Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Utøya muutti terrorismin luonnetta

Neljä vuotta sitten tehty joukkomurha innoitti ääriliikkeitä ampuma-aseiden käyttöön

Ulkomaat
 
Fredrik Varfjell TT
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg osallistui Utøyalla keskiviikkona pidettyyn terrori-iskun muistotilaisuuteen. Hän toimi iskun aikaan Norjan pääministerinä.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg osallistui Utøyalla keskiviikkona pidettyyn terrori-iskun muistotilaisuuteen. Hän toimi iskun aikaan Norjan pääministerinä. Kuva: Fredrik Varfjell TT

Keskiviikkona tuli kuluneeksi neljä vuotta terrori-iskuista Oslossa ja Utøyan saarella Norjassa.

Heinäkuussa 2011 äärioikeistolainen Anders Behring Breivik räjäytti autopommin Oslon keskustassa sekä ampui 69 nuorta ja aikuista työväenpuolueen leirisaarella Utøyalla. Iskuissa kuoli yhteensä 77 ihmistä.

Terroriteot järkyttivät syvästi turvallisuudentunnetta Pohjoismaissa ja Euroopassa.

Isku muutti terrorismin luonnetta Euroopassa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen.

Vaikeiden ja riskialttiiden pommi-iskusarjojen tai lentokonekaappausten sijasta terroristit ampuvat yhä useammin ihmisiä konetuliaseilla. Sinkkosen mukaan terroristit saivat innoituksensa Norjan iskusta.

"Kun joku onnistuu tietynlaisessa terroriteossa, sitä kopioidaan helposti yli ideologisten rajojen. Nähtiin, että hyvin suunniteltu isku on vähintään yhtä tehokas kuin esimerkiksi autopommi."

Sinkkonen nostaa esiin ammuskelun turistirannalle Tunisiassa kesäkuun lopussa ja kahden islamistin hyökkäyksen Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen Pariisissa tammikuussa.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo, että Suomessa kiinnitetään terrorismin torjunnassa aiempaa enemmän huomiota yksittäisten radikalisoituneiden henkilöiden uhkaan. Terrori-iskut voivat innoittaa uusia tekijöitä tai teoilla uhkailevia.

Rantalan mukaan Norjan terrori-isku sai Suomen viranomaiset tarkistamaan toimintatapojaan. Iskun jälkiselvittelyissä kävi ilmi, että Norjan viranomaisilla oli ongelmia tietojen vaihdossa ja uhan ennakoinnissa.

"Norjassa viranomaiset tiesivät, että Breivik osti suuria määriä lannoitteita, mutta tietoa ei osattu yhdistää pommin rakentamiseen."

Suojelupoliisi on kiinnittänyt iskun jälkeen enemmän huomiota myös poliittisten tapahtumien turvallisuusjärjestelyihin, sillä Breivikin kohde oli Norjan työväenpuolueen nuortenjärjestön kesäleiri.

Rantala sanoo, että Suomessa suurin terrorin uhka tulee Syyrian ja Irakin Isis-järjestön innoittamilta radikaaleilta islamisteilta. Suojelupoliisi jyrkensi viime kesänä uhka-arviotaan.

Ääri-islamilainen terrorismi on myös Teemu Sinkkosen mukaan Euroopassa selvempi uhkakuva kuin äärioikeistolainen väkivalta. Islamistit tekevät maailmalla huomattavasti enemmän ja tuhoisampia iskuja.

Breivikin edustama ideologia on Sinkkosen havaintojen mukaan muuttunut salonkikelpoisemmaksi ja maltillistunut. Terrorismi syntyy marginaalisesta asemasta, kun väkivalta on ainoa keino ajaa omaa agendaa.

"Islaminvastaisuutta tai maahanmuuttovastaisuutta on useillakin oikeistopopulistisilla puolueilla Euroopassa. Vaikka puolueena esimerkiksi perussuomalaiset ei sitä aja, sen riveistä tällaista retoriikkaa kuuluu paljonkin."

Norjan pääministeri Erna Solberg avasi keskiviikkona Oslossa virallisen muistoseremonian yhteydessä näyttelyn, joka kertoo terrori-iskusta.

Heinäkuun 22. päivän keskukseksi nimetty näyttely on auki Oslon hallintokorttelissa. Se keskittyy terrori-iskujen tapahtumiin ja uhreihin, ei Breivikiin.

Näyttely sisältää muun muassa osia terroristin räjäyttämästä pommiautosta, Utøyan uhrien matkapuhelimia ja 17 metriä pitkän aikajanan tapahtumien kulusta.

Näyttelyssä on myös muistohuone, jonka seinille on ripustettu 69:n Utøyalla murhatun nuoren ja aikuisen kuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat