Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki aloitti ilmahyökkäyksen Isistä ja kurditaistelijoita vastaan

Ulkomaat
 
Murad Sezer Reuters
Turkin kunniakomppanian sotilaat kantoivat ammutun turkkilaisen sotilaan arkkua hautajaisissa perjantaina. Isisin jihadistit ampuivat hänet Syyrian puolelta torstaina.
Turkin kunniakomppanian sotilaat kantoivat ammutun turkkilaisen sotilaan arkkua hautajaisissa perjantaina. Isisin jihadistit ampuivat hänet Syyrian puolelta torstaina. Kuva: Murad Sezer Reuters

Turkki aloitti perjantaina taistelun äärijärjestö Isisiä vastaan, kun sen hävittäjät iskivät ensi kertaa Isisin kohteisiin Pohjois-Syyriassa. Turkin hävittäjät iskivät perjantaina Turkin ilmatilasta Isisin kohteisiin ja lauantain vastaisena yönä myös useisiin PKK:n kurditaistelijoiden leirejä vastaan.

Lisäksi maa avasi lentotukikohtansa Yhdysvaltain ja muun Isisin-vastaisen liittouman käyttöön, tiedotti Turkin ulkoministeriö perjantai-iltana.

Fakta

UM: Syyrian rajaa syytä välttää

 Ulkoministeriö kehottaa suomalaisturisteja välttämään matkustamista Turkin ja Syyrian raja-alueille.

 Mikäli suunnitteilla on matka Turkkiin, Suomen Turkin-suurlähetystö kehottaa seuraamaan uutisia sekä suurlähetystön ylläpitämiä Facebook-sivuja.

 Yksittäisten terrori-iskujen mahdollisuutta Turkissa ei voida sulkea pois. Etenkin Itä- ja Kaakkois-Turkin ajankohtainen tilanne kannattaa selvittää ennen matkaa.

 Suurissa kaupungeissa voi puhjeta väkivaltaisiksi yltyviä mielenosoituksia. Niistä kannattaa pysyä kaukana.

 

Lähde: Suomen suurlähetystön matkustustiedote

Syyrian oppositiota lähellä oleva ihmisoikeusjärjestö kertoi uutistoimisto AFP:lle, että iskuissa kuoli yhdeksän Isisin jäsentä. Turkin johtajat vannoivat, että iskut jatkuvat.

"Tänään aloitetut operaatiot eivät ole yksittäinen tapahtuma vaan prosessi", sanoi Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu uutistoimistojen mukaan.

Kyse on käännekohdasta Turkin suhtautumisessa Isisiin. Järjestö on vallannut alaa aivan Turkin etelärajalla, arvostelijoiden mukaan osittain Turkin velttoilun turvin. Tähän asti Turkki on vaikuttanut pitävän Pohjois-Syyriassa itselleen suurempana uhkana kurdien aseman vahvistumista kuin islamin nimissä raakuuksia tehtailevaa Isisiä.

Tilanne muuttui, kun Turkissa Suruçissa tehtiin viime maanantaina pommi-isku, joka surmasi 32 ihmistä. Turkki on syyttänyt iskusta Isisiä. Lisäksi torstaina jihadistit ampuivat Syyrian puolelta Turkin raja-asemalla olleen turkkilaisen sotilaan.

"Turkissa on ollut käsitys, että Isis on uhka lyhyellä aikavälillä ja se on hallittavissa, mutta kurdien aseman vahvistuminen uhkaa Turkin geopoliittisia intressejä pidemmällä aikavälillä", selittää Carnegie-tutkimuslaitoksen vieraileva tutkija ja entinen turkkilaisdiplomaatti Sinan Ülgen. Kurdit taistelevat Isisiä vastaan Pohjois-Syyriassa.

"Tämä logiikka ei ole muuttunut, mutta kiireellisyysjärjestys on. Isisin uhasta on tullut polttavampi ja kiireellisempi."

Tutkiija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että Turkin olisi "kaiken logiikan" mukaan pitänyt reagoida Isisin vahvistumiseen aiemmin.

"Kyse on pitkälti siitä, että Turkki on ajautunut umpikujaan Syyrian-politiikassaan. Nyt kun Isis toimii suoraan Turkkia vastaan, on osoitettava kansalle, että Turkki vastaa siihen."

Länsimaat ovat painostaneet pitkään Turkkia ottamaan suuremman roolin Isisin-vastaisessa liittoumassa ja tiukentamaan valvontaa Syyrian rajalla.

Rajan yli epäillään toimitetun aseita islamistitaistelijoille. Turkin toimet vaikuttavat Euroopan turvallisuuteen, sillä Turkin kautta on kulkenut joukoittain eurooppalaisia, jotka ovat liittyneet Syyrian sisällissodassa taistelevien äärijärjestöjen riveihin.

Nato-maa Turkki ei liioin ollut antanut Yhdysvalloille lupaa käyttää Incirlikissä sijaitsevaa tukikohtaansa ilmaiskuihin Isisiä vastaan, vaikka Yhdysvallat oli painostanut Turkkia luvan saamiseksi kuukausia. Lupa tuli vasta torstaina, ja pian sen jälkeen Turkki avasi myös omat tukikohtansa Yhdysvalloille.

Turkin nihkeyden taustalla on se, että Syyrian kuvio on maan kannalta monimutkainen. Hyökkäämällä Isisiä vastaan se ottaa riskin, että terroristit ryhtyvät Turkissa vastatoimiin. Toinen iso tekijä ovat kurdit. Turkissa on huomattava kurdivähemmistö, jolla on yhteyksiä Pohjois-Syyrian kurdeihin.

Tutkijat eivät usko iskujen Isisiä vastaan kertovan siitä, että Turkin geopoliittiset laskelmat Pohjois-Syyriasta olisivat muuttuneet tuntuvasti.

"Ei Turkki tule koskaan hyväksymään sitä, että Syyrian pohjoisosaan syntyisi kurdivaltio", Alaranta arvioi.

Suhtautumisesta kurdijärjestöihin kertoivat selvästi myös Turkin johtajien perjantaiset lausunnot. Varhain perjantaina Turkin poliisi ja erikoisjoukot tekivät Istanbulissa jättietsinnät, joissa otettiin kiinni epäiltyjä Isisin jäseniä sekä kurdien sissijärjestön PKK:n ja vasemmistolaisten äärijärjestöjen aktivisteja.

Kommentoidessaan niitä Turkin johtajat asettivat korostetusti PKK:n ja Isisin samalle viivalle. "Isis, PKK ja [vasemmistolainen] DHKP-C ovat kaikki terroristijärjestöjä", sanoi presidentti Recep Tayyip Erdogan uutistoimisto Anatolian mukaan.

Syyrian sodan lonkerot ovat jo pitkään kiristäneet eri ryhmien jännitteitä Turkissa. Tällä viikolla tilanne muuttui yhä räjähdysherkemmäksi.

Keskiviikkona kaksi poliisia kuoli ammuskelussa, josta PKK otti vastuun. Se selitti ampumista kostoksi Suruçin pommi-iskulle. Torstaina kolmas poliisi ammuttiin Turkin kurdialueen keskuskaupungissa Diyarbakirissa.

Turkki on aloittanut PKK:n kanssa rauhanhankkeen, joka tosin on ollut pitkään henkitoreissaan. Sinan Ülgen arvioi silti, ettei PKK:n ryhtyminen täysimittaiseen taisteluun Turkissa ole todennäköistä.

"PKK:n voimia verottaa voimakkaasti heidän taistelunsa Isisiä vastaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat