutkijoiden tarkoituksena on vuokrata Milnerin rahoilla runsaasti aikaa amerikkalaisilta ja australialaiselta teleskoopilta.

"Olemme allekirjoittaneet sopimukset maailman suurimpien radioteleskooppien käytöstä. Kyseessä ovat Green Bank Amerikassa ja Parkes Australiassa", Milner selvitti.

"Ne ovat suurimmat teleskoopit, jotka ovat tällä hetkellä käytettävissä, siis nimenomaan meidän sivilisaatiossamme."

Mikroaallot tai lasersäteet voisivat kertoa viestinnästä, jota jokin kaukainen sivilisaatio olisi lähettänyt maailmankaikkeuteen. Informaation analysoimiseksi Kaliforniaan perustetaan keskus, joka värvää suunnitelman mukaan yhdeksän miljoonaa tietokonetta joka puolelta maailmaa datan käsittelyyn.

Ajatus avaruuden viestien sieppaamisesta ei ole lainkaan uusi. Samaa on yritetty radioteleskoopeilla jo 1960-luvulta lähtien. Ensimmäiset viestit Maasta vieraille sivilisaatioille lähetettiin vuonna 1974.

Viestien lähettely on Milnerin mukaan nykyisin kovin kiistanalainen asia. Esimerkiksi Stephen Hawking vastustaa sitä, koska emme tiedä, minkälainen porukka meidät löytäisi.

Rahoittaja aikoo kuitenkin pitää viestinlähetysmahdollisuuden avoimena.

"Julistamme kansainvälisen kilpailun. Siinä on luvassa miljoona dollaria niille, jotka keksivät parhaan avaruuteen mahdollisesti lähetettävän viestin", Milner kertoi RBK:lle.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat