Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija Ai Weiwei pääsi lähtemään Kiinasta

Tunnetun taiteilijan ja toisinajattelijan pääsy Helsinkiin vielä epävarmaa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Kiinan yksi tunnetuimmista toisinajattelijoista, taiteilija Ai Weiwei pääsi torstaina matkustamaan Kiinasta Saksaan. Matka oli tuli mahdolliseksi sen jälkeen, kun Aille myönnettiin viisumi ja hän sai passinsa takaisin kiinalaisviranomaisilta neljän vuoden takavarikon jälkeen.

Itsestään selvää Ain pääsy Eurooppaan ei ollut, sillä kiinalaisviranomaiset ovat usein pysäyttäneet toisinajattelijoita lentokentällä. Nyt Ailla on neljän vuoden viisumi, jolla hän voi matkustaa Saksaan useita kertoja.

"Olemme niin innoissamme", kertoi berliiniläisen taidegallerian Stephan Urbaschek uutistoimisto AFP:lle.

Ain suunnitelmissa on ensimmäiseksi tavata kuusivuotias poikansa, joka muutti aiemmin Berliiniin.

Torstaina Ai myös kertoi, että Britannia ei myöntänyt hänelle viisumia, koska taiteilija ei selvittänyt rikostuomioitaan viisumihakemuksessa. Ai totesi AFP:n mukaan, ettei häntä ole koskaan tuomittu rikoksista. Hänen vaimonsa johtama yhtiö on tuomittiin Kiinassa maksamaan noin kahden miljoonan euron sakot veronkierrosta. Ain mukaan sakko oli viranomaisten rangaistus Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen arvostelemisesta. Ai on ollut lähes kolme kuukautta viranomaisten pidättämänä arvosteluaan maan johtoa.

Suunnitelmissa on myös ollut, että Ai pääsisi käymään Helsingissä. Kaupungin taidemuseo HAM kun avaa Ain näyttelyn syyskuun lopussa.

"Olemme keskustelleet hänen kanssaan mahdollisuudesta päästä Helsinkiin. Hänen matkasuunnitelmansa ei ole kuitenkaan vielä varmistunut. Ensin hän haluaa nähdä poikansa ja käydä terveystarkastuksessa Saksassa", taidemuseon johtaja, Maija Tanninen-Mattila kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat