Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian työväenpuolue Labour ajelehtii tuuliajolla

Kriisi ravisuttaa Labouria. Tappelevat leirit kiskovat puoluetta eri suuntiin.

Ulkomaat
 
Chip Somodevilla Getty Images
Britannian työväenpuolueen kannattajat pukeutuivat puoluetta mainostaviin paitoihin Lontoossa viime toukokuussa. He osallistuivat vaalikampanjan tapahtumaan.
Britannian työväenpuolueen kannattajat pukeutuivat puoluetta mainostaviin paitoihin Lontoossa viime toukokuussa. He osallistuivat vaalikampanjan tapahtumaan. Kuva: Chip Somodevilla Getty Images

Suomen sosialidemokraattisella puolueella on tunnetusti ongelmansa, mutta demarien brittiläinen sisarpuolue labour se vasta ongelmissa rypeekin.

Toukokuussa vaalitappion kokenut labour on tuuliajolla. Uuden johtajan valinta on kesken, ja kisa ratkeaa vasta syyskuussa. Toistaiseksi kukaan neljästä ehdokkaasta ei ole osoittautunut olevansa pelastaja-ainesta.

Työväenpuolueen väliaikaisena johtajana toimiva Harriet Harman on yrittänyt luotsata joukkojaan parhaansa mukaan, mutta kehnolla menestyksellä.

Sekava tilanne houkuttelee tappelevia leirejä kiskomaan puoluetta eri suuntiin. Yhtenäisyydestä ei ole tietoakaan.

Kuluneella viikolla labourin parlamenttiryhmä hajosi tärkeässä äänestyksessä sosiaalitukien leikkauksista. Harman oli kehottanut omiaan pidättäytymään äänestämästä eli tukemaan näin epäsuorasti konservatiivihallituksen esitystä.

Puolueen 232 kansanedustajasta peräti 48 viittasi kuitenkin kintaalla Harmanin linjaukselle ja äänesti leikkauksia vastaan. Repeäminen äänestyksessä oli selvä todiste puolueen hajaannuksesta.

Labourin ongelmat ovat herkkua sekä hallitusvastuussa olevalle konservatiivipuolueelle että Skotlannin kansallispuolueelle SNP:lle.

Työväenpuoluelaiset eivät pysty antamaan konservatiiveille tiukkaa vastusta, kun energia menee puolueen sisäisten asioiden setvimiseen.

SNP puolestaan kehuskelee olevansa nyt brittiparlamentin todellinen oppositio eli puolue, joka panee pääministeri David Cameronin hallitukselle hanttiin. Tämä nostaa edelleen SNP:n profiilia ja murentaa labourin uskottavuutta kannattajiensa silmissä.

Mikä sitten on labourin tuleva suunta? Pitäisikö puolueen siirtyä oikealle vai vasemmalle? Tähän kysymykseen tiivistyy koko johtajakamppailu.

Vasemmalle, vaatii kisan yllätyssuosikki eli pitkän linjan kansanedustaja Jeremy Corbyn. Corbynin vankka etunoja vasemmalle miellyttää kansaa ainakin The Times -lehden keskiviikkona julkistaman kyselyn mukaan.

Corbynin nauttima kannatus houkutteli jopa entisen pääministerin Tony Blairin avaamaan huolestuneena sanallisen arkkunsa.

Blair varoitti keskiviikkona, että vaaleja ei voiteta vasemmalta. Hankkikaa sydämensiirto, jos sydän neuvoo äänestämään Corbynia, Blair kehotti.

Mielipidemittauksilla on Britanniassa kuitenkin tällä hetkellä huono maine. Kyselyt eivät pystyneet ennustamaan konservatiivien keväistä vaalivoittoa, vaan pitivät koalitiohallitusta lähes varmana. Siksi harva jaksaa uskoa myöskään Corbynin voittoon puheenjohtajakisassa.

Labourin tulevaisuuden kannalta ongelma on, että kukaan johtajaehdokkaista ei tunnu tarjoavan selkeää vastausta puolueen ongelmiin. Uusi johtaja on mitä todennäköisimmin kompromissi.

Töitä häneltä ei kuitenkaan puutu. Ensin puolue pitää saada yhtenäiseksi. Sitten tulee pian jo kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkosta. Lopullinen tulikoe on seuraavat parlamenttivaalit – jos uusi johtaja kestää sinne asti.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat