Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Englannin kanaalin siirtolaiskriisi paisuu

Unelma paremmista oloista houkuttelee siirtolaisia Britanniaan

Ulkomaat
 
Pascal Rossignol Reuters
Siirtolaiset kulkivat tienvarressa lähellä Britanniaan johtavaa kanaalitunnelia Ranskan Calais'ssa.
Siirtolaiset kulkivat tienvarressa lähellä Britanniaan johtavaa kanaalitunnelia Ranskan Calais'ssa. Kuva: Pascal Rossignol Reuters

Siirtolaiskriisi Ranskan ja Britannian välisellä kanaalitunnelilla on paisunut viime päivinä ennennäkemättömiin mittoihin.

Viranomaiset rekisteröivät peräti 1 500 yritystä ujuttautua tunneliin Ranskan Calais'n terminaalin kautta keskiviikon vastaisena yönä ja 2 000 sitä edellisenä yönä, kertoi uutistoimisto Reuters. Tunkeutumisyritykset ovat kesän tähän mennessä suurimpia.

"Juuri ennen keskiyötä se alkaa, kun pimeys laskeutuu. Sitten se jatkuu koko yön", kuvaili Eurotunnel-yhtiön tiedottaja John Keefe sanomalehti The Guardianille tiistaina.

Ryntäyksiin osallistuu Keefen mukaan kerralla jopa satoja ihmisiä. Siirtolaisia on ollut vastassa yhtiön 200 turvamiestä sekä poliisi.

"He yrittävät aitojen läpi rekkaterminaaliin, jossa he piiloutuvat Britanniaan suuntaaviin rekkoihin ja juniin."

Siirtolaisten määrä Calais'ssa ja sen ympäristössä on noussut tammikuun yli 5 000 ihmiseen.

Varhain keskiviikkona tapahtumat vaativat yhden kuolonuhrin, kun tavarajunasta poistunut rekka ajoi sudanilaisen miehen päälle.

Kesäkuusta lähtien yhdeksän ihmistä on kuollut ylityksissä.

Eurotunnel kertoo pysäyttäneensä yli 37 000 siirtolaista kuluvana vuonna.

"Tämä on hyvin huolestuttavaa", kommentoi Britannian pääministeri David Cameron keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Brittipoliitikot ovat syytelleet ranskalaisia huonosta reagoinnista kriisiin, mutta Cameronin mukaan syyttely on turhaa.

"Teemme tilanteen eteen erittäin läheistä yhteistyötä Ranskan kanssa."

Tilanne on pahentunut, sillä Calais'n satama on ollut enimmäkseen suljettu kesäkuusta lähtien lakon vuoksi. Koska lautalla ei enää pääse yli, tunneliin on enemmän liikennettä, mikä on osaltaan lisännyt yrityksiä piiloutua tavarajuniin ajaviin rekkoihin.

Britanniaan haluavat muun muassa ne, jotka osaavat englantia tai joilla on sukulaisia Britanniassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ihmissalakuljettajat ruokkivat myös katteettomia unelmia työpaikoista ja anteliaammasta sosiaaliturvasta. Ranskassa siirtolaisia auttavan L'Auberge des Migrants -järjestön johtajan Christian Salomén mukaan syyt ovat "syvällisemmät" kuin raha.

"Kun siirtolaiset täyttävät turvapaikkahakemuksen Englannissa, he ovat turvassa, he ovat olemassa ja heidät huomioidaan. Ranskassa he täyttävät lomakkeen ja sitten heidät passitetaan slummiin", hän kuvaili Reutersille aiemmin heinäkuussa.

Calais'n suorapuheinen pormestari Natacha Bouchart sanoi Reutersin mukaan, että Britannialla on Euroopan parhaat olosuhteet siirtolaisille. Britannian talouden ennustetaan kasvavan kaksi kertaa Ranskaa nopeammin tänä vuonna.

Britannian sisäministeri Theresa May lupasi tiistaina tapaamisessa ranskalaiskollegansa Bernard Cazeneuven kanssa Ranskalle lähes kymmenen miljoonaa euroa tunnelin turvatoimien vahvistamiseksi Ranskan puolella.

Britit ovat jo aiemmin luvanneet lähes 17 miljoonaa euroa muun muassa turva-aidan pystyttämiseen syyskuuhun mennessä.

Tiistaina sovittiin lisäksi yhteistyöstä siirtolaisten palauttamiseksi lähtömaihinsa, etenkin Länsi-Afrikkaan.

Yksityiskohtaisempaa tietoa toteutuksesta ja sen laajuudesta ei ole kerrottu.

Eurotunnel-yhtiö vaatii puolestaan 9,7 miljoonaa euron hyvitystä Britannian ja Ranskan hallituksilta siirtolaisten aiheuttamista kuluista ja liikennehäiriöistä.

"Yritämme pitää liikennettä käynnissä, mutta emme voi sille mitään, jos ihmisiä on junissa ja junaraiteilla", Keefe sanoi The Guardianille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat