Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obaman "kotiinpaluu" nostaa huumaa Keniassa

Presidentti Barack Obama ei kuitenkaan vieraile isänsä kotikylässä

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sai kukkia Kenian pääkaupungissa Nairobissa perjantaina.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sai kukkia Kenian pääkaupungissa Nairobissa perjantaina. Kuva: Jonathan Ernst Reuters

Kenialaiset parturiliikkeet tarjoavat Obama-kampauksia. Obama-kuvia on ripustettu kauppoihin ja ravintoloihin. Pääkaupunki Nairobissa katumaalauksia on uusittu ja uutta ruohoa laitettu kasvamaan viheralueille.

Itä-Afrikan Keniassa on noussut huuma Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailusta, jota kenialaiset juhlivat kuin oman pojan paluuna. Sosiaalisessa mediassa #Obamahomecoming on Kenian kärkiaiheita.

Obama laskeutui Nairobiin perjantaina kahdeksan jälkeen illalla. Kyseessä on ensi kerta, kun hän vierailee presidenttinä isänsä kotimaassa.

Presidentin isä Barack Obama vanhempi oli kotoisin Kogelon kylästä Länsi-Keniasta. Monia isänpuoleisia sukulaisia elää Kogelossa ja pääkaupunki Nairobissa.

Obaman saapumisen vuoksi Kenia sulki ilmatilansa väliaikaisesti. Monia pääteitä Nairobissa tyhjennettiin, jotta presidentin saattue pääsee liikkumaan tavallisesti ruuhkaisessa metropolissa.

Obaman virallista ohjelmaa Keniassa ja myöhemmin Etiopiassa hallitsevat keskustelut kaupasta ja terrorisminvastaisesta taistelusta.

Nairobissa Obama osallistuu suureen kansainväliseen Global Entrepreneurship -yrittäjäkokoukseen. Kovaa talouskasvua elävä Kenia on kehittänyt Nairobista start up -yritysten, innovaatioiden ja uuden teknologian keskusta. Monet Afrikan menestyneimmät uudet yritykset, kuten mobiilirahapalvelu M-Pesa ovat Keniasta.

Vierailunsa alla Obama sanoi, että Afrikalla on kykyä kehittyä "maailman talouskasvun seuraavaksi keskukseksi".

"Monista haasteista huolimatta – ja ne pitää nähdä selvästi – Afrikassa on uskomatonsa dynaamisuutta. Siellä on maailman nopeimmin kasvavia markkinoita", Obama sanoi Reutersin mukaan Washingtonissa Afrikan-kauppaa koskeneessa tilaisuudessa.

Keniassa Obamalla on kuitenkin edessään myös vaikeita keskusteluita demokratian puutteista.

Obama tapaa Nairobissa Kenian kiistellyn presidentti Uhuru Kenyattan. Kenyatta oli pitkään syytettynä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä liittyen vaalien yhteydessä tapahtuneeseen väkivaltaan. ICC ei kuitenkaan löytänyt tarpeeksi todisteita ja luopui syytteistä maaliskuussa.

Edelleen syytettynä on varapresidentti William Ruto. Valkoisen talon mukaan Obama ei tapaa Rutoa kahden kesken.

Kenian johdon kanssa Obama on erimielinen myös monista ihmisoikeuskysymyksistä, kuten homojen ja lesbojen oikeuksista. Obama on moittinut Afrikan maita, myös Keniaa, seksuaalivähemmistöjen huonosta asemasta.

Vierailun alla on puhuttanut myös terrorismi. Kenia on kärsinyt naapurimaa Somalian islamistisesta al-Shabaab-liikkeestä, joka on tehnyt iskuja rajan yli. Aiemmin tänä vuonna Pohjois-Keniassa Garissassa al-Shabaab tappoi 147 opiskelijaa.

Monia kenialaisia kuitenkin ärsytti, kun amerikkalainen uutiskanava CNN raportoi Obaman matkustavan "terrorismin pesään". Twitterissä kenialaiset vastasivat, että itse asiassa Yhdysvallat on joukkosurmien keskus – uusin ampumistapaus tapahtui torstaina Lousianassa.

Obama aikoo Keniassa tavata myös sukulaisiaan ja ystäviään, Valkoinen talo kertoi. Virallisen tiedon mukaan Obama ei kuitenkaan matkusta Länsi-Keniaan isänsä kotikylään Kogeloon. Se on pettymys monille.

Odotukset olivat korkealla, kun HS vieraili Kogelossa kesäkuussa.

"Sen verran kuin häntä tunnen, uskon, että hän yrittää tulla. Mutta sen täytyy olla yksityinen vierailu", sanoi Nicholas Rajula, joka on Obaman etäinen serkku ja johti Kogelon valtuuskuntaa presidentin virkaanastujaisiin Washingtoniin vuonna 2009.

Obama vieraili Kogelossa nuorena miehenä etsiessään omaa identiteettiään ja kertomuksia hänelle tuntemattomaksi jääneestä isästään. Hän palasi Kogeloon myös Yhdysvaltain senaattorina vuonna 2006.

Suuren yleisön Keniassa on kuitenkin mahdollisuus kuulla presidentin ajatuksia, sillä hän aikoo pitää Nairobissa puheen urheilustadionilla.

Perjantaina alkanut vierailu on Obamalle presidenttikauden neljäs käynti Afrikassa. Hän on vieraillut Afrikassa useammin kuin kukaan aiempi Yhdysvaltain presidentti.

Presidenttinä Obama on edistänyt etenkin yhdysvaltalaisfirmojen vientiä ja investointeja Afrikan maihin. Häntä on kuitenkin arvosteltu esimerkiksi siitä, että Yhdysvallat on jäänyt Kiinan vaikutusvallan jalkoihin Afrikassa

Nairobissa Obamaa kuljetetaan monilla uusilla moottoriteillä, jotka ovat kiinalaisfirmojen tekoa. Keniasta hän jatkaa matkaa Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan ja siellä toimivaan Afrikan unionin päämajaan, joka on kiinalaisten rakentama.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat