Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Labour heiluu oikean ja vasemman välillä

Ulkomaat
 

Vähän päälle nelikymppinen Tony Blair veivasi Britannian työväenpuoluetta 1990-luvulla oikealle ja hylkäsi labourin aiemmin vaaliman sosialismin.

Palkintona oli suurvoitto kevään 1997 parlamenttivaaleissa.

Blair ehti olla Britannian pääministerinä kymmenen vuotta. Henkilökohtaista perintöä rasittaa eniten lähtö Irakin sotaan.

Blairin suurimpiin saavutuksiin kuuluu sen sijaan labourin uudistaminen ja puolueen siirtäminen Britannian sisäpolitiikan keskustaan. Tämä söi hapen ja äänestäjät konservatiivipuolueelta ja sai seuraajia ulkomailla. Labourin "kolmatta tietä" asteli myös Suomen Paavo Lipponen.

Vain kolme vuotta kestäneen Gordon Brownin pääministerikauden jälkeen labour putosi oppositioon 2010. Takkiin tuli myös kevään 2015 vaaleissa.

Oppositiojohtajana 2010–2015 toiminut Ed Miliband ei saanut puoluetta uuteen nousuun. Milibandilta puuttui selvä näkemys labourin suunnasta. Äänestäjien mielestä hän ei ollut myöskään pääministeriainesta.

Kevään 2015 vaalikampanjassa Miliband veti labouria vasemmalle ja lupasi muun muassa verottaa rikkaita ja isoja kiinteistöjä entistä kovemmin.

Lupaukset eivät tehonneet, vaan keskustaoikeistolainen konservatiivijohtaja David Cameron nappasi vaaleissa yllätysvoiton. Miliband erosi labourin johdosta jo vaaleja seuraavana päivänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat