Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muista sanoa kiitos! Brittivanhemmat takovat hyviä tapoja lastensa selkäytimeen

Britanniassa ei ole harvinaista, että lapselle opetetaan käytöstavat ennen ensiaskelia

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Amanda Sims kertoo, että vanhempien työ kasvattajana ja hyvien tapojen vaalijana ei lopu koskaan. Alice Sims (vas.) ja Freddie Sims kuvailevat äitiään tiukaksi, mutta reiluksi.
Amanda Sims kertoo, että vanhempien työ kasvattajana ja hyvien tapojen vaalijana ei lopu koskaan. Alice Sims (vas.) ja Freddie Sims kuvailevat äitiään tiukaksi, mutta reiluksi. Kuva: Conor O'Leary
Sarja käsittelee asioita, joita
maailmalla paheksutaan.

Missä näin huomaavaisia lapsia oikein kasvaa? Saisiko niitä vuokrata itsellekin päiväksi tai pariksi?

Ollaan lontoolaisen Simsin perheen kotona. Perheen 12-vuotias poika Freddie Sims tarjoilee vieraille kahvia ja teetä:

"Haluaisitko paksu- vai ohutreunaisen kupin? Meidän perheessä kaikilla on omat suosikkikuppinsa, ja siksi kyselen, että saat varmasti mieluisen."

Fakta

Pienillä sanoilla pääsee pitkälle

 Britanniassa ei voi sanoa liian monta kertaa thank you. Kiittäminen pienistäkin asioista kuuluu perustaitoihin.

 Aivan yhtä tärkeä sana on please. Tätä suomalaisen voi olla vaikea muistaa, koska suomen kielessä ei ole vastaavaa pyynnön pehmittäjää.

 Anteeksi kannattaa pyytää, paitsi silloin kun itse törmää johonkuhun, myös silloin kun on itse törmäyksen kohde. Sorry!

 Tien antaminen kuuluu asiaan – ja siitä pitää kiittää. Tämä pätee niin jalankulkijoiden kuin autoilijoidenkin keskuudessa.

 Pieni hymy helpottaa sosiaalisia kohtaamisia.

 Kohteliaisuuden tarkoitus on tehdä arjesta sulavaa ja miellyttävää. Yli 60 miljoonan asukkaan saarella on pakko ottaa toiset huomioon. Sopu sijaa antaa.

No, ohutreunaisen ilman muuta, kiitos, kun kerran saa valita. Kiitos!

"Entä maito, rasvatonta vai välimaitoa?"

Rasvatonta, kiitos!

Useimmille brittilapsille vieraiden kanssa seurustelu on helppoa ja sujuvaa jo pienestä pitäen. Lapset ovat myös – ainakin suomalaisella mittapuulla – hyvin kohteliaita. "Kiitos", "anteeksi" ja "ole hyvä" tulevat kuin apteekin hyllyltä.

Näin myös Simseillä. Freddie ja hänen pikkusisarensa Alice Sims, 11, tietävät, mitä kuuluu hyviin tapoihin.

"Äiti aina toistelee, että pitää sanoa thank you ja please. Ja ruokapöydässä äiti vahtii tarkasti, että kyynärpäät eivät ole pöydällä ja että ei puhu ruoka suussa. Isä ei ole ihan niin tiukka", Freddie kertoo.

"Äiti myös aina sanoo, että pitää olla kohtelias ja ystävällinen toisille", Alice huomauttaa.

"Meidän äiti on vähän sellainen tiukka tiikeriäiti", Freddie summaa.

Äiti Amanda Sims seuraa huvittuneena vieressä, mutta vakavoituu sitten:

"Lasten mielestä olen varmasti hirveä nalkuttaja. Tapakasvatus on kuitenkin jatkuvaa työtä, eikä sitä voi aloittaa liian aikaisin."

Britanniassa ei ole harvinaista, että lapsi osaa käyttää please-sanaa ennen kuin kävellä. Ja minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Juristina työskentelevän Simsin omat vanhemmat olivat tarkkoja kohteliaisuuden suhteen, ja sen perinnön hän haluaa nyt siirtää lapsilleen. Samoilla linjoilla on perheen kiinteistöalalla työskentelevä isä, joka oli haastattelun aikana töissä.

"Isä aina sanoo bussikuskille ja kaupan myyjille kiitos, ja siksi minäkin sanon kiitos", Freddie kertoo.

Perheen lapset pannaan myös kirjoittamaan kiitoskortit syntymäpäivä- ja muiden juhlien jälkeen.

Simsit eivät ole ainoa perhe, jossa hyviä tapoja taotaan lasten selkäytimeen.

Britanniassa töykeä käytös, epäkohtelias puhe ja vaikkapa jonossa kiilaaminen ovat kardinaalimunauksia.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö Britanniassa – niin kuin muissakin maissa – olisi omat öykkärinsä ja huligaaninsa. Huonoa käytöstä löytyy tunnetusti myös saarivaltakunnasta.

Keskimäärin ottaen kohteliaisuus on kuitenkin Britanniassa yhä korkeassa kurssissa. Epäkohteliaisuus on sosiaalisesti tuomittavaa.

"Epäkohteliaisuus yhdistyy usein aggressiivisuuteen ja vihaisuuteen, mikä voi olla hyvinkin pelottavaa", Amanda Sims sanoo.

Britanniassa hyvien tapojen tarkoitus on sujuvoittaa arkea. Tavallinen elämä sujuu miellyttävämmin, kun suurimmalla osalla ihmisistä on halua ja valmiutta ottaa toiset huomioon. Kohteliaisuus on näin arjen työkalu.

Löytyykö tapakulttuurille uhkia? Simsin perheessä on huomattu ainakin se, että älypuhelinten jatkuva räplääminen voi nakertaa hyvää käytöstä.

"Lyhenteiden käyttö valtaa tekstiviestittelyn. Joillakin unohtuu kiittäminenkin, kun ei jaksa naputtaa enää kahta sanaa eli thank you", Amanda Sims kertoo.

Entäpä Britannian luokkaerot, vaikuttavatko ne kohteliaisuuteen? Amanda Sims empii hetken: "Ehkä hieman, mutta eivät yhtä paljon kuin perhe."

Eri yhteiskuntaluokissa voi toki olla eri sääntöjä ja sovinnaistapoja. Hyvän käytöksen ydin eli toisten huomioonottaminen ei kuitenkaan ole luokasta tai syntyperästä kiinni.

Kodin ja vanhempien esimerkki on määräävä tekijä.

Mutta myös koulu kasvattaa.

Freddie Sims käy yksityistä poikakoulua, ja Alice Sims aloittaa syksyllä yksityisen tyttökoulun. Amanda Simsin mukaan valinnassa painoi paitsi koulujen tarjoaman opetuksen laatu, myös se, kuinka hyvin koulut valmentavat lapsia sosiaaliseen kanssakäymiseen.

"Meidän koulussa opettajille ei todellakaan huudeta vastaan. Apuopettajien kanssa voi olla hieman rennommin", Freddie kuvailee koulunkäyntiä.

Alice on tottunut kättelemään opettajansa koulupäivän alussa ja lopussa. "Koulussa ei saa olla epäkohtelias. Jos lounaalla metelöi, lentää kolmannen varoituksen jälkeen ulos."

Alice ei ole lentänyt.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat