Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mittaus: Ruotsidemokraatit nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi

Ruotsidemokraatit yrittävät houkutella nyt kannattajia sosiaalipolitiikalla

Ulkomaat
 
Jonathan Nackstrand AFP
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson haluaa tehdä puolueestaan Ruotsin suurimman.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson haluaa tehdä puolueestaan Ruotsin suurimman. Kuva: Jonathan Nackstrand AFP

Ruotsidemokraatit nousi ensimmäistä kertaa toiseksi suurimmaksi puolueeksi mielipidemittauksessa Ruotsissa, kertoi nettijulkaisu Nyheter Idag.

Puolue sai 23,3 prosentin kannatuksen tutkimuksessa, jonka teki norjalainen mielipidetutkimuslaitos Sentio.

Sosiaalidemokraatit olivat suosituin puolue 24,1 prosentin kannatuksellaan. Samalla maltillisen kokoomuksen kannatus laski 20,8 prosenttiin eli se putosi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Sosiaalidemokraatit ovat suurin puolue myös viime vuoden valtiopäivävaaleissa. Seuraavina tulivat maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit.

Sanomalehti Svenska Dagbladetin mukaan Sentio ei kuulu arvostetuimpien tutkimuslaitosten joukkoon. Se käyttää mielipidemittauksissaan runsaasti keskustelua aiheuttanutta verkkokyselyä. Muut mittaukset ovat antaneet eri lukuja.

Ruotsidemokraatit ovat pyrkineet pehmentämään puheitaan ja puolue on erottanut riveistään pahimpia kiihkoilijoita.

Se on tuonut puolueelle äänestäjiä, jotka haluavat Ruotsiin vähemmän pakolaisia. Näin dosentti Karl Loxbo Linné-yliopistosta analysoi viime vuoden vaalitulosta viimeisimmässä Statsvetenskaplig tidskrift -lehdessä.

Ruotsidemokraattien suosiota kasvattavat myös muut valtiopäiväpuolueet. Ne ovat olleet yksimielisiä ja hiljaisia maahanmuuttopolitiikasta, joten ruotsidemokraatit ovat omineet maahanmuuttoaiheen itselleen.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoi Almedalenin politiikkaviikolla Gotlannissa, että puolue pyrkii Ruotsin suurimmaksi puolueeksi.

Samalla puolue ilmoitti keskittyvänsä sosiaalikysymyksiin. Ruotsidemokraatit aikovat panostaa perhepolitiikkaan muun muassa tukemalla kätilöiden kouluttamista ja lisäämällä paikkamääriä synnytysosastoilla.

"Olemme suuri puolue noin 20 prosentin kannatuksella. Jos haluamme kasvaa vielä suuremmaksi, se vaatii meiltä politiikkamme laajentamista ja syventämistä", Åkesson sanoi.

Tähän mennessä puolue on keskittynyt puolustus-, rikos- ja maahanmuuttopolitiikkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat