Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanviljelijät saartavat kaupunkeja Ranskassa

Viljelijät haluavat kiinnittää huomiota taloudelliseen tilanteeseensa

Ulkomaat
 
Pascal Rossignol Reuters
Ranskalainen viljelijä työnsi keskiviikkona renkaita tiesuluksi tukkiakseen Lillen ja Pariisin välisen tien. "Meidän työllämme on hinta", traktorin puskurissa luki.
Ranskalainen viljelijä työnsi keskiviikkona renkaita tiesuluksi tukkiakseen Lillen ja Pariisin välisen tien. "Meidän työllämme on hinta", traktorin puskurissa luki. Kuva: Pascal Rossignol Reuters

Yli 300 maanviljelijää tukki torstaina traktoreillaan Lyoniin johtavat tiet Ranskassa.

Vihaiset maanviljelijät ovat viime viikkoina kaataneet lantaa kauppakeskusten eteen ja polttaneet maanteillä autonrenkaita ja lantaa eri puolilla Ranskaa. Agenin kaupungissa viljelijät päästivät keskiviikkona sikoja sisälle kauppakeskukseen.

Viljelijät haluavat kiinnittää huomiota tukalaan taloudelliseen tilanteeseensa, johon etenkin naudan- ja sianlihan sekä maidon halpeneminen ovat heidät ajaneet.

Suomen Maataloustuottajien keskusliiton MTK:n Brysselin-toimiston johtaja Simo Tiainen sanoo, että Suomen maanviljelijöiden tilanne on vähintään yhtä vaikea. Rajuja protesteja ei kuitenkaan ole nähty.

"Meillä perinteisiin kuuluu, että kesällä hoidetaan maataloustöitä, eikä aikaa mielenilmaisuille ole. Ihan taatusti järjestölliset toimet ovat ajankohtaisia myös MTK:lle syksyllä."

Tiaisen mukaan suomalainen joukkoliikehdintä on rauhallisempaa, eikä kulttuuriin ole kuulunut toistaiseksi esimerkiksi liikenneväylien tukkiminen.

"Se kuvastaa ranskalaista kulttuuria. Mielestäni tämä on hienoa toimintaa, ja tuo viljelijöiden tilanteen esille."

Ranskan presidentti François Hollande ilmoitti keskiviikkona valtion tukevan viljelijöitä 600 miljoonan euron hätäpaketilla, joka sisältää verohelpotuksia ja lainojen takauksia.

Hallitus pyrkii myös neuvottelemaan pankkien kanssa maanviljelijöiden lainoja uusiksi. Maanviljelijöiden keskusjärjestön puheenjohtaja Xavier Beulin tyrmäsi torstaina hallituksen toimet riittämättömiksi ja ilmoitti mielenilmausten jatkuvan.

Ranskassa lihan ja maidon hinta on halventunut muun muassa kotimaisen kysynnän supistumisen, viennin yskimisen sekä Venäjän tuontirajoitusten takia. Viljelijät syyttävät myös teurastamoja ja vähittäiskauppaa.

MTK:n Tiaisen mukaan Ranskassa jopa kymmenen prosenttia tiloista on konkurssin partaalla. Hänen mukaansa Suomen maanviljelijöiden tilanteeseen vaikuttavat samat tekijät.

"Suomessa kaupan ala on vielä keskittyneempää, ja Venäjän tuontirajoitteet ovat iskeneet erityisesti maitotuotteisiin."

Tiaisen mukaan myös Suomen hallituksella olisi samanlaisia keinoja helpottaa maanviljelijöiden taloudellista tilannetta. Euroopan komissio suunnittelee myös tukea Venäjän vastapakotteista kärsiville aloille. Suunnitelmiin pitäisi sisällyttää Tiaisen mielestä myös maitosektori.

Suomessa rajuimmat maanviljelijöiden eurooppalaistyyliset mielenilmaukset ajoittuvat 1990-luvulle. Ne kohdistuivat Euroopan unionia ja sen maatalouspolitiikkaa vastaan.

Esimerkiksi Euroopan unionin jäsenneuvotteluiden aikaan vuonna 1994 eteläsuomalaisten viljelijöiden mielenosoituksessa poliisiautoa heitettiin kananmunilla ja EU-lippu revittiin salosta Helsingin Esplanadilla.

Vuonna 1999 Helsingin EU-huippukokouksen aikaan MTK järjesti suurmielenosoituksen Helsingin keskustassa. Osa viljelijöistä kaatoi mellakka-aitoja ja repi kymmeniä EU-lippuja poltettavaksi messukeskuksen edustalla. Mielenosoittajat kantoivat eläinten päitä, ja senaatintorille tuotiin sianruho. MTK tuomitsi laittomuudet, mutta piti mielenosoitusta onnistuneena Ylen televisiohaastattelussa.

Tällä vuosituhannella maanviljelijöiden mielenilmaisut ovat olleet hillitympiä. Simo Tiaisen mukaan MTK tavoittelee ymmärrystä tavoitteilleen muilla ensisijaisesti muilla keinoilla.

Järjestöllä on ollut kuitenkin joka vuosi kuitenkin jonkinlaista liikehdintää. Tiainen selittää mielenosoituksia sillä, ettei maanviljelijöillä ole kovin paljon muita työtaistelutoimia käytössään.

"Lakkoon ei voi mennä, sillä lehmät on lypsettävä."

Pentti Koskinen HS
Suomalaiset maanviljelijät osoittivat mieltään EU:ta vastaan Helsingin Rautatientorilla joulukuussa 1996.
Suomalaiset maanviljelijät osoittivat mieltään EU:ta vastaan Helsingin Rautatientorilla joulukuussa 1996.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat