Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos lisää ehkä haihyökkäyksiä

Neljänsadan vuoden aikana hain tiedetään tappaneen puolisentuhatta ihmistä

Ulkomaat
 
World Surf League REUTERS
Surffaaja Mick Fanning selvisi täpärästi kohtaamisesta valkohain kanssa heinäkuussa Etelä-Afrikassa.
Surffaaja Mick Fanning selvisi täpärästi kohtaamisesta valkohain kanssa heinäkuussa Etelä-Afrikassa. Kuva: World Surf League REUTERS

Tänä vuonna jo seitsemän ihmistä on kuollut haiden hampaissa maailman merillä.

Maaliskuussa 52-vuotias uimari menetti henkensä Egyptin rannikolla. Réunionin saarella Intian valtameressä taas kuoli alkuvuodesta kaksi ihmistä. Toukokuussa härkähai koitui 50-vuotiaan sukeltajan kohtaloksi Ranskalle kuuluvan Uuden-Kaledonian rannikolla.

Koko viime vuonna hait tappoivat maailmanlaajuisesti vain kolme ihmistä.

Lisäksi hait ovat olleet tänä kesänä taajaan kansainvälisissä uutisissa. Viimeksi heinäkuun puolivälissä australialainen ammattilaissurffaaja Mick Fanning selvisi täpärästi kohtaamisesta valkohain kanssa Etelä-Afrikan osakilpailussa.

Ovatko hait tänä kesänä poikkeuksellisen aggressiivisia?

Siitä tuskin on kyse, arvioi Helsingin Sealifen kuraattori Emilia Friman.

"Kun yksi tapaus pääsee uutisiin, se nostaa asian ihmisten tietoisuuteen."

Floridan luonnonhistorian museon ylläpitämän tilaston mukaan maailmassa kirjataan vuosittain noin 70–80 aidoksi varmistettua hain hyökkäystä.

Yli 400 viime vuoden aikana haiden tiedetään tappaneen vain noin 500 ihmistä. Lukumäärä kalpenee ihmisten vuosittain tappamien noin sadan miljoonan hain rinnalla.

Australian ohella eniten haiden hyökkäyksiä tapahtuu Yhdysvaltojen rantavesissä. Tänä kesänä hait ovat näykkineet ihmisiä etenkin Pohjois-Carolinan osavaltion rannoilla. Alueella tapahtui pelkästään kesäkuussa seitsemän hain hyökkäystä, joista ainakin viidessä uhri sai vakavia vammoja.

Floridan luonnonhistorian museon haiohjelman johtaja George H. Burgess arvioi National Geographicille, että tavallista lämpimämmät ja suolaiset vedet sekä runsaat määrät pikkukaloja ovat houkutelleet haita Pohjois-Carolinan rannoille.

Myös ilmaston lämpeneminen saattaa kiihdyttää haihyökkäyksiä. Paikoin lämpenevät merivedet saattavat Burgessin mukaan houkutella haita uusille seuduille. Sealifen Friman pitää teoriaa mahdollisena.

"On hirveän hankala ennustaa, mihin kaikkeen ilmaston lämpeneminen vaikuttaa. Lämpötilan nousulla on mahdollisesti vaikutusta esimerkiksi saaliseläinten määriin ja eläinten käyttäytymiseen. Tutkimustietoa on vielä aika vähän."

Selvää sen sijaan on, että pitkällä aikavälillä haiden hyökkäykset lisääntyvät. Siihen on yksinkertainen selitys: ihmiset ovat enemmän vedessä.

"Ihmisiä on ylipäätään enemmän, ja erilaiset rantaurheilulajit ovat lisääntyneet. Koko ajan rakennetaan lisää rantoja. Ihmisen ja hain kohtaamisiin on enemmän mahdollisuuksia."

Hainpuremat ovat silti äärimmäisen harvinaisia. Vastoin populaarikulttuurin hellimiä käsityksiä hait eivät käy ihmisten kimppuun saalistusmielessä.

"Ihminen on aika laihaa evästä haille, kun miettii, mitä ne yleensä syövät: rasvaisia kaloja ja hylkeitä", Friman sanoo.

Hai päätyy lähes aina puremaan ihmistä erehdyksessä.

"Hait saattavat olla uteliaita ja napata kokeeksi, olisiko ihmisestä ravinnoksi."

Hait voivat tutkijoiden mukaan myös erehtyä pitämään surffareita hylkeinä. Veden alta katsottuna laudan päällä mahallaan vettä kauhova ihminen voi muistuttaa merieläintä.

"Haille näkö ei välttämättä ole tärkein aisti, jolla se saalistaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat