Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrori ei tuhonnut avoimuutta

Norjan terrori- iskuista on kulunut neljä vuotta. Pohjoismaiset poliitikot liikkuvat yhä kansan parissa.

Ulkomaat
 
Audun Braastad Reuters
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg osallistui Norjan terrori-iskujen vuosipäivänä järjestettyyn tilaisuuteen Oslossa viime keskiviikkona.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg osallistui Norjan terrori-iskujen vuosipäivänä järjestettyyn tilaisuuteen Oslossa viime keskiviikkona. Kuva: Audun Braastad Reuters

Pohjoismaiden avoimuuden kulttuurille ennustettiin loppua neljä vuotta sitten, kun äärioikeistolainen Anders Behring Breivik iski autopommilla Oslon hallituskortteliin ja aloitti ammuskelun Utøyan saarella tappaen yhteensä 77 ihmistä.

Ulkomailla kritisoitiin Pohjoismaiden naiivia suhtautumista poliitikkojen ja poliittisten tapahtumien turvallisuuteen.

Tausta

Norjan terrori-iskuista kulunut neljä vuotta

 Perjantaina 22. heinäkuuta 2011 äärioikeistolainen Anders Behring Breivik räjäytti autopommin hallituskorttelissa Oslon keskustassa. Kahdeksan kuoli ja kymmeniä loukkaantui.

 Räjähdyksen aiheuttaman hämmennyksen aikana Breivik rantautui Utøyan saarelle poliisiksi pukeutuneena ja ampui siellä 69 ihmistä työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleirillä.

 Poliisin toimintaa tapahtumissa arvosteltiin tiukasti. Vuonna 2012 julkaistu raportti moitti erityisesti poliisin sisäistä viestintää. Saapuminen Utøyalle kesti yli tunnin.

 Breivik tuomittiin 21 vuodeksi vankilaan 24. elokuuta 2012. Hän istuu tuomiotaan eristyssellissä Oslon lähistöllä Ilan vankilassa.

"On hyvin tärkeä erottaa naiivius avoimuudesta", vastasi Norjan silloinen pääministeri Jens Stoltenberg.

Poliitikot liikkuvatkin yhä kansan keskuudessa, kuten tapahtumat Ruotsin Almedalen-politiikkaviikosta Porin Suomi-Areenaan ovat vuosi toisensa jälkeen osoittaneet.

Norjan terrori-iskut ovat silti muuttaneet ilmapiiriä, sanoo Norjan turvallisuuspoliisin PST:n viestintäpäällikkö Martin Bernsen.

Kiinnostus turvallisuusasioihin on lisääntynyt valtavasti Pohjoismaissa. PST:ssä 12 vuotta työskennellyt Bernsen sanoo, että toimittajat ja poliitikot ovat yllyttäneet keskustelua.

Taustalla ovat sekä Norjan tapahtumat että terrori-iskut muualla Euroopassa.

"Vuonna 2004 meille tuli medialta noin sata tietokyselyä vuodessa. Nyt niitä on 2 000–3 000", hän kertoo.

"Siltä kannalta katsottuna voi sanoa, että avoimuus on jopa lisääntynyt."

Turvallisuuskysymyksiin on ymmärrettävästi vaikea saada yksityiskohtaisia vastauksia, sillä se auttaisi mahdollisten iskujen suunnittelijoita.

Ulospäin on kuitenkin selvää, että Oslon hallituskortteli ei enää ole entisen kaltaisensa avoin paikka, Bernsen kertoo.

Sen jälkeen, kun Breivik räjäytti autopommin pääministeri Stoltenbergin toimiston ja muiden hallintorakennusten välissä, autojen pysäköintiä rakennusten viereen on selvästi rajoitettu.

Norjan suurkäräjissä eli parlamentissa on nykyisin pysyvä poliisivartiointi.

"Enää siellä ei kävellä tuosta vain", Bernsen kuvailee.

PST:n päätehtävä on arvioida uhkakuvia ja niiden torjumiseen tarkoitettuja toimenpiteitä. Poliitikkojen suojaukseen kuluu Bernsenin mukaan entistä enemmän resursseja.

Pääministerillä on aina ollut pysyvä vartiointi. Muiden ministereiden kanssa käydään niin kutsuttuja turvakeskusteluita, joissa kartoitetaan heidän tarvettaan suojeluun.

Neljän vuoden takaisten terrori-iskujen jälkeen henkivartijoilla on Bernsenin mukaan ollut paljon enemmän töitä. Muissa maissa tehtyjen terrori-iskujen takia siitä ei kuitenkaan voi syyttää pelkästään Norjan tapahtumia.

"Jotkut ovat enemmän huolissaan turvallisuudestaan kuin toiset", Bernsen toteaa ja lisää, että PST:n käytösohjeita julkisissa tilaisuuksissa seurataan ylipäänsä tarkemmin kuin ennen.

Poliitikkojen suojausta on aiemminkin jouduttu arvioimaan uudestaan. Ruotsin ulkoministeri Anna Lindhin murha NK:n tavaratalossa vuonna 2003 järkytti kaikissa Pohjoismaissa, unohtamatta myös pääministeri Olof Palmen murhaa 1986.

Nykyisin Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon henkilösuojauksen piiriin kuuluu 400 valtionjohtoon kuuluvaa henkilöä.

Suomessa suojelua järjestetään pienemmällä mittakaavalla, kertoo Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

"Muissa pohjoismaissa, etenkin Ruotsissa, kuningashuone tuottaa paljon lisää suojaustehtäviä", hän muistuttaa.

Terrorismin uhka on Rantalan mukaan kasvanut viiden viime vuoden aikana, mutta se ei välttämättä kohdistu poliitikkoihin tai poliittisiin tapahtumiin.

Myös Bernsen korostaa, että suurin uhka liittyy Syyrian ja Irakin sodista palaaviin taistelijoihin. Norjasta lähtijöitä on noin 80, Suomesta yli 60.

Elokuun 6. päivänä työväenpuolueen nuorisojärjestö AUF on palaamassa Utøyan saarelle ensimmäistä kertaa iskujen jälkeen.

Leirille odotetaan ennätysmäisesti jopa tuhatta osallistujaa, kertoo Norjan radio NRK.

Paikalle saapuu myös nykyinen Nato-pääsihteeri Jens Stoltenberg.

"On tärkeä näyttää, että toiminta, johon isku kohdistui, jatkuu", Uuden Utøyan toiminnanjohtaja Jørgen Watne Frydnes sanoi NRK:lle.

Bernsen ei luonnollisesti paljasta yksityiskohtia, mutta sanoo, ettei järjestelyissä periaatteessa ole muutoksia.

Henkivartijat ovat PST:n alaisuudessa ja käytännön järjestelyissä tehdään yhä yhteistyötä paikallispoliisin kanssa.

"Mutta neljä vuotta sitten kukaan ei voinut kuvitellakaan, että tuollaisen mittakaavan iskua voisi edes tapahtua", hän sanoo.

Fredrik Varfjell Reuters
Myös Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestö AUF muisti terrori-iskuja viime keskiviikkona.
Myös Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestö AUF muisti terrori-iskuja viime keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat