Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin vesiltä löytyi uponnut sukellusvene

Miehistön pelätään jääneen sisään. Suomessa löytöä ei suostuttu kommentoimaan.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Pete Aarre-Ahtio IS
Ruotsin saaristossa etsittiin viime syksynä sukellusvenettä suuressa sotilasoperaatiossa. Ruotsin puolustusvoimat arvioi, ettei viime viikolla löytynyt hylky liity syksyn sukellusvenejahtiin.
Ruotsin saaristossa etsittiin viime syksynä sukellusvenettä suuressa sotilasoperaatiossa. Ruotsin puolustusvoimat arvioi, ettei viime viikolla löytynyt hylky liity syksyn sukellusvenejahtiin. Kuva: Pete Aarre-Ahtio IS

Ruotsin itärannikolta on löydetty uponnut sukellusvene, jonka kyljessä on tekstiä kyrillisin kirjaimin. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan vahvistusta siitä, onko sukellusvene venäläinen.

Löydön teki viime viikolla sukellusyritys Ocean X Team, ja siitä kertoi maanantai-iltana ruotsalaislehti Expressen.

Sukellusryhmän edustaja Dennis Åsberg vahvisti HS:lle, että sukellusveneen rungossa on venäjänkielinen teksti. Alus on noin 20 metriä pitkä ja kolme metriä leveä. Åsbergin arvion mukaan alus on verraten moderni. Sukellusvene löytyi alle kolmen kilometrin päässä rantaviivasta.

Åsberg ei osaa sanoa, mitä venäläisessä tekstissä sanotaan. Hän ei tiedä myöskään sukellusveneen mallia.

"Alus ei ole millään näkyvällä tavalla vahingoittunut. Luukut on suljettu, ja jos alusta katsoo, se vaikuttaa verraten modernilta. Tämä ei silti välttämättä tarkoita, että se olisi sellainen."

Alus löydettiin islantilaisen yrityksen yhteistyön ja sukellusrobotin avulla, mutta tarkemmin Åsberg ei halua löytöä selittää.

"Sukellusveneitä ei löydä ihan joka päivä. Olimme erittäin yllättyneitä, kun näimme tämän."

Yrityksen tavoitteena on tehdä alueella uusia sukelluksia, mahdollisesti lähiaikoina.

Tiedossa ei ole sekään, kauanko sukellusvene on maannut meren pohjassa. Koska sukellusveneen luukku on kiinni, aluksen mahdollinen miehistö ei ole todennäköisesti päässyt pakenemaan.

Turvallisuuskonsultti Joakim von Braunin mukaan kyseessä on minisukellusvene, johon mahtuu 3–6 hengen miehistö.

"Se saattaa hyvinkin olla venäläinen sukellusvene, jonka operaatio jostain tuntemattomasta syystä epäonnistui", turvallisuuskonsultti arvioi Expressenille.

Sukeltajat luovuttivat kuvamateriaalinsa Ruotsin puolustusvoimille.

Puolustusvoimista vahvistettiin maanantai-iltana HS:lle, että se analysoi paraikaa saamaansa materiaalia. Puolustusvoimat ei kuitenkaan halunnut sanoa mitään aluksen kansallisuudesta, koosta tai muista yksityiskohdista. Sen verran Puolustusvoimat vahvisti, ettei kyse ole Ruotsin omasta aluksesta.

"Yritykseltä saamiemme tietojen perusteella arvioimme, että tätä ei voi yhdistää viime syksyn sukellusvenetapaukseen", sanoo viestinnästä vastaava Jesper Tengroth Puolustusvoimista HS:lle.

Ruotsalaiset etsivät viime syksynä suuroperaatiossa sukellusvenettä aluevesillään. Svenska Dagbladet -sanomalehti kertoi tuolloin, että Ruotsin signaalitiedustelu olisi napannut venäläisen hätäviestin.

Venäjä kiisti syksyllä, että sen sukellusvene olisi ollut Ruotsin aluevesillä.

Kokenut sukellusveneasiantuntija Göran Frisk kommentoi HS:lle, että hän ei halua vetää yhtäläisyyksiä viime syksyn sukellusvenejahdin ja löydön välillä. Hän pitää epätodennäköisenä, että mikäli alus olisi uponnut silloin, sitä ei olisi tähän mennessä löydetty.

Friskin mukaan alus vaikuttaa modernilta. Hän myös pitää todennäköisimpänä vaihtoehtona, että näin on. Toinen teoria on, että alus olisi ensimmäisen maailmansodan ajalta. Noilta vuosilta on tietoa uponneesta vastaavan kokoluokan aluksesta, joka törmäsi toiseen alukseen, hän sanoo.

"Se voisi olla hyvin vanha sukellusvene ensimmäisen maailmansodan ajalta, vuodelta 1916 tai niiltä hujakoilta. Se, mikä on hieman erikoista on, että alus näyttää kovin vahingoittumattomalta. Jos alus törmää veden alla tai pinnalla, siinä pitäisi olla vaurioita."

Erikoista on myös, että aluksen ympärillä ei ole minkäänlaista vedenalaista kasvustoa, hän toteaa.

Myös ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelemat lähteet epäilevät, että alus olisi vuonna 1916 uponnut venäläinen sukellusvene.

Puolustusvoimat ei ole toistaiseksi saanut haltuunsa muuta materiaalia sukellusveneestä kuin hylystä kuvatut videot.

Tapausta pidetään kiinnostavana, mutta sen vakavuudesta on vielä turhan aikaista sanoa.

"Ensin on saatava lisää tietoa. Siksi on oikein hyvä, että saimme katsoa materiaalia. Olemme aika rauhallisia emmekä kovin kiihdyksissämme tämän vuoksi", Tengroth sanoi.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun strategian ja turvallisuuspolitiikan lehtori Tomas Ries arvioi Expressenille, että löytö kertoo "salaisesta operaatiosta, joka on mennyt pieleen".

Suomessa HS sai iltayhdeksän aikaan kiinni Puolustusvoimien asiantuntijan, joka ei ollut silloin vielä kuullut tapauksesta. Hän lupasi kuitenkin palata asiaan tunnin kuluessa.

Tuntia myöhemmin häneen ei saatu enää yhteyttä. Myös toisen Puolustusvoimien asiantuntijan puhelin sulkeutui illalla kello yhdeksän ja kymmenen välillä.

Puolustusvoimien viestinnästä kerrottiin HS:lle, että asiantuntijan puhelin oli tarkoituksella kiinni. Tapauksesta ei aiota antaa lausuntoa ainakaan ennen tiistaita.

 

HS-työryhmä: Elina Kervinen, Petteri Tuohinen ja Verna Vuoripuro

Ruotsin Puolustusvoimat
Ruotsin puolustusvoimat esitteli marraskuussa 2014 merenpohjasta otettua kuvaa, jossa näkyi sukellusveneen jättämä jälki.
Ruotsin puolustusvoimat esitteli marraskuussa 2014 merenpohjasta otettua kuvaa, jossa näkyi sukellusveneen jättämä jälki.
Kuvakaappaus
Ruotsalaislehti Expressen julkaisi kuvan Ruotsin aluevesiltä viime viikolla löytyneestä sukellusveneestä.
Ruotsalaislehti Expressen julkaisi kuvan Ruotsin aluevesiltä viime viikolla löytyneestä sukellusveneestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat