Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa: PKK saattaa iskeä Istanbuliin

Irak tulistui Turkin tekemistä ilmaiskuista maaperälleen

Ulkomaat
 
Murad Sezer Reuters
Turkkilaiset odottivat bussia Taksimin aukiolla Istanbulissa.
Turkkilaiset odottivat bussia Taksimin aukiolla Istanbulissa. Kuva: Murad Sezer Reuters

Saksan ulkoministeriö varoitti keskiviikkona mahdollisista terrori-iskuista Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa.

Varoitus liittyy kärjistyneeseen tilanteeseen Turkin etelärajalla, missä turkkilaiset aloittivat viime viikolla ilmaiskut Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan.

"PKK saattaa vahvistaa hyökkäyksiään", ministeriön matkustustiedotteessa sanotaan.

Ministeriö kertoi, että se on havainnut merkkejä mahdollisesti suunnitteilla olevista iskuista Istanbulin metroverkostoon ja bussipysäkeille.

PKK on taistellut aseellisesti Turkin hallitusta vastaan 1980-luvulta asti. Se haluaa kurdeille itsehallinnon. Taisteluissa on kuollut noin 40 000 ihmistä.

Turkin ja PKK:n välillä oli vuodesta 2013 tulitauko, joka rikkoutui hiljattain. Turkki on pommittanut viime viikosta lähtien sekä äärijärjestö Isisiä että PKK:ta. Ne saattavat nyt kostaa Turkille.

Suomen ulkoministeriö on kehottanut ihmisiä välttämään matkustamista Syyrian ja Turkin raja-alueen läheisyyteen. Turkin luoteisosassa sijaitsevasta Istanbulista ei kuitenkaan mainita Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa erikseen.

"Organisaatio kuten PKK saattaa ryhtyä vastaiskuihin, mutta ei tietenkään voida varmaksi sanoa, koskeeko tämä nimenomaan Istanbulia", sanoo Suomen Turkin-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti.

Hän kehottaa ihmisiä välttämään suuria kokoontumisia ja mielenosoituksia.

"Yleinen varovaisuus ja järki käteen on se, mitä tässä vaiheessa osataan parhaiten neuvoa."

Turkkilaiset hävittäjät jatkoivat keskiviikkona kurdikohteiden moukaroimista Pohjois-Irakissa päivä sen jälkeen, kun presidentti Recep Tayyip Erdogan oli todennut rauhanneuvotteluiden jatkumisen kurdien kanssa mahdottomaksi.

Hävittäjät iskivät pääministerin kanslian mukaan kuuteen kohteeseen. Iskut olivat Reutersin mukaan kovimmat sitten sotilasoperaation alkamisen.

Irak tuomitsi ilmaiskut maaperällään ja piti niitä tilanteen "vaarallisena kärjistymisenä sekä hyökkäyksenä Irakin suvereniteettia vastaan".

Syyria, johon Turkki on niin ikään tehnyt ilmaiskuja, epäili keskiviikkona Erdoganin motiiveja. Syyrian ulkoministeriö lähetti YK:lle kirjeen, jossa kysyttiin, ovatko Turkin aikeet taistella jihadisteja vastaan aitoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat