Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin itsevaltainen presidentti aloitti sotilasoperaation Isisiä vastaan pönkittääkseen omaa valtaansa

Turkin sotilasoperaatio edistää presidentin valtapyrkimyksiä

Ulkomaat
 
Ümit Bektas Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin epäillään edistävän valtapyrkimyksiään sotaoperaation varjolla.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin epäillään edistävän valtapyrkimyksiään sotaoperaation varjolla. Kuva: Ümit Bektas Reuters

Kun tietoja Turkin sotilasoperaatiosta Syyriassa ja Irakissa alkoi aiemmin tänä kesänä tihkua, itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin arvostelijat saivat tukea epäilyksilleen.

"Tilanne on pahempi kuin koskaan. Nyt se hullu aikoo aloittaa sodan", eräs turkkilaismies puhisi Etelä-Turkissa.

Epäilysten tausta liittyy Turkin kesäkuun vaalitulokseen.

Tuolloin islamismiin juureutuva Erdoganin AK-puolue ei saanut vaaleissa enemmistöä ensimmäistä kertaa sitten puolueen valtaannousun vuonna 2002. Jos AKP olisi voittanut enemmistön, Erdogan olisi voinut toteuttaa suunnitelmansa Turkin muuttamisesta presidenttijohtoiseksi. Ja kahmia itselleen lisää valtaa.

Hallitusta ei ole vaalien jälkeen saatu muodostettua, ja edessä on mahdollisesti uudet vaalit. Niissä Erdogan voisi yrittää jälleen voittoa.

Vaalien jälkeen Erdogan pysyi pitkään poissa julkisuudesta ja asiantuntijat pohtivat kuumeisesti, mikä on hänen seuraava siirtonsa. Erdoganin ei uskottu hyväksyvän tappiota.

Vaaleissa AKP:n jättivoiton esti kurdimielisen vasemmistolaispuolueen HDP:n 13 prosentin äänisaalis. Jos Erdogan haluaisi voittaa uusintavaaleissa enemmistön, puolue olisi raivattava pois poliittiselta kentältä.

Turkin sotakoneet iskivät ensin Isis-terroristijärjestön kohteita vastaan. Pian alkoi selvitä, että iskun kohteeksi on otettu myös kurdit, jotka ovat taistelleet Irakissa yhdysvaltalaisten tukemana jihadisteja vastaan.

Tiistaina Erdogan käytti tilaisuutta hyväkseen ja halusi poistaa HDP:n edustajilta parlamentaarisen koskemattomuuden. Erdogan perusteli vaatimusta tutkimuksilla, joissa selvitettäisiin edustajien yhteydet "terroristijärjestöihin".

Erdogan myös arvioi, että hiljalleen virinnyt rauhanprosessi kurdien kanssa on nyt vaarassa tuhoutua.

Turkin ja kurdijärjestö PKK:n välisissä yhteenotoissa on kuollut noin 40 000 ihmistä.

"Meidän ei ole mahdollista jatkaa rauhanprosessia niiden kanssa, jotka uhkaavat kansallista yhtenäisyyttämme ja veljeyttämme", Erdogan sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa.

Samana päivänä hän sai tukea sotilasoperaatiolleen jihadisteja vastaan sotilasliitto Natolta, jonka edustajat Turkki oli kutsunut poikkeukselliseen hätäkokoukseen.

HDP:ssä tilanteen sisäpoliittinen luonne havaittiin heti.

"Ainoa rikoksemme oli voittaa 13 prosenttia äänistä. AKP:lle ainoa keino muodostaa itse hallitus on HDP:n tuhoaminen", HDP:ta johtava Selahattin Demirta kommentoi Erdoganin vaatimusta uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ennen vaaleja Erdogan oli täysin haluton taistelemaan Isisiä vastaan. Siksi nyt näyttääkin siltä, että Erdogan aloitti iskut oman valtansa pönkittämiseksi.

"Käynnissä on härski taistelu vallasta, kun HDP:n menestys esti Erdoganin kuningastien ja siirtymisen presidenttikeskeiseen järjestelmään", arvioi ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

"Näyttää siltä, että iskut aloitettiin Erdoganin himosta valtaan. Aiemmin on jo nähty, kuinka pitkälle Erdogan on valmis menemään."

Erdoganin valtataistelu on romuttamassa hauraan rauhan, jota kurdien kanssa on yritetty Turkissa rakentaa. Esimerkiksi tiistaina turkkilaishävittäjät iskivät Kaakkois-Turkissa PKK:n kohteisiin sen jälkeen, kun kurdit olivat hyökänneet poliiseja vastaan.

Alarannan mukaan luottamuksen jälleenrakentaminen kurdien kanssa tulee olemaan nyt hankalaa.

"Erdogan haluaa saada kurdipuolueen pois kartalta. Tilanne näyttää hyvin huolestuttavalta", Alaranta arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat