Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan kriisi on tarua kummallisempi

Varoufakis palkkasi huippuhakkerin murtautumaan oman ministeriönsä verojärjestelmään

Ulkomaat
 
Yves Herman Reuters
Kreikan entisellä valtiovarainministerillä Gianis Varoufakisilla oli salainen suunnitelma rinnakkaisvaluuttaan siirtymiseksi. Varoufakis erosi, kun pääministeri Alexis Tsipras kieltäytyi ottamasta sitä käyttöön.
Kreikan entisellä valtiovarainministerillä Gianis Varoufakisilla oli salainen suunnitelma rinnakkaisvaluuttaan siirtymiseksi. Varoufakis erosi, kun pääministeri Alexis Tsipras kieltäytyi ottamasta sitä käyttöön. Kuva: Yves Herman Reuters

Nuhjuiseen hotelliin kokoontuneet kommunistit juonivat keskuspankin kassavarantojen ryöväämistä ja pankin pääjohtajan heittämistä telkien taakse.

Huippuyliopistosta värvätty hakkeri murtautuu salaa maan verojärjestelmään luodakseen rinnakkaisvaluutan.

Radikaali valtiovarainministeri odottaa syytettä maanpetoksesta.

Kreikan kriisin tuoreimmat käänteet ovat kuin suoraan John le Carrén vakoojatrilleristä.

Uskomattomat tapahtumat ovat paljastuneet viime päivien aikana.

Kreikkalainen lehti Kathimerini ja brittiläinen talouslehti Financial Times kertoivat perjantaina päähallituspuolue Syrizan radikaalin vasemmistosiiven salaisesta suunnitelmasta.

Lehtien mukaan joukko kommunisteja olisi kokoontunut tiistaina 14. heinäkuuta ateenalaiseen hotelliin. Päivä aiemmin Kreikan pääministeri Alexis Tsipras oli tehnyt muiden eurovaltioiden kanssa alustavan sopimuksen erittäin kovista lainaehdoista.

Entisen energiaministerin Panagiotis Lafazanisin johtama epätoivoinen ryhmä suunnitteli omaa vastaustaan: hallituksen tulisi riistää Kreikan keskuspankin itsenäisyys ja ottaa haltuunsa pankin valuuttavarannot.

Mikäli keskuspankin pääjohtaja Giannis Stournaras vastustaisi toimia, hänet tulisi pidättää. Paluuta drakmaan siivittäisi Venäjän myöntämä miljardien eurojen tuki. Lafazanis on myöntänyt suunnitelman olemassaolon mutta kiistänyt aikeet Stournarasin pidättämisestä.

Salajuoni keskuspankin varantojen ryöväämisestä tuo mieleen Suomen sisällissodan. Tuolloin punaisten kansanvaltuuskunta takavarikoi Suomen Pankin holveista seteleitä ja kultaa 170 miljoonan markan arvosta.

Sunnuntaina Kathimerini kertoi valtiovarainministerin virasta äskettäin eronneen Gianis Varoufakisin suunnitelmasta luoda Kreikalle rinnakkaisvaluutta.

Lehti sai haltuunsa äänitallenteen torstaina 16. heinäkuuta järjestetystä finanssialan tilaisuudesta, jota isännöi Britannian entinen valtiovarainministeri Norman Lamont.

Paikalla ollut Varoufakis paljasti suursijoittajille viime kuukausien tapahtumat. Yksityiseksi tarkoitetun tilaisuuden tallenne on nyt julkaistu Varoufakisin luvalla.

Tsipras määräsi alkuvuonna Varoufakisin valmistelemaan Kreikan mahdollista eurosta lähtöä. Viisihenkinen ryhmä alkoi tehdä töitä salaa. On epäselvää, oliko Tsipras tietoinen tulevista tapahtumista.

Varoufakis palkkasi avukseen lapsuudenystävänsä, amerikkalaisessa Columbian huippuyliopistossa työskentelevän asiantuntijan. Tietokonevelho hakkeroi tiensä Kreikan valtiovarainministeriön järjestelmään päästäkseen käsiksi veronmaksajien tietoihin.

Tarkoitus oli luoda jokaiselle kreikkalaiselle tili, jolle valtiovarainministeriö voisi luoda rahaa "nappia painamalla". Virallisten eurojen rinnalla olisi siis kiertänyt elektronista rinnakkaisvaluuttaa, jolla olisi voinut maksaa valtion menoja ja joka olisi hyväksytty veromaksuina. Mallia haettiin Kalifornian osavaltiosta vuoden 2008 finanssikriisin jälkimainingeissa.

"Järjestelmä oli pitkälle kehitelty. Hyvin pian olisimme voineet laajentaa sitä älypuhelinten sovelluksiin, ja siitä olisi voinut tulla toimiva rinnakkaisvaluutta", Varoufakis sanoi sunnuntaina brittilehti The Daily Telegraphin haastattelussa.

"Totta kai systeemi olisi ollut nimellisesti euroissa, mutta olisimme voineet muuttaa sen silmänräpäyksessä drakmoiksi."

Hakkerointi oli Varoufakisin mukaan välttämätöntä, koska Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto kontrolloivat verojärjestelmää. Tietoihin pääsyyn ei voinut pyytää lupaa, koska se olisi paljastanut Varoufakisin "vastahyökkäyksen".

Varoufakis oli valmis aktivoimaan järjestelmän heti, kun Tsipras antaisi luvan. Tuon hetken piti Varoufakisin mielestä koittaa sunnuntaina 5. heinäkuuta, kun hallitus sai kansalta uuden mandaatin maan velkojien lainaehtojen tyrmäämiseksi.

Toisin kävi. Tsipras valitsi entistä kovemman lainasopimuksen, ja Varoufakis erosi.

"Sanoin aina Tsiprasille, että tästä ei tule helppoa mutta se on hinta, joka vapaudesta täytyy maksaa. Kun aika tuli, hän katsoi tämän tien olevan liian vaikea", Varoufakis sanoi Telegraphille.

Nyt oppositio vaatii Tsiprasilta selvitystä ja Varoufakis kertoo odottavansa syytettä maanpetoksesta.

Kreikan kriisi näyttää kehittyneen pisteeseen, jossa mikä tahansa on mahdollista.

Arvostettu saksalaislehti Der Spiegel kirjoitti äskettäin, että Brysselin taannoisessa huippukokouksessa Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kokosi eurovaltioiden keskustaoikeistolaiset kollegansa yhteen.

"He keksivät suunnitelman Kreikan pakottamiseen ulos rahaliitosta. Ministerit sopivat esittävänsä niin tiukkoja lainaehtoja, että Kreikan hallitus ei voisi mitenkään hyväksyä niitä", artikkelissa kerrotaan nimettömiin lähteisiin viitaten.

Ajatus Schäublesta ja valtiovarainministeri Alexander Stubbista (kok) pohtimassa Kreikan savustamista ulos eurosta tuntui vielä hetki sitten naurettavalta. Viime päivien valossa on vaikea tietää, mihin enää uskoa.

 

Kreikan velkaneuvottelut alkavat
Talous A 25

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat