Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat lisäsi suomalaisia pakotelistalleen

"Pidän tätä loukkaavana", sanoo listalle joutunut liikemies Kai Paananen

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero HS
Roman Rotenberg (vas.), Kai Paananen ja Harry Harkimo saapuivat Jokerien tiedotustilaisuuteen lokakuussa 2013. Rotenberg ja Paananen ovat nyt Yhdysvaltain pakotelistalla.
Roman Rotenberg (vas.), Kai Paananen ja Harry Harkimo saapuivat Jokerien tiedotustilaisuuteen lokakuussa 2013. Rotenberg ja Paananen ovat nyt Yhdysvaltain pakotelistalla. Kuva: Sami Kero HS

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö lisäsi torstaina Venäjän-vastaiselle pakotelistalleen suomalaisen liikemiehen Kai Paanasen ja jääkiekkojoukkue Jokerien osakkaan Roman Rotenbergin.

Yhdysvallat on määrännyt pakotteita Venäjää vastaan Ukrainan sodan takia. Pakotteilla Yhdysvallat painostaa Venäjää lopettamaan Krimin niemimaan miehityksen ja Itä-Ukrainan kapinallisten tukemisen.

Fakta

Listalla on yksityishenkilöitä ja yrityksiä

 Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ilmoitti torstaina uusista nimistä, jotka se on lisännyt pakotelistalleen Ukrainan sodan ja Krimin niemimaan valtauksen vuoksi. Päivitetyllä listalla on niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin. Listalla on muun muassa seuraavia nimiä:

 Andrei Buljutin, aseyhtiö Kalašnikovin kehitysjohtaja.

 Venäjälle paenneen Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovytšin poika Oleksandr Janukovytš.

 Roman Rotenberg, Suomen ja Venäjän kansalainen, liikemies.

 Kai Paananen, suomalainen liikemies, SET Petrochemicalsin toimitusjohtaja.

 Suomessa toimivista yrityksistä listalla on Airfix Aviation, Långvik Capital, Set Petrochemicals ja Southeast Trading.

Torstai-iltana Savonlinnan oopperajuhlilta tavoitettu Paananen on asiasta ihmeissään.

"Onhan se varsin erikoista, että Suomen kansalainen pannaan pakotelistalle. En ole tehnyt mitään pahaa Yhdysvalloille. Pidän tätä loukkaavana, koska olen vain edistänyt Suomen vientiä ulkomaille. Asiaa täytyy selvittää viranomaisten kanssa", Paananen sanoo.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan Paananen ja tämän yritykset on pantu pakotelistalle, koska ne ovat antaneet "materiaalitukea" pakotelistalle jo aiemmin asetetulle Gennadi Timtšenkolle. Roman Rotenberg taas on ministeriön mukaan tukenut Boris Rotenbergia, joka on hänen isänsä. Boris Rotenberg ja hänen veljensä Arkadi Rotenberg asetettiin talouspakotteiden kohteeksi viime vuonna.

Pakotteiden kohteeksi on määrätty myös useita suomalaisia yrityksiä. Niistä tilauslentoyhtiö Airfix Aviationilla ja öljy-yhtiö IPP:llä on ollut yhteyksiä suomalais-venäläiseen miljardööriin Timtšenkoon.

SET Petrochemicals ja Southeast Trading ovat Paanasen yhtiöitä. Jääkiekkojoukkue Jokerien hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja (kok) Harry Harkimo ei osannut sanoa, miten Roman Rotenbergin joutuminen pakotelistalle mahdollisesti vaikuttaa.

"Kuulen tästä [pakotteista] vasta nyt. En tiedä, miten tämä voisi vaikuttaa liiketoimintaani. Asiaa täytyy tutkia ennen kuin vastaan asiaan", Harkimo sanoi.

Uudet pakotteet olivat pääuutinen torstai-iltana kaikkien venäläisten tiedotusvälineiden verkkosivuilla.

Valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti nosti ykkösuutiseksi Roman Rotenbergin ja Ukrainan entisen presidentin pojan Oleksandr Janukovytšin joutumisen "mustalle listalle". Myös talouslehti Kommersant nosti Roman Rotenbergin uutistensa kärkeen.

Ria Novosti kiinnitti huomiota siihen, että listalla on lähinnä venäläisiä, suomalaisia ja kyproslaisia ihmisiä ja yhtiöitä. Venäläisillä yrityksillä on Kyproksella runsaasti tytäryhtiöitä ja liiketoimintaa.

Uutistoimisto Interfax ja valtiollinen uutistoimisto Tass korostivat Venäjän valtion öljy-yhtiön Rosneftin tytäryhtiöiden joutumista pakotteiden kohteeksi. Myös perinteikkään aseyhtiön Kalašnikovin johtajiston joutuminen pakotelistoille nousi suureksi uutiseksi.

Tunnetuimmat mustalle listalle joutuneet ukrainalaiset ovat Janukovytš nuoremman lisäksi entinen turvallisuusneuvoston pääsihteeri Andrei Kljujev ja liikemies Sergei Kurtšenko.

Ulkoministeriön oikeuspäällikön Päivi Kaukorannan mukaan Suomi sai ennakkovaroituksen siitä, että Yhdysvaltain uudella pakotelistalla on Suomen kansalaisia.

Kaukoranta ei kuitenkaan tarkentanut, milloin varoitus tuli. hän ei kommentoinut, aikooko Suomi reagoida jotenkin Yhdysvaltojen päätökseen.

"Voin todeta, että sekä Yhdysvaltojen ja EU:n pakotepolitiikan periaatteet ovat samat eli pyritään vaikuttamaan Venäjän toimintaan, mutta pakotelistat eivät ole yhteneväisiä", Kaukoranta sanoo.

Hänen mukaansa Suomi on pyrkinyt selvittämään, millaisia perusteita ja vaikutuksia päätöksellä on. Kaukoranta muistuttaa, ettei Yhdysvaltojen pakotelista kosketa viranomaisia Suomessa.

"Listatuille henkilöille tällä on tietenkin vaikutuksia."

 

HS-työryhmä: Pekka Hakala, Petri Sajari, Petteri Tuohinen, Aishi Zidan

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat