Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin rajalla käytävässä sodassa on monta osapuolta

Ulkomaat
 

Turkki kuului Yhdysvaltojen johtamaan Isisin vastaiseen liittoutumaan, mutta alkoi toimia aktiivisesti vasta tällä viikolla aloittamalla ilmaiskut Isisiä ja PKK:ta vastaan. Syitä lienee kaksi. Länsi on vaatinut Turkilta aktiivista taistelua Isisiä vastaan. Viime maanantaina Turkkiin tehtiin pommi-isku, josta Turkki syyttää Isisiä.

PKK eli Kurdistanin työväenpuolue on taistellut aseellisesti Turkin hallitusta vastaan 1980-luvulta saakka. Se haluaa Turkin sisälle itsenäisen kurdivaltion.

Turkki piti aiemmin PKK:ta suurempana uhkana kuin Isisiä. Turkin ja PKK:n välillä oli vuodesta 2013 kestänyt tulitauko. Se rikkoutui, kun Turkki alkoi pommittaa tällä viikolla sekä Isisiä että PKK:ta. Ne saattavat nyt kostaa Turkille.

Kurdit ovat Turkin suurin vähemmistö. Eri kurdiryhmien suhteet Turkkiin ovat monimutkaisia. Turkki tukee joitakin ryhmiä Irakissa ja Syyriassa, mutta samalla taistelee toisia kurdeja vastaan.

Bashar al-Assad on sisällissotaa käyvän Syyrian presidentti, jonka Turkki halusi syrjäyttää. Siksi Turkki tuki Syyrian kansannousun alussa kapinallisryhmiä, joista osa oli radikaaleja. Tilanteesta riippuen al-Assad taistelee kurdeja vastaan tai käyttää heitä hyväkseen.

Jihadistiryhmä Isis hallitsee alueita Syyriasta ja Irakista. Se tunnetaan raakuudestaan: joukkosurmista, mestauksista ja sieppauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat