Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsista löytynyt sukellusveneen hylky voi olla liki satavuotias

Hylyn löytänyttä ryhmää on syytetty jo julkisuuspelistä

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Ocean Xteam
Sukellusryhmä kuvasi viime viikolla sukellusvenettä, jonka epäillään olevan venäläinen Som. Se upposi toukokuussa 1916.
Sukellusryhmä kuvasi viime viikolla sukellusvenettä, jonka epäillään olevan venäläinen Som. Se upposi toukokuussa 1916. Kuva: Ocean Xteam

Ruotsin puolustusvoimat vahvisti tiistaina, että vajaa kolme kilometriä rannikolta meren pohjasta löydetty hylky on suurella todennäköisyydellä vuonna 1916 uponnut venäläinen sukellusvene Som (suom. Monni).

Puolustusvoimat päätyi arvioon analysoituaan sukellusryhmän sille maanantaina jättämää videomateriaalia. Alus sijaitsee Uplannin rannikolla.

Tästä on kyse

 Sanomalehti Expressen kertoi eilen maanantaina Ruotsin itärannikolta viime viikolla löytyneestä sukellusveneen hylystä.

 Löydön tehnyt sukellusryhmä Ocean X Team kertoi saaneensa vihjeen islantilaiselta Ixplorer Ocean Research -yritykseltä.

 Uutinen synnytti Ruotsissa suuria otsikoita johtuen viime syksyn kiivaasta sukellusvenejahdista. Perjantaina 17. lokakuuta Ruotsin puolustusvoimat kertoi havainneensa "vierasta vedenalaista toimintaa" Tukholman saaristossa.

 Marraskuussa pääministeri Stefan Löfven ja puolustusvoimain komentaja Sverker Göransson kertoivat, että kyse oli sotilastarkoituksiin tarkoitetusta minisukellusveneestä, joka oli loukannut Ruotsin aluetta.

 Kuvamateriaali on luovutettu Ruotsin puolustusvoimille, joka analysoi sitä. Puolustusvoimat on kuitenkin jo todennut, ettei löytö liity viime syksyn tapahtumiin.

 Sukellusvenettä epäillään venäläiseksi Somiksi, joka upposi Itämerellä 10. toukokuuta 1916 törmättyään ruotsalaiseen Ångermanlandiin.

"Näemme laivan rakenteesta muun muassa, että tuolta sukellusveneet siihen aikaan näyttivät", sanoo puolustusvoimien viestinnästä vastaava Jesper Tengroth HS:lle.

Hänen mukaansa aluksen rungossa näkyvä teksti viittaa myös siihen, että kyseessä on nimenomaan Som. Aivan täyttä varmuutta asiasta ei saada ilman teknistä analyysiä.

Puolustusvoimilla ei ole kuitenkaan aikomusta tehdä sellaista, Tengroth sanoo. "Alus on sen verran vanha, että sotilaallisesta näkökulmasta se ei ole kiinnostavaa."

Sekä venäläiset että ruotsalaiset asiantuntijat tekivät saman arvion jo ennen puolustusvoimien vahvistusta. Ihmetystä herätti kuitenkin ruotsalaisen sukellusryhmän Ocean X Teamin kuvailut, joiden mukaan sukellusvene "vaikuttaa modernilta" ja "voi olla peräisin 1980-luvulta". Näin hylyn löytänyt sukellusryhmä kertoi, kun sanomalehti Expressen uutisoi asiasta ensimmäisenä maanantaina.

Ruotsissa ryhmää arvosteltiinkin jo ennen tiedon varmistumista tiistaina julkisuuspelistä. Ruotsin kuuluisimpiin turvallisuuspoliittisiin bloggareihin kuuluva komentajakapteeni Niklas Wiklund kirjoitti blogissaan, että jos ryhmä tiesi asiasta, se ehkä pyrki saamaan huomiota ja mainosta yritykselleen antamalla ymmärtää, että alus voisi olla lähiajoilta.

Ocean X Teamin Dennis Åsberg sanoo HS:lle, että se sai aluksen sijaintipaikasta vinkanneelta Ixplorer-yhtiöltä vain koordinaatit, ei tietoa siitä, mistä aluksesta oli kyse. Työtä tehtiin yhdessä.

"Kun alusten hylkyjä etsitään, on usein niin, että asioita ei haluta kovasti levitellä. Riski on nimittäin hyvin suuri, että tieto leviää", hän sanoo.

Markkinointitemppuepäilyille hän viittaa kintaalla. "Anteeksi nyt, että menimme löytämään sukellusveneen."

Islantilais-venäläisen Ixplorerin tiedossa oli sen sijaan alusta alkaen, että kyseessä on luultavasti Som. Sitä lähdettiin myös etsimään, sanoo yhtiön edustaja Aleksei Mihailov HS:lle. "Kyllä, nimenomaan, emmekä vieläkään voi olla sataprosenttisen varmoja, että se on se."

"Venäläiset rakensivat tornin uusiksi 1914, eikä kenelläkään ole sen piirustuksia. Se aiheutti ja aiheuttaa hieman epävarmuutta. Ja löysimme sen [sukellusveneen] juuri sieltä, mistä haimmekin. Saimme koordinaatit venäläisestä arkistosta."

Miksi ette kertoneet alun perin, että kyse on luultavasti juuri Somista?

"Me kerroimme, informoimme Ruotsin viranomaisia. Ja sitten ilmestyi valtava joukko tiedotusvälineitä, joilla oli runsaasti tyhmiä kysymyksiä. Ehkä jotkut tiimistämme halusivat vähän juonitella, en tiedä miksi. Joka tapauksessa on ilmeistä, että tämä on venäläinen alus mutta modernista aluksesta kaukana."

Mihailovin mielestä hylky on joka tapauksessa erittäin kiinnostava. "Tämä on aivan ainutlaatuinen löytö, alus osallistui jo Venäjän ja Japanin sotaan!"

Puolustusvoimien Tengroth katsoo, että aluksella on merkitystä lähinnä historiallisesta näkökulmasta. Puolustusvoimat on jättänyt tietonsa hylystä Ruotsin hallitukselle. Se, mitä seuraavaksi tapahtuu, on diplomaattinen asia, hän sanoo.

Eläkkeellä oleva Per Andersson, entinen rannikkovartioston everstiluutnantti, arvioi HS:lle jo ennen puolustusvoimien vahvistusta, että kyseessä on Som.

Yhdysvalloissa vuonna 1901 valmistunut Som siirtyi vuonna 1915 Mustaltamereltä Itämerelle. Se upposi toukokuun 10. päivänä 1916 törmäyksessä ruotsalaisen matkustaja-aluksen SS Ångermanlandin kanssa. Kaikki sukellusveneen 18 miehistön jäsentä menehtyivät.

"Löytöpaikka on myös alueella, jolla Ångermanland partioi", Andersson sanoi.

Vanhan sukellusveneen löytyminen Itämeren pohjasta ei ole ennennäkemätöntä. Andersson muistuttaa, että viimeksi 2009 löytyi ensimmäisen maailmansodan aikainen sukellusvene Gotska Sandön -saaren lähettyviltä.

 

HS-työryhmä: Pekka Hakala, Elina Kervinen ja Erik Nyström

Wikimedia Commons
Sukellusvene Som valmistui vuonna 1901 Yhdysvalloissa. Kuva on otettu 1901–1904 välisenä aikana.
Sukellusvene Som valmistui vuonna 1901 Yhdysvalloissa. Kuva on otettu 1901–1904 välisenä aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat