Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmalla nousee nyt muureja rikkaiden ja köyhien välille

Muureja ja aitoja on noussut 2000-luvulla valtioiden rajoille hurjaa tahtia. Niitä pystytetään etenkin rikkaiden ja köyhien välille.

Ulkomaat
 
Lefteris Pitarakis AP
Syyrialaiset pakolaiset leikkasivat kesäkuun puolivälissä raja-aitaan reiän päästäkseen Turkin puolelle. Osa kiipesi aidan yli.
Syyrialaiset pakolaiset leikkasivat kesäkuun puolivälissä raja-aitaan reiän päästäkseen Turkin puolelle. Osa kiipesi aidan yli. Kuva: Lefteris Pitarakis AP

Kun hätä oli suurimmillaan, edessä oli vain aita ja piikkilankaa.

Varoituslaukaukset ja vesitykitkään eivät enää pelottaneet, kun tuhannet asukkaat pakenivat Syyriassa Tal Abyadin kaupungissa roihuavia kurdien ja Isis-järjestön välisiä taisteluita kesäkuussa.

Turkin rajalla aita leikattiin ja ketterimmät kiipesivät sen yli.

Huolimatta yrityksistä rajoittaa pakolaisvirtaa Turkkiin on saapunut Syyriasta 1,8 miljoonaa pakolaista.

Turkista Eurooppaan pyrkivien tielle kasaantuu kuitenkin lisää aitoja Bulgariassa ja Kreikassa, kohta myös Unkarissa.

Juuri kun tuntui siltä, että globalisaatio avasi "maailman ilman rajoja", liikkuvuutta on rajoitettu enemmän kuin koskaan. Kolme neljäsosaa kaikista toisen maailmansodan jälkeisistä aidoista ja muureista on rakennettu 2000-luvulla.

Ilmiötä pitkään tutkinut Reims Champagne Ardenne -yliopiston poliittisen maantieteen professori Stéphane Rosière on laskenut, että aitoja ja muureja on nyt valtioiden välillä yli 33 000 kilometriä.

Kasvavat siirtolaisvirrat ja terrorismi ovat hänen mukaansa lisänneet pelkoa. Muukalainen nähdään uhkana maiden turvallisuudelle.

"Sellaisessa ilmapiirissä aitojen rakentaminen osoittaa jämäkkyyttä ja kasvattaa päätöksentekijöiden suosiota", Rosière sanoo.

Jayanta Dey Reuters
Intian rajavartioston sotilaat vahtivat Intian ja Bangladeshin välistä aitaa huhtikuun alussa kansanäänestyksen alla Agartalan kaupungissa.
Intian rajavartioston sotilaat vahtivat Intian ja Bangladeshin välistä aitaa huhtikuun alussa kansanäänestyksen alla Agartalan kaupungissa.

Palestiinalaisia ylittämässä Israelin rajamuuria kesäkuussa.
Palestiinalaisia ylittämässä Israelin rajamuuria kesäkuussa.

Ilmiö ei rajoitu Eurooppaan. Tunisiassa ja Keniassa aitoja on ryhdytty rakentamaan tämänvuotisten terrori-iskujen jälkeen. Niin toimittiin aikoinaan myös Israelissa, jonka Palestiinalaisalueille rakentama turva-aita on maailman kiistellyimpiä.

"Lähes kaikissa näissä hankkeissa rikkaat erotetaan köyhistä", Rosière tiivistää.

Kalifornialaisen Berkeley-yliopiston valtiotieteiden apulaisprofessori Ron Hassner on laskenut kollegansa Jason Wittenbergin kanssa, että aidan rakentajien keskimääräinen bruttokansantuote asukasta kohden on noin 8 600 dollaria.

Niillä, joiden vuoksi aita on rakennettu, keskimääräinen bruttokansantuote asukasta kohden on noin 2 000 dollaria.

Hassnerin mukaan aitoja ei kuitenkaan voi sen perusteella määritellä "hyviksi tai pahoiksi".

"Voimme puhua aidoista, jotka rakentajan kannalta täyttävät tai eivät täytä tarkoitustaan", Hassner tähdentää.

Ennen turva-aidan rakentamista Länsirannalle Israelissa kuoli satoja ihmisiä itsemurhapommituksissa. Aidan valmistumisen jälkeen iskut loppuivat. Israelin kannalta tulos on toivottu.

Tausta

Muuri vai aita?

Muureja rakennettiin pitkään kansakuntien tai kaupunkien puolustukseksi. Muurien murtaminen tai ylittäminen tarjosi suuria haasteita valloittajille Tšingis-kaanista Julius Caesariin.

Berliinin muurin tarkoitus taas oli estää asukkaita karkaamasta länsipuolelle. Vastaavaan pyrkii enää Pohjois-Korea.

Nykyajan muurit ovat monimutkaisia yhdistelmiä aitaa, muuria, kuoppia, vartiotorneja ja liikkumista valvovaa elektroniikkaa. Niistä ei ole modernin sotakaluston pysäyttäjiksi, eikä se ole niiden tarkoituskaan. Aidoilla halutaan kontrolloida ihmisvirtoja.

Pelkällä muurilla ei ole muuta virkaa kuin tarkka-ampujilta suojautuminen, kertoo valtiotieteiden apulaisprofessori Ron Hassner Berkeley-yliopistosta.

"Länsirannalla muuria on kohdissa, joista palestiinalaiset ovat ampuneet israelilaisia aidan läpi."

Länsirannan barrikadi on 6 prosenttia muuria ja 94 prosenttia aitaa. Sitä kutsutaan kuitenkin molemmilla nimillä.

Hassnerin mukaan rakentaja puhuu aina aidasta, joka kuulostaa tilapäiseltä. Hankkeen vastustaja taas puhuu yleensä muurista, sillä muuri mielletään pysyväksi ja vihamieliseksi.

"Muureja kuitenkin vältetään, koska ne tukkivat näkyvyyden ja ovat aitaa kalliimpia."

Turva-aita on kuitenkin vain syventänyt israelilaisten ja palestiinalaisten syviä jakolinjoja.

Syyskuun 2001 WTC-iskujen jälkeen rajanylityksiä on valvottu aiempaa tarkemmin.

Tämä avasi myös mahdollisuuksia turva-alan yrityksille, jotka ovat kehittäneet hienostunutta valvontatekniikkaa. Aidan rakentaminen on kallista.

Yhdysvaltojen ja Meksikon sekä Saudi-Arabian ja Irakin välisten rajojen ratkaisut ovat viimeistä huutoa. Saudi-Arabia on sijoittanut lähes kolme miljardia euroa aidan lisäksi turvakameroihin ja tutkiin sekä sensoreihin, jotka paikantavat maanalaisia liikkeitä tunneleiden varalta.

Kilometri aitaa maksaa yli kolme miljoonaa euroa.

Talousongelmissa rypevän Kreikan hieman halvempi ratkaisu Turkin rajalla maksoi yhteensä kolme miljoonaa euroa yhdestätoista kilometristä.

Artikkeliin liittyvät

Hinta ei kuitenkaan määrittele tehokkuutta.

"Aidat ovat yhtä tehokkaita kuin niiden vartijat", Rosière huomauttaa.

Hädässä olevat ihmiset ovat valmiita mihin tahansa ylittääkseen rajan. Ihmissalakuljettajille ja korruptoituneille rajavartijoille se tietää kannattavaa liiketoimintaa.

Viime vuosikymmeninä aitojen ja muurien ylityksiin on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä, jos meretkin lasketaan muureiksi.

Omaa luokkaansa ovat Välimeri ja Adeninlahti, jonka pohjasta on tullut Afrikan sarven ja rikkaiden arabimonarkioiden välinen hautausmaa.

Yhdysvaltojen ja Meksikon raja on Rosièren laskelmien mukaan vaatinut eniten uhreja maalla: vuosikymmenen saatossa noin 3 000 henkeä.

Maiden välisessä karussa maastossa luonto vaatii veronsa. Kuolemansyitä voivat olla muun muassa hypotermia, nestehukka ja myrkyllisten eläinten puremat.

Rosière muistuttaa, ettei aitojen rakentaminen tarkoita rajojen sulkemista.

"Ne on tarkoitettu seuloiksi, joiden läpi pääsee asiakirjoilla", hän selittää.

Läpi pääsee helpoiten oikealla passilla.

Suomalainen voi matkustaa eräiden arvioiden mukaan 143 maahan ilman etukäteen anottua viisumia. Etelä-Sudanista ja Palestiinalaisalueilta taas pääsee vain 20 valtioon.

Globalisaatiossa onkin alun perin ollut kyse vain tavaran ja rahan vapaasta liikkumisesta, Rosière kärjistää.

"Toki tavarallekin on rajoituksia, mutta käytännössä jääkaapin on helpompi matkustaa kuin ihmisen."

 

1 Yhdysvallat–Meksiko

Maailman vilkkain rajaliikenne on Meksikon ja Yhdysvaltojen välillä. Yhdysvallat päätti vuonna 2007 aidoittaa kolmasosan rajasta huumeiden salakuljetuksen vuoksi. Hanke jäi kesken rahoitusongelmien takia.

Shannon Stapleton / Reuters
Pyykit olivat kuivumassa Yhdysvaltain ja Meksikon raja-aidan tuntumassa sijaitsevalla takapihalla Brownsvillessa Teksasissa elokuussa 2014.
Pyykit olivat kuivumassa Yhdysvaltain ja Meksikon raja-aidan tuntumassa sijaitsevalla takapihalla Brownsvillessa Teksasissa elokuussa 2014.

2 Espanja–Marokko

Kuuden metrin korkuiset aidat ovat suunnilleen ainoa asia, josta Espanjalle kuuluvat kaupungit Ceuta ja Melilla ovat tulleet tunnetuiksi. Siirtolaiset yrittävät toistuvasti kiivetä niiden ylitse. Rannikkokaupungit ovat aiheuttaneet paljon kiistoja Marokon ja Espanjan välillä.

Jesus Blasco de Avellaneda / Reuters
Afrikkalaismies valaistiin helikopterista, kun hän ylitti Espanjan ja Marokkon välistä raja-aitaa Melillassa kesäkuussa 2014.
Afrikkalaismies valaistiin helikopterista, kun hän ylitti Espanjan ja Marokkon välistä raja-aitaa Melillassa kesäkuussa 2014.

3 Tunisia–Libya

Kesäkuussa 38 turistia Tunisian Soussessa ampunut mies koulutettiin tekoaan varten Libyassa. Tunisian pääministerin Habib Essidin mukaan jihadistien pääsy maahan epävakaasta Libyasta voidaan estää aidalla.

4 Unkari–Serbia

Unkarin viime kuussa ilmoittama aitahanke on kuohuttanut Euroopassa, kun turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevat pakolaiset pyrkivät Schengen-alueelle Balkanin maiden läpi. Luvattomia rajanylityksiä Serbiasta Unkariin on tänä vuonna havaittu 70 000.

Laszlo Balogh / Reuters
Unkarilaissotilaat valmistelivat muurin rakennustyömaata Morahalomin liepeillä Unkarin ja Serbian rajalla heinäkuun puolivälissä.
Unkarilaissotilaat valmistelivat muurin rakennustyömaata Morahalomin liepeillä Unkarin ja Serbian rajalla heinäkuun puolivälissä.

5 Israel–Länsiranta

Israelin Länsirannalle pystyttämä rakennelma on muuttunut keskeiseksi osaksi Lähi-idän konfliktia. Israelissa rakennelmaa kutsutaan "turva-aidaksi", mutta palestiinalaiset ovat nimenneet sen "apartheid-muuriksi".

Ammar Awad / Reuters
Ulkomaalaiset aktivistit ja palestiinalaismielenosoittajat ylittivät Israelin ja Länsirannan välisen raja-aidan lähellä Ramallahia marraskuussa 2014.
Ulkomaalaiset aktivistit ja palestiinalaismielenosoittajat ylittivät Israelin ja Länsirannan välisen raja-aidan lähellä Ramallahia marraskuussa 2014.

6 Kenia–Somalia

Kenia päätti Somalian rajalle pystytettävästä muurista, kun somalialainen terrorijärjestö al-Shabaab tappoi 148 ihmistä Garissan yliopistossa. Arvostelijat ovat huomauttaneet, että Garissan iskun tekijät tulivat Keniasta. Aidan toimivuutta – saati valmistumista – epäillään, koska Kenian viranomaiset ovat erittäin korruptoituneita.

7 Saudi-Arabia–Irak

Saudi-Arabia yrittää pysäyttää sotien leviämisen maahan pystyttämällä aitoja Irakin- ja Jemenin-vastaisille rajoilleen. Aita Irakin-vastaisella rajalla on maailman kalleimpia. Harvaan asuttua aavikkoa valvotaan satelliiteilla, kameroilla, tutkilla ja sensoreilla.

Faisal Al Nasser / Reuters
Saudiarabialainen rajavartija tarkkaili Irakin-vastaista aidattua rajaa heinäkuussa 2014.
Saudiarabialainen rajavartija tarkkaili Irakin-vastaista aidattua rajaa heinäkuussa 2014.

8 Intia–Bangladesh

Intian rajoja vartioidaan vähemmillä laitteilla mutta jopa 240 000 miehen ja naisen voimin. Intian ja Bangladeshin välinen raja on maailman pisimpiä, ja sen aidoituksella halutaan hallita siirtolaisvirtaa. Vuosittain sadat ihmiset kuolevat yrittäessään ylittää rajaa.

Jayanta Dey / Reuters
Intialaisia rajavartioita partioi Intian ja Bangladeshin raja-aidan liepeillä Dhanpurin kylässä elokuussa 2014.
Intialaisia rajavartioita partioi Intian ja Bangladeshin raja-aidan liepeillä Dhanpurin kylässä elokuussa 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat