Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moskovan keskiluokka hakee lapsille laatua – myös rokotteista

Rokotuksista kieltäytyminen on käynyt Venäjällä yhä harvinaisemmaksi

Ulkomaat
 
Moskovalaiset hakevat parempia rokotteita yksityisklinikoilta
Moskovalaiset hakevat parempia rokotteita yksityisklinikoilta
Lasten kansallinen rokotusohjelma on Venäjällä laaja, kattava ja ilmainen. Kaikille se ei kuitenkaan riitä: Moskovan keskiluokka hakee lapsilleen yksityisklinikoilta tuontirokotteita, jotka edustavat rokotteiden uusinta sukupolvea. Pikkuvauvan kolmoisrokote hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan maksaa Medsi-klinikalla euroissa noin satasen. Toimittaja: Pekka Hakala, Kuvaaja: Arthur Bonda, Editointi: Jani Viskari.

Aina vain huonoja uutisia Venäjältä: asiantuntijat ennustavat hiv-epidemiaa, tuberkuloosi leviää ja talouden alamäki saattaa vaarantaa kansanterveyden. Synovate Comcon -markkinatutkimuslaitoksen viime torstaina julkistaman selvityksen mukaan reseptilääkkeidenkin kulutus on vähentynyt.

Syykin on selvä. Tilastokeskus Rosstatin mukaan lääkkeiden ruplahinnat ovat nousseet kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla 24 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Onko Venäjän viisumiin lisättävä varoitus "saattaa vaarantaa terveytesi"?

Artikkeliin liittyvät

Ei se siltä näytä. Venäjän kansallinen rokotusohjelma pärjää erinomaisesti vertailussa vaikkapa Suomeen. Ensimmäisistä rokotteista vastaa synnytyslaitos, ja ennen 12-vuotissyntymäpäivää kansalaiseen on ruiskutettu vasta-aineita jo yllin kyllin. Kaikki julkisessa terveydenhuollossa, valtion kustannuksella.

Viime vuosina useissa maissa yleistynyt rokotuksista kieltäytyminenkään ei ole Venäjällä erityisen muodikasta.

"Minulla on kyllä tuttuja, jotka vastustavat rokotuksia ylipäätään", kertoo kolmikuisen Anna -vauvan kolmoisrokotukseen tuonut Arina Japejeva yksityisellä Medsi-klinikalla Moskovan keskustassa.

Japejeva pitää rokotuksia yksityisasiana.

"Mutta minulle lapsen terveys on tärkeintä."

Medsi-klinikan johtava lääkäri Tatjana Semenytševa vahvistaa, ettei rokotuksista juurikaan kieltäydytä.

"Rokotuksia vastustavia ihmisiä on entistä vähemmän, koska rokotusten edut ovat kiistattomat. Yksi syy on, että rokotteet ovat kehittyneet ja sivuoireita on vähemmän. Jos verrataan nykyisiä rokotteita niihin, joita oli tarjolla 10–15 vuotta sitten, niin se on sama kuin vertaisi lankapuhelinta iPhonen uusimpaan versioon."

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen epäluulo virallista lääketiedettä kohtaan oli korkealla. Erilaiset uskomustieteet olivat tuolloin suosiossa. Kaksikymmentä vuotta erikoislääkärinä työskennelleen Semenytševan mukaan Venäjältä kyllä löytyy edelleen ihmisiä, jotka sanovat kaikkeen, että "ei tuohon pirukaan suostu". Heidät voi hänen mukaansa yleensä puhua ympäri järkiperusteilla. Semenytševan mielestä uskonnollisista syistä kieltäytyvät ovat vaikeimpia potilaita.

"Silloin mitkään argumentit, teoriat tai tilastot eivät merkitse mitään. Olen keskustellut aiheesta monien lahkojen edustajien kanssa. Jotkut hyväksyvät sellaisen version, että jos Jumala on antanut meille tiedon ja kyvyn suojautua, niin tiedon ja kyvyn käyttäminen on hurskas teko."

Semenytševan mukaan 90 prosenttia venäläislapsista käy lävitse kansallisen rokotusohjelman, joka on laajentunut samaa tahtia eurooppalaisten ohjelmien kanssa. Nyt ollaan piikittämässä tuhkarokkoa historiaan. Lisäksi tulevat alueelliset ohjelmat: esimerkiksi Moskovassa rokotetaan yhdeksänvuotiaat tytöt papilloomavirusta vastaan.

Lopuista kymmenestä prosentista suuri osa on lapsia, jotka eivät voi ottaa tiettyä rokotetta ajallaan terveydentilansa vuoksi.

Rokotuksista kieltäytymisen sijaan Moskovan muoti-ilmiö on suurin piirtein päinvastainen. Keskiluokka rokotuttaa lapsiaan yksityisillä klinikoilla, jotka voivat tarjota rokotteiden uusimpia tuontiversioita. Julkisella puolella käytössä on pääsääntöisesti vanhempia, Venäjällä lisenssillä valmistettuja tuotteita.

Esimerkiksi Japejevan Anna-vauvan piikki hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan maksoi 6 000 ruplaa eli vajaat sata euroa. Japejeva sanoo tulleensa yksityiselle klinikalle saadakseen lapselleen tietynlaisen rokotteen.

"Valtion klinikoilla on toinen versio, josta voi tulla jälkioireita. Tämä rokote on uutta rokotesukupolvea."

Japejeva kertoo olevansa asiasta perillä, koska hänen suvussaan on neuvoja jakelevia lastenlääkäreitä. Ja hyvässä huudossa oleva moskovalaisklinikkakin on entuudestaan tuttu: täällä on rokotettu myös Anna-vauvan isoveli.

"Meille tulevat vanhemmat ovat aika tiedostavia. Ja monet ovat itse asiassa meidän monivuotisia asiakkaitamme", johtava lääkäri Tatjana Semenytševa sanoo.

Arthur Bondar
Moskovalaisen Medsi-klinikan työntekijä katsoo Arina Japejevaa ja Armen Arutjunjania (oik.), jotka toivat Anna-vauvansa rokotettavaksi.
Moskovalaisen Medsi-klinikan työntekijä katsoo Arina Japejevaa ja Armen Arutjunjania (oik.), jotka toivat Anna-vauvansa rokotettavaksi.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat