Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rokotukset ovat pakollisia vain harvassa maassa

Ulkomaat
 
Parwiz Reuters
Lapsi sai poliorokotteen Jalalabadin alueella Afganistanissa viime maaliskuussa.
Lapsi sai poliorokotteen Jalalabadin alueella Afganistanissa viime maaliskuussa. Kuva: Parwiz Reuters

Rokotuksia edistetään maailmassa harvoin pakolla. Joissain köyhimmissä kehitysmaissa rokotuskattavuus on kampanjoiden ansiosta parempi kuin joissain länsimaissa.

Länsimaissa terveysviranomaisten huolta on herättänyt rokotuksilla ehkäistävien tartuntatautien paluu. Osa rokotusten terveysvaikutuksia epäilevistä vanhemmista on jättänyt lapsensa rokottamatta. Niin sanottu laumaimmuniteetti laskee, ja taudit lähtevät leviämään. Esimerkiksi kesäkuun lopussa rokottamaton kuusivuotias poika kuoli kurkkumätään Espanjassa.

Kaliforniassa säädettiin kesäkuun lopussa laki, jonka myötä koululaisten rokotuksista ei voi kieltäytyä enää henkilökohtaisiin uskomuksiin vedoten. Päätöksen taustalla on Kalifornian Disneylandissa joulukuussa puhjennut tuhkarokkoepidemia, jossa yli sata ihmistä sairastui.

Joillain Kalifornian alueilla tuhkarokkorokotteen kattavuus on laskenut 50 prosenttiin. Tartuntojen pysäyttämiseksi kattavuuden pitäisi olla 95 prosenttia.

Mississipin ja Länsi-Virginian osavaltioita lukuun ottamatta muissa Yhdysvaltain osavaltioissa lapsen voi yhä jättää rokottamatta uskonnollisista syistä. Yhdysvaltain rokotusohjelma on kytketty koulujärjestelmään, joten kotona opetettavia lapsia ei ole pakko rokottaa.

Myös Australia päätti huhtikuussa kiristää rokotelakejaan. Ensi vuoden alusta lähtien lastensa rokotuksista kieltäytyvä saattaa menettää lapsilisänsä.

Euroopassa lailla säädetyt rokotuspakot ovat harvinaisia, eikä niistä yleensä koidu seurauksia. Suomessa rokotukset ovat olleet Puolustusvoimia lukuun ottamatta vapaaehtoisia 1950-luvulta lähtien.

"On ajateltu, että ihmiset ymmärtävät itse hyödyn itselleen ja jälkikasvulleen. Pakkokeinoilla ajatellaan saatavan aikaan enemmän hallaa kuin hyötyä", sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Perinteisten rokotusten kattavuus on Suomessa yhä hyvä. Rokotusohjelman uusia lisäyksiä, jotka suojaavat rotavirukselta, pneumokokkibakteerilta ja kohdunkaulan syövältä, on kuitenkin otettu vähemmän.

Suomessakin on alueita, joilla rokotekattavuus on heikentynyt. THL kartoittaa alueita ja pohtii paikallisten terveydenhuollon ammattilaisten kanssa keinoja, joilla rokotteita otettaisiin enemmän.

"Toivoisin ihmisten ymmärtävän, että rokotteet on kehitetty elämää edistämään", Nohynek sanoo.

Kehitysmaissa rokotuskampanjat ovat olleet hyvin tehokkaita viime vuosikymmeninä. Joissain köyhimmissä kehitysmaissa esimerkiksi tuhkarokkorokotuksen kattavuus voi olla jopa parempi kuin useissa länsimaissa. Rokotusten ansiosta esimerkiksi poliota esiintyy endeemisenä eli kotoperäisenä vain Afganistanissa, Pakistanissa ja Nigeriassa.

Nohynekin mukaan väliinputoajia ovat hieman rikkaammat kehitysmaat. Ne eivät saa rokotteita avustuksina eivätkä välttämättä käytä rahaa niiden ostamiseen. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että lähes 22 miljoonalta lapselta puuttuvat yhä perusrokotukset.

Kurjin tilanne on epävakaissa maissa, joissa terveydenhoitojärjestelmät ovat romahtaneet yhteiskunnan muiden rakenteiden mukana. Esimerkiksi sisällissodasta kärsivässä Syyriassa todettiin uusia poliotapauksia vuonna 2013. Tehokas rokotekampanja kuitenkin pysäytti taudin alkuunsa.

Nigeriassa ja Pakistanissa poliorokotuskampanja on saanut vastaansa islamistikapinalliset. Pakistanissa Taleban-järjestö on tappanut ainakin 63 rokotustyöntekijää ja turvamiestä kahden viime vuoden aikana. Pakistanin hallitus taas pidätti maaliskuussa yli 470 lastensa poliorokotuksista kieltäytynyttä vanhempaa.

Maissa kiertää salaliittoteorioita, joiden mukaan rokotuksilla todellisuudessa steriloidaan muslimeja. Rokotuskampanjoiden mainetta ei parantanut, että Pakistanissa paljastui, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA oli soluttautunut rokotustyöntekijöiden joukkoon metsästäessään Osama bin Ladenia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat