Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki pyysi Naton hätäkokousta – haluaa turvavyöhykkeen Syyrian rajalle

Hätäkokous tänään tiistaina

Ulkomaat
 
Ilyas Akengin AFP
Turkkilaiset sotilaat seisoskelivat tarkastuspisteellä kurdienemmistöisessä Diyarbakirin kaupungissa kesäkuun lopulla vähän sen jälkeen, kun autopommi oli tappanut kaksi muuta turkkilaissotilasta.
Turkkilaiset sotilaat seisoskelivat tarkastuspisteellä kurdienemmistöisessä Diyarbakirin kaupungissa kesäkuun lopulla vähän sen jälkeen, kun autopommi oli tappanut kaksi muuta turkkilaissotilasta. Kuva: Ilyas Akengin AFP

Turkki haluaa tänään tiistaina pidettävästä sotilasliitto Nato-kokouksesta tukea pitkäaikaiselle tavoitteelleen, Syyrian turvavyöhykkeelle.

Sotilasliitto on koolla Turkin pyynnöstä, sillä Natoon kuuluva Turkki pitää turvallisuustilannettaan vakavana viime viikon hyökkäysten vuoksi.

Itsemurhapommittaja surmasi viime viikon maanantaina 32 ihmistä Suruçin kaupungissa Turkissa. Sen jälkeen eri iskuissa kuoli useita turkkilaisia poliiseja ja sotilaita.

HS:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että Turkki hakee hätäkokouksesta poliittista ja moraalista tukea käytännön avun sijaan.

"Eniten Turkki haluaa poliittista tukea ja kannatusta Isisin hävittämiseen Pohjois-Syyriasta, varsinkin turvavyöhykkeeltä. Turkki vaatii myös tukea sotatoimilleen [Kurdistanin työväenpuoluetta] PKK:ta vastaan", kertoo tutkija Fadi Hakura arvostetusta ajatuspajasta Chatham Housesta Lontoosta.

Turkin toive, että Yhdysvallat auttaisi turvavyöhykeasiassa, näytti maanantaina toteutumisen merkkejä. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman amerikkalaisviranomaisen mukaan Yhdysvallat ja Turkki ovat jo päässeet sopuun Isisin hävittämisestä Pohjois-Syyriasta.

Turvavyöhyke sijaitsisi Turkin ja Syyrian rajan alueella Syyrian puolella. Hakura kertoo, että tarkoitus on hävittää Isis vyöhykkeeltä ja päästää sinne niin sanottuja maltillisia syyrialaisia kapinallisia. AFP:n lähteen mukaan suunnitelman yksityiskohtia hiotaan vielä. Lähteen mukaan vyöhykettä ei valvottaisi lentokieltoalueena.

Turvavyöhyke on Turkille tärkeä rajatilanteen ja syyrialaispakolaisten vuoksi, kertoo kansainvälisen politiikan professori Selçuk Çolakoglu The International Strategic Research Organization -ajatushautomosta Ankarasta.

"Syyrian raja on todella pitkä. Sitä on vaikea valvoa", Çolakoglu arvioi.

"Rajalla on Isis ja al-Qaidaa lähellä olevia ryhmiä. Turkki on myös huolissaan [syyrialaisesta kurdipuolue] PYD:stä. Yhdysvaltain liittoutuma tekee yhteistyötä sen kanssa, mutta PYD:llä on linkki PKK:hon, joten Turkki on epäluuloinen."

Turkki pommittaa nyt sekä Isisiä Syyriassa että PKK:ta Irakissa.

Turkki haluaisi sijoittaa vyöhykkeelle myös syyrialaisia pakolaisia. Jo lähes kaksi miljoonaa syyrialaista on paennut sotaa Turkkiin.

"Selviämme jostain määrästä, mutta tämä ylittää suorituskykymme. Jokainen hyökkäys rajakaupunkeihin tarkoittaa tuhansia uusia pakolaisia Turkkiin", Çolakoglu sanoo.

Jos esimerkiksi Aleppon tilanne muuttuu, sieltä voi lähteä Turkkiin paljon syyrialaisia. Turkki haluaa, että pakolaiset pysähtyisivät turvavyöhykkeelle.

Turkki ja Yhdysvallat pitävät etusijalla eri asioita. Yhdysvallat haluaa tuhota Isisin, mutta Turkki ottaa huomioon Isisin lisäksi PKK:n, pakolaiset ja rajaturvallisuutensa.

Turkki on aiemminkin kutsunut Naton hätäkokoukseen.

Se ei ole ihme, sillä Turkin sijainti on yksi Naton jäsenmaiden hankalimmista. Turkilla on yhteistä rajaa Syyrian, Irakin ja Iranin kanssa.

Hätäkokouksen mahdollistaa Pohjois-Atlantin sopimuksen neljäs artikla. Nato-maat suhtautuvat siihen vakavasti eivätkä käytä sitä kevein perustein.

Turkki pyysi liittolaisiltaan tukea vuonna 2012 kahdesti, kun syyrialaiset pudottivat turkkilaisen F4-tiedustelukoneen alas ja surmasivat joitakin siviilejä Turkin rajalla.

Sen jälkeen Hollanti, Saksa ja Yhdysvallat lähettivät Turkin suojaksi ballististen ohjusten torjuntaohjusjärjestelmiä, Çolakoglu kertoo.

Turkki pyysi Naton apua myös vuonna 2003, kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin. Silloin luultiin, että Irakin johtajalla Saddam Husseinilla olisi ollut joukkotuhoaseita.

Vaikka Turkki ei osallistunut hyökkäykseen, se pelkäsi levottomuuksien ulottuvan omille rajoilleen. Nato vahvisti silloin Turkin puolustusta.

Vaikka Turkki kutsuu jälleen koolle Nato-kokouksen, länsi on syyttänyt maata lepsuilusta Isisiin reagoinnissa.

Turkki ei ole kyennyt valvomaan Syyrian rajaansa eikä osallistumaan Yhdysvaltain johtaman liittouman Isisin-vastaisiin ilmaiskuihin. Syyrian kansannousun alettua Turkki tuki monenlaisia Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastaisia kapinallisryhmiä.

Kaikki eivät myöskään pidä hyökkäyksistä PKK:ta vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat