Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Al-Assad: Syyrian armeijaa vaivaa miespula

Syyrian presidentti puolusti televisiopuheessaan armeijan taktisia vetäytymisiä

Ulkomaat
 
Sana
Presidentti Bashar al-Assad esiintyi televisiossa sunnuntaina.
Presidentti Bashar al-Assad esiintyi televisiossa sunnuntaina. Kuva: Sana

Syyrian presidentti Bashar al-Assad sanoi harvinaisen avoimessa televisiopuheessa sunnuntaina, että yli neljä vuotta jatkunut verinen sisällissota on verottanut armeijan kykyä taistella koko maan alueella.

Al-Assadin mukaan armeijan on ollut pakko luopua joidenkin alueiden puolustamisesta pitääkseen otteessaan strategisesti tärkeämpiä kohteita.

"Meidän on tunnistettava tärkeät alueet, joista armeijan täytyy pitää kiinni, etteivät loput alueet romahda", al-Assad sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Syyrian armeija hallitsee yhä maan tiheimmin asuttuja seutuja, pääkaupunki Damaskosta sekä suuria kaupunkeja Homsia ja Hamaa. Armeijalla on ote myös Välimeren rannikosta, joka on al-Assadin oman shiialaisen alaviittilahkon sydänseutua.

Sotaa seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan al-Assadin hallussa on kuitenkin enää noin neljännes Syyrian pinta-alasta. Lisäksi armeija on kärsinyt kevään ja kesän aikana merkittäviä tappioita.

Al-Assadin joukot ovat menettäneet suurimman osan pohjoisesta Idlibin maakunnasta ja eteläisiä rajaseutuja. Toukokuussa ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis valtasi Palmyran kaupungin Syyrian armeijalta.

Al-Assadin mukaan taktisten vetäytymisten tavoitteena on, että armeija voi jatkossa tehdä vastaiskuja.

"Sotilaallisesta näkökulmasta tämän alueen tai tuon läntin pitäminen hallussa antaa mahdollisuuden vallata takaisin muita alueita."

Al-Assad pitää mahdottomana ajatusta, että Syyria voisi hajota eri kapinallisryhmien ja hallituksen hallitsemiin alueisiin. Al-Assadin mukaan armeijalla on yhä mahdollisuudet hallita koko maata. Vain miesvoimaa puuttuu.

"Kaikki on armeijan ulottuvilla, mutta väkeä puuttuu. Tästä huolimatta kuva ei ole synkkä", al-Assad sanoi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan armeijan vahvuus oli ennen keväällä 2011 alkanutta sisällissotaa noin 300 000 sotilasta. Määrä on nyt huvennut arvioiden mukaan noin puoleen. Syinä siihen ovat kärsityt tappiot ja karkuruus.

Houkutellakseen lisää sotilaita riveihinsä, hallitus käynnisti aikaisemmin heinäkuussa näkyvän värväyskampanjan. AFP:n mukaan kampanjan mainosjulisteita on levitetty ympäri Damaskosta. Lisäksi hallitus on luvannut armahtaa asevelvollisuuden välttelijät houkutellakseen armeijasta livistäneitä sotilaita taisteluun.

Kapinallisia tukevat länsimaat ovat arvioineet, että tappioiden kasautuessa al-Assad voitaisiin painostaa luopumaan vallasta. Muun muassa Yhdysvallat ja Syyrian oppositio ovat pitäneet al-Assadin syrjäyttämistä ehdottomana vaatimuksena rauhanneuvotteluille.

Vaikeuksistaan huolimatta al-Assad pysyi puheessaan uhmakkaana ja ilmoitti, että sota voi päättyä vain "terrorismin hävittämiseen". Al-Assad on niputtanut kaikki hallintoaan vastustavat kapinallisryhmät "terroristeiksi".

Syyrian sisällissota alkoi maaliskuussa 2011 kansannousuna autoritaarista hallintoa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat