Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmän sodan arvoitus elää yhä: Ammuttiinko YK:n pääsihteerin kone alas?

Uuden raportin mukaan YK:n entisen pääsihteerin Dag Hammarskjöldin lentokone saatettiin sittenkin ampua alas vuonna 1961

Ulkomaat
 
HS
Dag Hammarskjöldiä kuljettanut lentokone putosi tuolloin Britannialle kuuluneeseen Pohjois-Rhodesiaan vuonna 1961.
Dag Hammarskjöldiä kuljettanut lentokone putosi tuolloin Britannialle kuuluneeseen Pohjois-Rhodesiaan vuonna 1961. Kuva: HS

YK:n entisen pääsihteerin Dag Hammarskjöldin kuolemasta lentokoneen maahansyöksyssä nykyisen Sambian alueella on jo yli 50 vuotta, mutta tapaus askarruttaa yhä. Viime vuosina uudet tiedot ovat vahvistaneet jälleen vanhoja epäilyjä, että YK-delegaatiota kuljettanut kone saatettiin ampua alas.

Heinäkuun alussa tapausta selvittänyt paneeli sai valmiiksi raporttinsa, jonka perusteella YK:n nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon vaati tutkimusten jatkamista. Samalla hän kehotti YK:n jäsenmaita avaamaan tiedustelupalveluidensa salaisia arkistoja totuuden selvittämiseksi.

Ruotsalainen Hammarskjöld ja 16 muuta matkustajaa kuolivat syyskuussa 1961, kun heitä kuljettanut DC-6-lentokone putosi tuolloin Britannialle kuuluneeseen Pohjois-Rhodesiaan. Hammarskjöld oli matkalla Ndolan rajakaupunkiin välittämään neuvotteluja Kongon hallituksen ja kapinallisten välillä.

Panokset olivat korkeat. Vasta Belgiasta itsenäistyneen Kongon luonnonvarat kiinnostivat rautaesiripun molemmin puolin. Kapinallisilla oli tukenaan eurooppalaisia kaivosyhtiöitä, palkkasotureita ja länsimaisia hallituksia.

Pian turman jälkeen kerrottiin virallinen selitys: Ohjaajan virheen vuoksi Hammarskjöldiä kuljettanut DC-6-lentokone törmäsi matalaan kukkulaan ja syöksyi alas. YK:n omat tutkimukset vuosina 1961 ja 1962 jäivät avoimiksi.

Caj Bremer
Dag Hammarskjöld valittiin YK:n kaikkien aikojen toiseksi pääsihteeriksi vuonna 1953.
Dag Hammarskjöld valittiin YK:n kaikkien aikojen toiseksi pääsihteeriksi vuonna 1953.

Osin kylmän sodan vainoharhaisen ilmapiirin ja osin tapauksen hämärien yksityiskohtien vuoksi sen ympärille on muodostunut sitkeitä salaliittoteorioita.

Alkuun koneen rungosta kerrottiin löytyneen luodinreikiä, mutta tieto myöhemmin kiistettiin.

Hammarskjöldin ruumis löytyi hylyn ulkopuolelta ja oli ainoa, joka ei ollut palanut koneen räjähdyksessä. Valokuvissa hänen kauluksensa alta pilkottaa pelikortti, jota epäiltiin ammattitappajan käyntikortiksi.

Turmasta selvisi hengissä yhdysvaltalainen YK-sotilas Harold Julian, jonka mukaan koneessa tapahtui useita räjähdyksiä ennen maahansyöksyä. Julian kuoli sairaalassa viisi päivää myöhemmin.

Raporttien mukaan kapinallisten suihkukone liikkui turmayönä samalla alueella, ja paikallisten silminnäkijöiden mukaan YK:n kone ammuttiin alas. Heitä ei kuitenkaan haastateltu virallisen tutkimuksen yhteydessä, sillä heidän lausuntojaan ei pidetty luotettavina.

Epäselvyydet vanhoissa raporteissa ja uudet silminnäkijäkertomukset ovat kuitenkin viime vuosina lisänneet painetta uusiin tutkimuksiin.

Ruotsalainen avustustyöntekijä Göran Björkdahl kertoi vuonna 2011 brittilehti The Guardianille löytäneensä lentoturmalle useita todistajia. Yksityinen Hammarskjöld-komissio antoi vuonna 2013 raporttinsa, jossa se esitteli aukkoja aiemmissa tutkimuksissa ja uutta aineistoa.

Maaliskuussa 2015 Ban Ki-moon viimein perusti kolmehenkisen paneelin selvittämään, onko uusilla tiedoilla todistusarvoa.

Asiakirjalähteiden ja kahdentoista uuden todistajanlausunnon perusteella paneeli totesi, että ilmahyökkäyksestä on olemassa uskottavaa näyttöä.

"On yhteinen velvollisuutemme selvittää koko totuus Dag Hammarskjöldin ja hänen seuralaistensa traagisen kuoleman olosuhteista", Ban Ki-moon totesi heinäkuun alussa kirjeessään. "Tämä voi olla viimeinen mahdollisuutemme selvittää totuus."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat