Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tietävätkö he, että on joulu?"– naiivit julkkiskampanjat ärsyttävät Afrikassa

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Missä mikään ei koskaan kasva / Ei virtaa sade eivätkä joet / Tietävätkö he edes, että on joulunaika?

Tätä hoilasivat Bob Geldof ja kumppanit vuonna 1984 hyväntekeväisyyslaulussa Do They Know It's Christmas (Tietävätkö he, että on joulu).

Artikkeliin liittyvät

Laulu keräsi rahaa Etiopian nälänhädän lopettamiseen. Hittiä seurasivat länsimaisten pop- ja rocktähtien Live Aid -yhteiskonsertit.

Ensimmäisestä Live Aidista on heinäkuussa kulunut 30 vuotta. Geldofin tempaus aloitti aikakauden, jossa kansainvälisesti tunnetut viihdejulkkikset länsimaista kampanjoivat jonkin Afrikan ongelman puolesta.

Nykyisin heistä alkaa olla jo ruuhkaa.

Näyttelijä George Clooney pelastaa Darfuria ja aloitti tällä viikolla uuden kampanjan konfliktien rahoituksen selvittämiseksi. Näyttelijä Ben Affleck kampanjoi konfliktimineraaleja vastaan Kongossa ja naapurimaissa. Poptähti Madonna on adoptoinut lapsia Malawista. Juontaja Oprah Winfreyllä on tyttökoulu Etelä-Afrikassa. Laulaja Bono lopettaa köyhyyttä.

Afrikan maissa julkkisten tempaukset eivät aina herätä intoa. Ne saattavat jopa ärsyttää.

"Kolme vuosikymmentä Live Aidin jälkeen on selvää, että monet julkkisten toimet 'Afrikan pelastamiseksi' ovat usein vain vahvistaneet kielteisiä stereotypioita 'pimeästä maanosasta'", kirjoitti konfliktitutkija Adekeye Adebajo eteläafrikkalaisessa Mail&Guardian -lehdessä.

Samaa arvostelua on esitetty aiemminkin. Afrikkalaiset kyllä tietävät omat ongelmansa. Mutta he eivät halua tulla nähdyksi avuttomina ihmisinä, jotka sinnittelevät länsimaalaisten hyväntahtoisuuden varassa.

Sen sijaan he haluaisivat tasavertaista kohtelua ja myös saavutustensa tunnustamista. Konfliktien määrä Afrikassa on vähentynyt, vaaleilla valittujen hallitsijoiden määrä kasvanut. Malariakuolemat on puolitettu.

Etiopia tunnetaan yhä siitä nälänhädästä, vaikka se on maailman nopeimmin kasvava kansantalous.

On tietenkin raaka yleistys sanoa, mitä afrikkalaiset haluavat. Yksi asia, mikä afrikkalaisia yhdistää on ärtymys siitä, että maailma näkee 54 valtion ja miljardin ihmisen maanosan ikään kuin se olisi yksi maa.

Samalla logiikalla voisi katsoa Ukrainaa ja Kreikkaa ja sanoa, että Eurooppa on täynnä sotaa, korruptiota ja kurjuutta.

Julkkisten Afrikka-kampanjoita on moitittu myös asioiden yksinkertaistamisesta. Hollywood-tähden käynti Afrikassa pääsee otsikoihin, mutta pelkkä huomio ja rahankeruu harvoin muuttavat mitään.

Siitä ebola oli hyvä esimerkki.

Aiempi kritiikki ei hillinnyt Bob Geldofia kasaamasta muusikoita viime syksynä uuteen versioon Do They Know It's Christmas -laulusta. Tarkoitus oli kerätä varoja Länsi-Afrikassa puhjenneeseen ebola-epidemiaan.

Eivätkä ne Afrikassa vieläkään tienneet joulusta.

"Länsi-Afrikassa ei ole rauhaa eikä iloa", laulettiin viisussa.

Itse asiassa – afrikkalaiset kommentoijat huomauttivat – Länsi-Afrikan pitkät konfliktit Sierra Leonessa ja Liberiassa on jo vuosia sitten päätetty, joten rauhaa on. Siitä on myös paljon iloittu. Ja kun ebola iski, tarvitaan toimia, eikä sääliviä ralleja ja peukuttamista Facebookissa.

Toisenlainen sävy oli laulussa, jonka tekivät eri Afrikan maiden musiikkitähdet, muun muassa Sia Tolno, Didier Awadi ja Salif Keita. Africa Stop Ebola -laulussa jaettiin eri kielillä käytännön ohjeita välttää ebola: pese kädet, älä kättele, mene lääkäriin, jos huomaat oireita.

Afrikka pysäytti ebolan. Nyt tauti on lähes voitettu.

Julkkistempausten arvostelussa ei ole ollut kyse Afrikan ongelmien tai avuntarpeen kiistämisestä. Monissa puheenvuoroissa eri puolilla Afrikkaa on myös pidetty kohtuuttomana arvostella maailmantähtiä hyvistä aikeista. Pahempaa olisi välinpitämättömyys.

Yleensä ihmisiä kuitenkin ärsyttää ulkomaalaisten huomio oman maan ongelmiin ja yksinkertaistavat läksytykset siitä, mitä pitäisi tehdä.

Suomessakin saattaisi närkästyttää, vaikkapa Shakiran vetämä elämänilokampanja suomalaisten itsemurhia vastaan.

"Ei paista koskaan / Sataa vaan / Muistavatko he enää juhannustakaan."

Nyt kaikki mukaan!

Sami Sillanpää HS
sami.sillanpaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Afrikan-kirjeenvaihtaja.

Korjaus 25. heinäkuuta: Live Aid -konsertista tulee 30, ei 31 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat