Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama patisti kenialaisia kitkemään korruptiota

Stadionpuheessaan Yhdysvaltain presidentti puuttui naisten asemaan

Ulkomaat
 
Noor Khamis Reuters
Barack Obama
Barack Obama Kuva: Noor Khamis Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama päätti Kenian-vierailunsa sykähdyttäväksi kuvailtuun puheeseen, jossa hän patisti kenialaisia kitkemään korruptiota, perheväkivaltaa sekä naisten ja seksuaalivähemmistön syrjintää.

"Korruptiota siedetään liian usein siitä syystä, että niin on aina ennenkin tehty", Obama puhui uutistoimisto AFP:n mukaan.

Presidentti esiintyi stadionilla Kenian pääkaupungissa Nairobissa sunnuntaina. Puhe televisioitiin suorana.

"Naisten kohteleminen toisen luokan kansalaisina on paha perinne, joka pitää muuttaa. Se pitää teitä menneessä."

Obaman mukaan Kenia on kovien kysymysten edessä. Hän yritti vedota eritoten nuoriin kenialaisiin, sillä uutistoimisto AFP:n mukaan maan asukkaista 60 prosenttia on alle 24-vuotiaita.

"Politiikka, joka pohjaa vain heimoihin ja etnisyyteen, on tuomittu repimään maanne hajalle."

Lauantaina Obama lupasi Yhdysvaltojen tarjoavan Kenialle tukea taisteluun ääri-islamistista al-Shabaabia vastaan. Järjestö toimii pääosin Kenian pohjoisnaapurin Somalian puolella, mutta se on tehnyt tuhoisia iskuja Keniassa.

Lauantaina presidentti myös julisti Afrikan olevan yksi taloudellisesti maailman nopeimmin kasvavista alueista. Lisäksi Obama kritisoi homoseksuaalien oikeuksien polkemista, vaikka aihe on alueella arka.

Lauantaisessa iltajuhlassa Obama tanssahteli paikallisen pop-ryhmän Sauti Solin kanssa ja vitsaili, että jotkut kriitikot uskovat presidentin etsivän synnyintodistustaan Keniasta. Obaman vastustajat ovat väittäneet, että presidentti ei syntynyt Havaijilla vaan jossain muualla.

Barack Obaman isä oli kenialainen. Hän tapasi presidentin äidin opiskellessaan Havaijin yliopistossa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Obama vierailee presidenttinä isänsä kotimaassa. Obaman "kotiinpaluu" nostatti Keniassa valtavan hurmoksen, ja muun muassa presidentin kuvia ripustettiin kaikkialle. Toisaalta Nairobissa turvatoimet kiristettiin äärimmilleen vierailun ajaksi.

Obaman Afrikan-kierros jatkuu vierailulla Etiopiassa. Yksi Afrikan-kierroksen syistä on se, että hän haluaa koetella amerikkalaisten stereotypioita Afrikasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat