Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskirurgi lähti Jemeniin töihin: "Ampuma­vammoja hoidetaan päivittäin"

Eläkkeellä oleva Matti Rauvala lähti Jemeniin töihin kuudeksi viikoksi

Ulkomaat
 
Matti Rauvalan kotialbumi
Jemenissä Matti Rauvala kantaa jambiaksi kutsuttua veistä. Käyrä tikari kuuluu miesten perinneasuihin.
Jemenissä Matti Rauvala kantaa jambiaksi kutsuttua veistä. Käyrä tikari kuuluu miesten perinneasuihin. Kuva: Matti Rauvalan kotialbumi

Kun Saudi-Arabia tekee ilmaiskun Jemeniin, osa ihmisistä kuolee niille sijoilleen. Haavoittuneiden lihaksia ja luita repivät sirpaleet ja lohkareet.

Jos haavoittuneet viedään Sanaan pohjoispuolella sijaitsevan Khamerin kaupungin sairaalaan, siellä heitä leikkaa rovaniemeläinen eläkkeelle jäänyt kirurgi Matti Rauvala.

Tausta

Sisällissota, terroristiryhmät ja Saudi-Arabia repivät Jemeniä

Sisällissota alkoi Lähi-idän köyhimmässä maassa Jemenissä viime keväänä.

Jemenissä taistelee useita ryhmiä, mutta suurin kamppailu on hallituksen joukkojen ja shiiojen erääseen lahkoon kuuluvien huthikapinallisten välillä.

Arabian niemimaan al-Qaida -jihadistiryhmä vastustaa presidenttiä ja hutheja sekä tekee verisiä iskuja Jemenin etelä- ja kaakkoisosissa.

Maaliskuussa terroristijärjestö Isis teki ensimmäiset suuret iskunsa Jemenissä. Kaksi itsemurhapommittajaa iski shiiojen moskeijoihin pääkaupungissa Sanaassa.

Tilanne kärjistyi keväällä, kun huthikapinalliset alkoivat taistella hallituksen joukkojen kanssa Sanaassa.

Presidentti Abd Rabbu Mansur Hadi ja hänen hallituksensa erosivat protestina sille, että huthikapinalliset kaappasivat vallan pääkaupungissa. Myöhemmin presidentti kumosi eropäätöksensä ja pakeni pääkaupungista rannikkokaupunki Adeniin. Huthikapinalliset lähestyivät Jemenin eteläosaa, jolloin presidentti pakeni Adenista Saudi-Arabiaan.

Maaliskuussa Saudi-Arabia aloitti ilmaiskut huthikapinallisia vastaan ja asetti maan merisaartoon. Humanitaarisella avulla on ollut vaikeuksia päästä perille.

Suomalaiset Atte Kaleva ja Leila Kaleva siepattiin Jemenin pääkaupungissa Sanaassa joulukuussa 2012. Panttivangit pääsivät vapauteen toukokuussa 2013.

"Ne [sotavammat] voivat olla mitä vain", Rauvala kertoo HS:lle ja hiljenee aiheesta. Hän lopetteli juuri viime viikolla kuuden viikon rupeamaansa kirurgina Médecins Sans Frontières (MSF) eli Lääkärit ilman rajoja -järjestössä. Rauvala on työskennellyt usein aiemminkin eri kriisialueilla, muun muassa Syyriassa.

Rauvala lensi Jemeniin Afrikan Djiboutista, kun ilmahyökkäyksissä oli kolmen tunnin tauko avustuslentoja varten.

Pääkaupunki Sanaassa hän meni ensin MSF:n toimistoon. Sen vieressä on toinen talo yöpymiseen. Kun joku haluaa liikkua talojen välillä, vartija soittaa toiseen taloon. Sieltä lähtee vartija vastaan ja yhdessä he saattavat talojen välisen matkan.

Kun Rauvala seuraavaksi lähti työpaikkaansa vuoristokaupunki Khameriin, siellä liikkuminen tuntui vapaalta.

Khameria ei ole pommitettu, mutta ilmahyökkäysten äänet kuuluvat sinne. Sairaalaan tulee jatkuvasti haavoittuneita potilaita, mutta myös muita kuin hyökkäyksissä haavoittuneita. Ampuma-, liikenne- ja palovammat ovat tavallisia.

"Ampumavammoja hoidetaan päivittäin. Monien jemeniläisten varustukseen kuuluu konepistooli, ja häissä ja hautajaisissa ammuskellaan taivaalle tämän tästä", Rauvala kertoo.

Työhön vaikuttaa myös, että osa jemeniläisistä yrittää ensiksi hoitaa vaivojaan kansanparantajilla. Se viivästyttää sairaalahoitoon hakeutumista. Parantajat tekevät pieniä haavoja kohtiin, joissa potilaat tuntevat kipua.

Erilaisesta ympäristöstä huolimatta kirurginen työ on kuitenkin samanlaista kaikkialla.

"Vaikka kaikki muu on erilaista, leikkauspöydän ääressä työllä ei ole mitään eroa."

Ennen puhelinhaastattelua Rauvalan aamu on ollut kiireinen. Kuudelta aamulla Rauvala oli tehnyt jo keisarinleikkauksen.

"Potilas oli yrittänyt synnyttää aikaisemmin maakunnassa, mutta kun se ei onnistunut, hän tuli sairaalaan", hän kuvailee.

Aamupäivällä ensiapuun tuotiin myös potilas, joka oli ensin menettänyt toisen kätensä ja toisen jalkansa ilmaiskussa. Hän pääsi sairaalaan kahta tuntia myöhemmin, mutta se oli myöhäistä.

Matti Rauvalan kotialbumi
Matti Rauvala yllättyi jemeniläisen sairaalan hyvästä tasosta.
Matti Rauvala yllättyi jemeniläisen sairaalan hyvästä tasosta.

"Hän kuoli heti, kun pääsi perille ensiapuun", Rauvala kertoo.

Khamer on rauhallinen paikka, joten jemeniläiset tulevat sinne turvaan. Se ei ole huthien ydinaluetta, joten Saudi-Arabia ei pommita sitä. Asukkaat ovat pikemminkin sivustaseuraajia.

"Koska kaupunkia ei pommiteta, tänne on tullut pakolaisia muualta. Heitä on paikallisten luona, kouluissa ja telttaleireissä kaupungin ulkopuolella."

Sota viivästyttää potilaiden tuloa sairaalaan. Polttoaineen hinta on moninkertaistunut, mikä hankaloittaa heidän liikkumistaan autolla.

Bensa-asemilla on satojen metrien jonot. Muualla ihmiset jonottavat vettä kanistereiden kanssa.

Hyvän turvallisuustilanteen ansiosta Rauvala pääsee kulkemaan kaupungilla vapaasti.

Siellä näkyy köyhyyttä – ja roskia. Joissakin paikoissa roskissa täytyy kahlata. Kaduilla kulkee autoja ja moottoripyöriä bensapulasta huolimatta.

Kaupoissa on myynnissä kaikkea nuppineuloista konepistooleihin. Vaikka paikallisten mukaan hinnat nousevat ja valikoimat pienenevät, kojuissa on vihanneksia, eläviä kanoja, lihaa ja kalaa.

Miehillä on perinteiset vaatteet: pitkä hamemainen takki, pikkutakki ja vatsan päällä veitsi.

Iltaisin he pureskelevat khat-lehtiä ja jättävät niistä pallon poskeen muhimaan.

Vaikka pommikoneet lentävät kaupungin yli ja laukausten äänet saavat Rauvalan olon epävarmaksi, hän saa komennuksen kuulostamaan toimivalta.

Hän yllättyi iloisesti kaupungin rauhallisuudesta ja muuta maata viileämmästä vuoristolämpötilasta.

Rauvalan mielestä leikkaussalin henkilökunta on taitavaa ja nopeaa. Hän myös mainitsee, että järjestö huolehtii lääkkeistä ja välineistä.

Rauvalan mukaan sairaalan hygienia on yllättävän hyvä, mikä estää tulehduksia.

Hän sanoo, että sairaalassa menehtyy sellaisia potilaita, jotka eivät kuolisi Suomessa, missä tautien syyn voisi selvittää paremmin.

"Mutta olen ollut töissä paljon kurjemmissakin paikoissa, joissa potilaat tuntuvat kuolevan käsiin, koska mitään ei voida tehdä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat