Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Turkki yrittää vain hallita sotaa, ei ratkaista sitä"

HS:n haastatteleman François Heisbourgin mukaan Saudi-Arabia on saanut jäädä rauhaan Isisiltä. Tilanne voi kuitenkin muuttua muutamassa vuodessa.

Ulkomaat
 
Murad Sezer Reuters
Turkkilainen sotilas seisoi vartiossa Turkin ja Syyrian rajalla kesäkuun lopussa. Kobanin kaupungista Syyrian puolelta nousi savua taisteluiden vuoksi.
Turkkilainen sotilas seisoi vartiossa Turkin ja Syyrian rajalla kesäkuun lopussa. Kobanin kaupungista Syyrian puolelta nousi savua taisteluiden vuoksi. Kuva: Murad Sezer Reuters

Turkin oli pakko aloittaa ilmaiskut Syyriaan ja Irakiin, mutta niillä ei ole juuri merkitystä.

Näin sanoo erityisasiantuntija François Heisbourg Fondation pour la recherche stratégique -ajatuspajasta Pariisista HS:n puhelinhaastattelussa. Säätiö keskittyy puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Hän on johtanut myös kansainvälisen turvallisuuden alan International Institute for Strategic Studies (IISS) -ajatuspajaa Lontoossa.

Turkki jatkoi lauantaina ilmaiskujaan, jotka se aloitti perjantaina. Se pommitti jihadistijärjestö Isisiä Pohjois-Syyriassa ja kurdien sissijärjestöä PKK:ta Irakissa.

"En tiedä, tietävätkö turkkilaiset itsekään strategiaansa tällä hetkellä", Heisbourg sanoo.

Turkin suunnanmuutos helpottaa hieman Yhdysvaltojen johtaman liittoutuman sotatoimia Isisiä vastaan. Turkki antoi tällä viikolla Yhdysvalloille luvan käyttää lentotukikohtiaan, joten ilmaiskuista Isisiä vastaan tulee aiempaa tehokkaampia.

"En usko, että se muuttaa asioita maaperällä tai isossa mittakaavassa", Heisbourg sanoo.

Turkilla ei ole poliittista vaikutusvaltaa Syyrian ja Irakin arabisunneihin. Vaikka Turkki tekee yhteistyötä Qatarin ja Saudi-Arabian kanssa, se ei ole arabimaa. Arabimaat pitävät Turkkia ulkopuolisena.

Yksi keino on, että Turkki, Saudi-Arabia ja Qatar tukisivat muita sunniryhmiä kuin Isisiä eli esimerkiksi al-Nusraa. Mutta todennäköisesti sekin vain lisäisi kaaosta ja anarkiaa.

"Se voi estää Daeshia [Isisin arabiankielinen nimi] ylläpitämästä vakaata valtiota, mutta sekään ei tuo tasapainoa Syyriaan."

Ilmaiskut oli silti pakko aloittaa. Heisbourgin mukaan turkkilaiset eivät olisi pystyneet seuraamaan toimettomina, kun heitä vastaan tehtiin terrori-isku.

32 nuorta kuoli viime maanantaina pommi-iskussa Suruçissa lähellä Syyrian rajaa. Turkki syyttää siitä Isisiä.

"Kun on terrorismia omalla maaperällä, pitää tehdä jotain. Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja Irakiin ja samoin Turkki hyökkää Syyriaan", Heisbourg sanoo.

"En tiedä, antaako se aihetta toivoon. Toista vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut. Turkki yrittää nyt hallita asioita, ei ratkaista niitä."

"Lähi-idässä on enemmän ongelmia kuin ratkaisuja", erityisasiantuntija François Heisbourg sanoo.
"Lähi-idässä on enemmän ongelmia kuin ratkaisuja", erityisasiantuntija François Heisbourg sanoo.

Turkki aloitti tällä viikolla kolmannen strategiansa, koska kaksi edellistä epäonnistuivat.

Kun Syyrian kansannousu alkoi, Turkki yritti syrjäyttää presidentti Bashar al-Assadin kannattamalla häntä vastustavia ryhmiä. Se ei toiminut.

Suunnitelma numero kaksi oli tukea joitakin kurdiryhmiä Syyriassa ja välttää yhteenottoa Isisin kanssa. Maanantainen pommi-isku osoitti suunnitelman epäonnistuneen.

"Nyt Turkki kokeilee kolmatta strategiaa eli taistelee Daeshia ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n lipun alla toimivia kurdeja vastaan. Sen seuraukset saamme nähdä pian."

Kurdien ja Turkin suhde on monimutkainen. Turkki on pitänyt kurdien vahvistumista suurempana uhkana tulevaisuudelle kuin Isisiä.

Isis on poikkeuksellinen ryhmä, koska se ajattelee globaalisti, vaikka toimii paikallistasolla.

"Se on rakentanut oman tukialueensa Lähi-itään ja sillä on uskonnollista arvovaltaa ja kalifaatti, joita al-Qaidalla ei ollut."

Isis vetoaa lännessä uskonnollisuuden lisäksi muistakin syistä:

"Aina löytyy radikaaleja nuoria, jotka etsivät absoluuttisia totuuksia. Tavallisesti he ovat nuoria miehiä. Ranskassa neljänneksellä jihadismin takia seuratuista ei ole mitään tekemistä arabimaailman kanssa. He ovat eurooppalaisia tovereita", Heisbourg kertoo.

Isisin tulevaisuus riippuu ainakin Iranista ja Saudi-Arabiasta. Iran on iso mahti Irakin vieressä ja tukee Irakin shiioja. Iranilaiset haluavat pitää Irakin yhtenä maana ihan kuten länsikin. Nyt Iran haluaa suojella Irakissa Bagdadia ja shiiojen pyhiä paikkoja eli se on enemmän puolustava kuin aktiivinen.

Tulevaisuudessa Iran saattaa silti hyökätä Isisiä vastaan Pohjois-Irakissa tai Syyriassa.

"Silloin Daesh olisi todella suurissa vaikeuksissa, mutta länsi myös. Olisimme todella iloisia, että Daesh hajotettaisiin. Toisaalta Iranin vallan laajentuminen Pohjois-Irakiin ja Itä-Syyriaan toisi epätasapainoa Lähi-itään."

Toinen musta hevonen on Saudi-Arabia, jolla on rahaa, valtaa ja pyhät kaupungit Mekka ja Medina. Isis ja Saudi-Arabia kuuluvat samoille uskonnollisille markkinoille.

"Saudi-Arabian ideologiset ja uskonnolliset ajatukset ovat kuin Daeshilla. Ne eroavat siten, että Daesh on vallankumouksellinen järjestö ja haluaa syrjäyttää Saudi-Arabian hallitsijasuvun."

Nyt Saudi-Arabia pärjää öljyrahoilla, eikä Isis haasta sitä. Tilanne voi muuttua muutamassa vuodessa.

"Saudi-Arabian nuoret elävät nettimaailmassa ja odottavat paljon hyvinvointivaltiolta. Samalla öljyrahaa on entistä vähemmän, ja maa on jäänyt keskiajalle monessa suhteessa. Kukaan ei tiedä, miten tilanne muuttuu seuraavan kolmen tai neljän vuoden aikana."

Turkin armeija julkisti videokuvaa perjantain pommituksista
Turkin armeija julkisti videokuvaa perjantain pommituksista
Turkin hävittäjät iskivät perjantaina ensimmäistä kertaa äärijärjestö Isisin kohteisiin Pohjois-Syyriassa. Lauantain vastaisena yönä iskettiin myös useita PKK:n kurditaistelijoiden leirejä vastaan. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat