Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osama bin Ladenin kaveri piti Pepsistä

Ulkomaat
 
Patrick de Noirmont Reuters
Afgaaninaisten oli käytettävä burkaa Taleban-hallinnon aikana.
Afgaaninaisten oli käytettävä burkaa Taleban-hallinnon aikana. Kuva: Patrick de Noirmont Reuters

Ääriliike Talebanin johtajan mullah Muhammed Omarin Afganistan oli ankara paikka.

Naiset pakotettiin koteihinsa, varkailta katkottiin kädet, uskottomuudesta tuomitut naiset kivitettiin ja julkiset teloitukset olivat arkipäivää. Musiikki kiellettiin ja televisiot tuhottiin.

Videonauhat vedettiin puiden oksille ja vanhat patsaat tuhottiin.

Omar halusi noudattaa tiukasti shariaa, islamilaista lakia.

Omarin arvellaan syntyneen vuonna 1959 tai 1960 maattoman ja köyhän talonpojan vanhimmaksi pojaksi pienessä kylässä lähellä Kandaharia. Syntymävuosi on kuitenkin arvailujen varassa – Omar on voinut syntyä aiemmin tai myöhemmin.

Kotoa lähdettyään hän asettui läheiseen Singesanin kylään ja hankki useita vaimoja, joista yhden on sanottu olevan terroristijohtaja Osama bin Ladenin vanhin tytär. Ennen Talebanin perustamista vuonna 1994 Omarin suvusta ei tiedetty yleisesti juuri mitään.

1980-luvulla Omar osallistui taisteluihin Neuvostoliiton joukkoja vastaan tiettävästi tarkka-ampujana ja haavoittui useasti. Taisteluista Omarille jäi muistoksi kranaatinsirpaleen ruhjoma oikea silmä.

Yksisilmäisyyden lisäksi Omarin toinen fyysinen erityispiirre on pituus. Hänen on arvioitu olleen liki kaksimetrinen mies, joka vältteli kaikenlaista julkisuutta kuin paisetautia. Häntä nähtiin harvoin muualla kuin Kandaharissa.

1990-luvulla Omarin johtama Taleban onnistui valtaamaan Afganistanin.

Liikkeen suosion kasvua alkuvuosina on selitetty sillä, että Talebanin toivottiin tuovan maahan rauhaa ja järjestystä sekasorron tilalle.

Esimerkkiä hän näytti vuonna 1994 hirttämällä panssarivaunun piippuun miehen, joka oli kaapannut ja raiskannut nuoria tyttöjä. Omilta joukoiltaan hän vaati kurinalaisuutta.

Taleban sai alkunsa vain muutamasta kymmenestä miesopiskelijasta, jotka seurasivat Omaria. Liike sai tästä nimensä: Taleban tarkoittaa opiskelijoita. Omarin on sanottu saaneen tukea liikkeelleen muun muassa Pakistanin tiedustelupalvelulta ISI:ltä.

Mystisen Omarin sankarilegenda kasvoi seuraajiensa joukossa. Talebanin asemiehiä pidettiin voittamattomina jumalan sotilaina, jotka taistelivat ryvettyneitä vihollisia vastaan. Omarin sana oli laki, ja häntä kutsuttiin kannattajien kesken "uskovien johtajaksi".

Bin Ladenin on kerrottu rakennuttaneen ystävälleen Omarille palatsin Kandahariin. Kun HS vieraili pommitetulla palatsialueella 2001. Omarin vanhasta asunnosta löytyi muun muassa röykkiöittäin tyhjiä Pepsi-juomatölkkejä. Muutoin Omar tihkui pyhää vihaa Yhdysvaltoja ja kaikkea amerikkalaisuutta vastaan. Hän oli paria vuotta aiemmin kieltänyt amerikkalaisten tuotteiden käyttämisen.

Lausunnoissaan Omar halusi tuhota Yhdysvallat. Hän oli vakuuttunut onnistumisestaan.

"Olen valmis uhraamaan kaiken, jotta ylevän jihadimme [pyhän sodan] tehtävät ja marttyyriemme pyrkimykset saadaan päätökseen. Taleban taistelee, kunnes Afganistanissa ei enää vuoda veri ja islam on kansamme elämäntapa", Omarin on kerrottu sanoneen Talebanin vallattua Kabulin vuonna 1996.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat