Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä aloitti tutkimukset Turkin oppositiojohtajasta

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Turkkilaissyyttäjät aloittivat torstaina tutkimukset kurdimielisestä oppositiojohtajasta Selahattin Demirtasista, kertoi uutistoimisto AFP. Aiemmin tällä viikolla Turkin itsevaltaisista otteista syytetty presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati kurdimielisten kansanedustajien syytesuojan purkamista.

Uutistoimisto Anatolian mukaan Demirtasia syytetään Diyarbakirissa kansankiihotuksesta lokakuun 2014 mielenosoituksien aikaan. Mielenosoituksissa kuoli kymmeniä ihmisiä. Jos Demirtas tuomitaan syylliseksi, hän voi joutua 24 vuodeksi vankilaan.

Demirtas ja Erdogan ovat käyneet kovaa sanasotaa viime päivinä. Syitä molemminpuoliselle syyttelylle ovat Turkin iskut kurdeja ja Isis-järjestön jihadisteja vastaan sekä mahdolliset ennenaikaiset vaalit.

"Hänen veljensä sai koulutuksen vuorilla. Demirtas juoksisi itsekin vuorille, jos hänellä olisi siihen mahdollisuus", Erdogan sanoi uutistoimistojen mukaan matkallaan Kiinassa. Lausunnollaan Erdogan halusi rinnastaa Demirtasin kurdien työväenpuolueen PKK:n asemiehiin, joita vastaan Turkki taistelee.

Demirtas on puolestaan syyttänyt Erdoganin sotilasoperaatiota "näytökseksi", jonka tarkoituksena on vahvistaa Turkkia vuodesta 2002 yksinvaltaisesti johtaneen, islamiin nojautuvan AK-puolueen asemaa.

Kesäkuussa järjestetyissä vaaleissa AKP ei saanut ensimmäistä kertaa enemmistöä parlamenttiin, eikä voi siksi toteuttaa Erdoganin toivetta presidentin valtaoikeuksien lisäämisestä.

Turkkiin ei ole saatu muodostettua hallitusta, joten ennenaikaiset vaalit ovat mahdolliset. Arvostelijoiden mukaan Erdogan yrittää nyt demonisoida kurdit ja Demirtasin kurdipuolueen HDP:n, jonka vaalimenestyksen ansiosta Erdoganin valtahaaveet jäivät toteutumatta kesäkuun vaaleissa. Uusintavaaleissa AKP saattaisi säilyttää valta-asemansa, jos HDP:n maine kärsii Erdoganin väittämistä yhteyksistä aseellisiin kurdiryhmiin.

Demirtasin mukaan Erdoganiin suoraan yhteydessä olevat valtionelimet olivat vastuussa Surucin pikkukaupunkiin tehdystä terrori-iskusta. Iskussa kuoli yli 3o ihmistä ja se antoi ponnen Turkille aloittaa ilma-iskut Isisin jihadisteja ja kurdeja vastaan. Viranomaisten mukaan iskun epäillään olevan Isisin käsialaa.

Erdogan piti Demirtasin väitettä osallisuudesta Surucin iskuun "vulgaarina".

"Presidentin asema on sen verran korkea, ettei se sorru tällaiseen hävyttömyyteen ja häpeään. Sanoisin (Demirtasille) vain, että tiedä paikkasi. Siinä kaikki", Erdogan totesi Reutersin mukaan.

Turkki on aloittanut kampanjan maan sisällä "terroristien" löytämiseksi. Yli tuhannesta pidätetystä noin joka kymmentä on epäilty yhteyksistä Isisiin. Loput epäillystä ovat olleet kurdeja.

"Niin sanotut Isis-epäillyt pidätettiin vain näytöksen vuoksi. Suurin osa heistä vapautettiin pidätysten jälkeen. Myös muutamat ilmaiskut Isisiä vastaan Syyriassa ovat olleet vain näytöstä", Demirtas sanoi.

Torstaina Turkin ilma-iskut kurdikohteita vastaan Pohjois-Irakissa jatkuivat. Iskuihin osallistui 30 turkkilaishävittäjää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat