Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ole enemmän Mandela!

Etelä-Afrikka vietti Mandela-päivää ja kannusti kaikkia tekemään hyvää toisille. Ihan ilman kyynisyyttä.

Ulkomaat
 
Siphiwe Sibeko Reuters
Vapaaehtoiset kokosivat viime viikolla miljoonaa ruokapakettia, jotka oli määrä jakaa Mandela-päivänä.
Vapaaehtoiset kokosivat viime viikolla miljoonaa ruokapakettia, jotka oli määrä jakaa Mandela-päivänä. Kuva: Siphiwe Sibeko Reuters

Olin juoksulenkillä, kun kadunkulmassa kaksi tyttöä heilutti minua pysähtymään. "Anteeksi, sir", toinen tytöistä sanoi. "Tänään on Mandela-päivä, joten haluaisimme piristää sinua."

Tyttö ojensivat minulle makeispatukan. Sitten tytöt – toinen valkoinen, toinen musta – lähtivät etsimään seuraavaa ihmistä, jota voisi ilahduttaa.

Etelä-Afrikka viettää Nelson Mandela -päivää vuosittain 18. heinäkuuta tämän syntymäpäivänä.

Vuonna 2013 kuollut Mandela oli rotusortoajan vapaustaistelija, Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti ja maailman arvostama moraalinen johtaja.

Mandela voitti myös vihollistensa kunnioituksen, kun hän 27 vankeusvuoden jälkeen pääsi vapaaksi ja julisti antavansa sortajilleen anteeksi. Ja vaati että muidenkin on annettava, koska muuten viha ja kosto tuhoavat kaikki.

Tee joka päivästä Mandela-päivä! kehottavat nyt julisteet katujen varsilla Etelä-Afrikassa.

Ole enemmän Madiba! vaatii televisiossa pyörivä tv-mainos käyttäen Mandelan tunnettua heimonimeä.

Erään radio-ohjelman juontaja otti vastaan soittoja ihmisiltä, jotka kertoivat, mitä hyvää he aikovat tehdä muille Mandela-päivänä.

"Kyse ei ole vain tästä päivästä. Tee joka päivä jotain hyvää jollekin toiselle. Se on Mandelan perinnön kunnioittamista", vaati tiskijukka.

Hätkähdyttävää tässä kaikessa on ollut kyynisyyden puute. Eteläafrikkalaiset ovat puhuneet hyvän tekemisestä ja muiden arvostamisesta innostuneesti ilman ajatusta, että siinä olisi jotain noloa.

Ehkä tämä hätkähdyttää vain sellaista, joka on viime ajat seurannut Suomen ja muun Euroopan keskustelua.

Eteläafrikkalaiset myöntävät itsekin, että nykyinen yhteiskunta on kaukana Mandelan ihanteista. Rikas vähemmistö elää eri todellisuudessa kuin köyhä enemmistö. Väkivaltaista rikollisuutta on paljon. Maahanmuuttajia ahdistellaan.

Tunnetta maan huonosta suunnasta kärjistävät talouden vaikeudet ja energiapula, joka on tehnyt sähkökatkoksista yleisiä.

Juuri vaikeina aikoina idealismia tarvitaan.

Uusi 21-vuotias demokraattinen Etelä-Afrikka poikkeaa monista maista siinä, että sen kansallissankari on sovinnontekijä. Usein kansakuntien ikonit ovat sotasankareita. Merkkipäivinä muistellaan sotien alkuja tai loppuja.

Kansakunnan menestyksessä kohtalonhetkiä voivat olla myös diplomaattiset voitot ja onnistuneet sovintoratkaisut. Jos Mandela oli oikeassa, ratkaisevia ovat jokapäiväiset tilanteet, joissa ihmiset joko yrittävät – tai eivät yritä – tulla toistensa kanssa toimeen.

Sami Sillanpää
sami.sillanpaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Johannesburgin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat