Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muammar Gaddafin poika tuomittiin kuolemaan

Tuomion toteuttamisesta ei ole varmuutta, sillä Saif al-Islam Gaddafi on yhä asejoukon vankina

Ulkomaat
 
REUTERS
Saif al-Islam Gaddafi
Saif al-Islam Gaddafi Kuva: REUTERS

Libyan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam Gaddafi tuomittiin tiistaina kuolemaan.

Libyalainen tuomioistuin totesi hänet syylliseksi Libyan vuoden 2011 sodan aikaisista sotarikoksista, kertoi uutistoimisto Reuters.

Oikeudenkäynti alkoi huhtikuussa 2014 pääkaupungissa Tripolissa, mutta Saif al-Islam ei itse ole ollut oikeudessa paikalla.

Yksi Libyan sodan kapinallisryhmistä on pitänyt häntä vankina marraskuusta 2011 lähtien Zintanin kaupungissa. Siksi on epäselvää, tullaanko tuomiota toteuttamaan.

Saif al-Islamin lisäksi kuolemantuomion sai kahdeksan muuta Gaddafin hallinnon entistä edustajaa, kertoi Al Jazeera. Heidän joukossaan oli muun muassa Gaddafin tiedustelupäällikkö Abdullah Senussi.

Uutiskanava Al Jazeeran mukaan Saif al-Islam sai aluksi todistaa oikeudessa videolinkin kautta. Toukokuun 2014 jälkeen kuulemisia ei ole järjestetty.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC ja ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet huolissaan oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuudesta. Myös ICC syyttää Saif al-Islamin sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta halusi järjestää oikeudenkäynnin itse.

Saif al-Islamin oli aikoinaan tarkoitus nousta isänsä Muammar Gaddafin seuraajaksi Libyan johtoon. Muammar Gaddafi ehti hallita Libyaa itsevaltaisin ottein vuosikymmeniä.

Gaddafin hallinto romahti vuonna 2011 arabikevään kansannousun seurauksena.

Muammar Gaddafi yritti murskata kansannousun väkivalloin, mikä johti nopeasti sisällissotaan. Kapinalliset onnistuivat kaatamaan Gaddafin hallinnon sotilasliitto Naton ilmatuen avulla. Kapinallisjoukot tappoivat Gaddafin saatuaan tämän kiinni lokakuussa 2011.

Libya on suistunut vallankumouksen jälkeen uusiin levottomuuksiin. Maassa on useita kilpailevia aseryhmiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat