Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaiden fani haastaa Clintonin USA:n presidenttikilvassa

Presidentiksi haluava Bernie Sanders haastaa ennakkosuosikki Hillary Clintonin esivaaleissa

Ulkomaat
 
Mike Ston Reuters
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders puhui kannattajilleen Dallasin kaupungissa viime viikolla.
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders puhui kannattajilleen Dallasin kaupungissa viime viikolla. Kuva: Mike Ston Reuters

Yhdysvaltain pääpuolueiden presidenttiehdokkaiden kuullaan harvoin kehuvan Pohjoismaita. Vielä harvemmin he kutsuvat itseään sosialisteiksi.

Vermontin osavaltion sitoutumaton senaattori Bernie Sanders tekee kuitenkin juuri näin. Hänen mielestään Yhdysvaltojen pitäisi muistuttaa enemmän Pohjoismaita.

Tausta

Kampanjat ovat keränneet 320 miljoonaa euroa

Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjoihin oli kerätty jo vähintään 400 miljoonaa dollaria eli 320 miljoonaa euroa kesäkuun loppuun mennessä, uutistoimisto AP kertoo.

Summan uskotaan kasvavan vielä huomattavasti, sillä puolueiden esivaalit alkavat vasta helmikuussa ja itse vaalit ovat marraskuussa 2016.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Hillary Clinton oli kerännyt tähän mennessä suurimman potin, 47 miljoonaa dollaria eli 43 miljoonaa euroa. Valtaosa rahasta on tullut suurimpina sallittuina 2 700 dollarin lahjoituksina.

Republikaaninen kärkiehdokas Jeb Bush oli puolestaan kerännyt kampanjalleen 11,4 miljoonaa eli 10,3 miljoonaa euroa. Potti kuitenkin kalpenee Bushin tukiyhdistyksen keräämän 103 miljoonan dollarin eli 93 miljoonan euron summan rinnalla.

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti vuonna 2010, että yritykset ja yhdistykset voivat lahjoittaa rajattomasti rahaa niin sanotuille Super Pac -tukiyhdistyksille, jotka eivät osallistu suoraan ehdokkaan kampanjaan.

Demokraattipuolueen ehdokkuutta tavoitteleva sosialisti Bernie Sanders on ilmoittanut, ettei perusta Super Pac -yhdistystä.

"Näissä maissa terveydenhuolto on perusoikeus, näissä maissa korkeakoulutus on ilmaista. Näissä maissa eläke-edut ja lastenhoito ovat vahvempia kuin Yhdysvalloissa", Sanders sanoi ABC-kanavalla toukokuussa.

Bernie Sandersin mielipiteet ovat kaukana Yhdysvaltojen poliittisen kentän vasemmalla laidalla. Yleensä häntä ei juuri huomioitaisi Yhdysvaltain mediassa. Kesän aikana demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi ilmoittautunut Sanders on kuitenkin noussut ennakkosuosikkina pidetyn Hillary Clintonin näkyvimmäksi haastajaksi.

Vaikka Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on yli vuosi, kova kilpailu ehdokkuudesta on jo alkanut. Pääpuolueiden ensimmäiset esivaalit ovat helmikuussa Iowassa ja New Hampshiressa. Puolueet valitsevat esivaalien perusteella varsinaiset ehdokkaansa ensi kesänä.

Demokraattien esivaalikierroksesta odotettiin lähinnä ylivoimaisen Hillary Clintonin kruunajaisia presidenttiehdokkaaksi. Sanders, 73, uhkaa rikkoa tämän kuvion.

New Hampshiren demokraattivalitsijoiden joukossa Clintonin etumatka on kutistunut kannatuskyselyssä vain kahdeksaan prosenttiyksikköön. Iowassa Sandersin kannatus on noussut kolmasosaan. Wisconsinissa Sanders houkutteli kampanjatilaisuuteensa 10 000 ihmisten jättiyleisön heinäkuun alussa.

Sanders vastustaa vapaakauppaa, rikkaiden etuoikeuksia ja tuloerojen kasvua. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen demokratia uhkaa suistua rikkaiden harvainvallaksi.

"Sanders vetoaa joihinkin vanhakantaisiin demokraatteihin. Hän korostaa taloudellista epätasa-arvoa ja kansalaisoikeuksia enemmän kuin muut ehdokkaat", Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Michael Haltzel sanoo.

Sanders on saanut nuoret liikkeelle sosiaalisessa mediassa. Hänellä on vannoutunut kannattajakunta Facebookissa ja Reddit-sivustolla. Hänen Facebook-kirjoituksensa esimerkiksi jättipankkien hajottamisesta ja minimipalkan nostamisesta keräävät kymmeniätuhansia tykkäyksiä.

"Sosiaalisen median avulla Sanders on saanut elävöitettyä viestiään. Nuoret ovat luultavasti avoimempia uudistetuille ideoille", Haltzel selittää.

Sanders on edustanut Vermontin osavaltiota edustajainhuoneessa ja senaatissa vuodesta 1991 lähtien. Hän ei kuulu kumpaankaan pääpuolueeseen, mutta on äänestänyt pääosin demokraattien mukana.

Sandersin etuna on hänen sanomansa johdonmukaisuus. Sitoutumattomana hänen ei ole tarvinnut taipua kompromisseihin pääpuolueiden poliitikkojen tapaan. Hän vastusti jo 1960-luvulla Vietnamin sotaa ja suuryrityksiä sekä toimi kansalaisoikeusliikkeessä.

Sandersilla ei todennäköisesti ole mahdollisuuksia nousta presidentiksi tai edes demokraattien ehdokkaaksi. Vaalit voittaa ehdokas, joka pystyy vetoamaan suuriin väestöryhmiin ja poliittiseen keskustaan.

Sanders on valtaosalle äänestäjistä liian vasemmalla, eikä puolueen johto tue häntä.

Haltzelin mukaan Hillary Clintonin asema on yhä vahva.

"Clinton on hyvin suosittu, ja hän on valmistautunut tähän kisaan hyvin pitkään."

Joidenkin arvioiden mukaan Sanders on ehdokkaana lähinnä saadakseen agendalleen julkisuutta. Haltzel sanoo Sandersin päätyvän luultavasti tukemaan demokraattien ehdokasta.

"Bernie Sandersin mukanaolo presidenttikisassa on terve asia. Hillary Clinton ja muut vastaehdokkaat joutuvat terävöittämään argumenttejaan", tutkija sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat