Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama tölväisi USA:n oikeusjärjestelmää ja haluaa purkaa vankisumaa

Vankilajärjestelmän uudistaminen on Obaman uusin yritys jättää nimensä historiaan. Uudistuksella on hyvät mahdollisuudet onnistua.

Ulkomaat
 
Kevin Lamarque Reuters
Presidentti Barack Obamasta tuli ensimmäinen Yhdysvaltojen istuva presidentti, joka vieraili vankilassa. Obama tutustui viime viikolla El Renon vankilaan Oklahoman osavaltiossa.
Presidentti Barack Obamasta tuli ensimmäinen Yhdysvaltojen istuva presidentti, joka vieraili vankilassa. Obama tutustui viime viikolla El Renon vankilaan Oklahoman osavaltiossa. Kuva: Kevin Lamarque Reuters

Viime viikon torstaina Barack Obama teki historiallisen vierailun. Hänestä tuli ensimmäinen Yhdysvaltojen istuva presidentti, joka kävi kalterien takana.

Presidentti tutustui Oklahoman osavaltiossa El Renon vankilaan. Hän käveli karun betonisen selliosaston halki ja kurkisti pieneen alle yhdeksän neliömetrin selliin, jonka on enimmillään jakanut kolme vankia.

Artikkeliin liittyvät

Sitä ennen maanantaina Obama armahti 46 pitkää vankeusrangaistusta istuvaa huumerikollista. Tiistaina hän vaati vankilauudistusta, lyhyempiä tuomioita ja panostuksia vankien kuntoutukseen.

"Oikeusjärjestelmämme ei ole riittävän älykäs. Se ei takaa turvallisuuttamme niin kuin pitäisi. Se ei ole niin reilu kuin pitäisi. Vankimassat tekevät haittaa maallemme ja asialle on tehtävä jotain", presidentti julisti.

Vankiloiden uudistaminen on kautensa loppua lähestyvän Obaman uusin yritys jättää jälkensä historiaan. Siinä hänellä on hyvät mahdollisuudet onnistua.

Ylikuormittunut vankilajärjestelmä ja valtaviksi paisuneet vankeinhoitokulut ovat epäkohta, joka yhdistää yhdysvaltalaispoliitikoita yli puoluerajojen.

Ongelman mittakaava on päätähuimaava. Yhdysvaltojen eri vankiloissa istuu enemmän väkeä kuin missään muussa maassa, yhteensä yli 2,2 miljoonaa ihmistä.

Väkilukuun suhteutettunakin vankien osuus on omaa luokkaansa. Vain alle 100 000 asukkaan saarivaltio Seychellit yltää Yhdysvaltojen ohi.

Esimerkiksi Suomeen verrattuna Yhdysvalloissa on yli kymmenkertaisesti vankeja suhteessa väkilukuun.

Samaan aikaan rikollisuus on vähentynyt huomattavasti. Liittovaltion poliisin FBI:n vuoden 2012 tilastojen mukaan väkivaltarikollisuus on vähentynyt jo vuoden 1971 tasolle. Omaisuusrikoksia tehtiin yhtä vähän viimeksi vuonna 1962.

Obama esitteli vankilareformin pääkohdat viime viikolla mustien kansalaisoikeusjärjestön NAACP:n vuosijuhlassa.

Hän vaati lievempiä tuomioita väkivallattomista huumerikoksista, vankilasta vapautuneiden äänioikeuden palauttamista ja parempia kuntoutusohjelmia. Myös rikosrekisterin vaikutusta työnsaantiin tulisi lieventää.

Obama otti kantaa myös poliisi- ja oikeusjärjestelmän rodulliseen vinoumaan. Se on noussut esiin viime aikoina kohua herättäneissä tapauksissa, joissa aseeton musta mies on kuollut yhteenotossa poliisin kanssa.

Tilastojen perusteella oikeuslaitos on mustia ja latinoita kohtaan tyly. He saavat keskimäärin ankarampia tuomioita samasta rikoksesta kuin valkoiset. Nämä ryhmät muodostavat 30 prosenttia Yhdysvaltojen väestöstä, mutta 60 prosenttia vangeista.

"Liian usein mustia ja latinoita, poikia ja miehiä, kohdellaan eriarvoisesti lain edessä", Obama sanoi.

Sellejä on Yhdysvalloissa täyttänyt etenkin huonolla menestyksellä käyty sota huumeita vastaan. Liittovaltion vankiloissa lähes puolet vangeista istuu huumausainerikoksista, joiden minimituomioita on kovennettu 1980-luvulta lähtien.

Kovan linjan seurauksena vankien määrä on nelinkertaistunut ja järjestelmästä on muodostunut yhteiskunnalle valtava rahareikä.

Yhdysvallat käyttää vankeinhoitoon noin 80 miljardia dollaria (noin 73 miljardia euroa) vuodessa. Siihen uppoaa kolmannes koko oikeusministeriön budjetista.

Vuosikustannukset vankia kohden vaihtelevat osavaltioittain 14 000 dollarista lähes 70 000 dollariin. Keskimäärin osavaltiot kuitenkin käyttävät neljä kertaa niin paljon verorahoja yhteen vankiin kuin yhteen peruskoululaiseen.

Obama on ottanut kaiken irti näistä luvuista.

"80 miljardilla saisimme esikoulutuksen jokaiselle 3- ja 4-vuotiaalle. Voisimme kaksinkertaistaa lukio-opettajien palkat", hän sanoi puheessaan viime viikolla. "Meillä on Washingtonissa pian edessämme tiukat budjettineuvottelut. Mitä saisinkaan aikaan 80 miljardilla!"

Ajoitus uudistukselle on otollinen. Hankkeella on vahva tuki Obaman demokraattipuolueessa, mutta kalliin järjestelmän remontoiminen saa tukea myös republikaaneilta aina äärilaitaa myöten.

Viimeksi maaliskuussa puolueiden edustajat neuvottelivat sopuisasti oikeusjärjestelmän uudistustarpeista. Kaksi tärkeää esitystä kovimpien minimituomioiden lieventämiseksi on jo saanut tukijoita molemmista puolueesta.

"Meillä on paljon ihmisiä vankilassa, jotka rehellisesti sanottuna eivät mielestäni sinne kuulu", totesi edustajainhuoneen puhemies, republikaani John Boehner Washington Postin mukaan.

Viime vuosina republikaanit ja demokraatit ovat tapelleet kongressissa verissä päin lähes jokaisesta päätöksestä.

Artikkelia korjattu kello 9.20. 80 miljardia dollaria on noin 73 miljardia euroa, ei 73 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat