Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä hylätty oppositiopuolueiden ehdokaslistoja aluevaalien alla – "Jokaisella alueella on vaikeuksia"

Venäjällä on hylätty oppositiopuolueiden ehdokaslistoja aluevaalien alla

Ulkomaat
 

Venäjän oppositiota edustava Parnas-puolue on joutunut ennen näkemättömiin vaikeuksiin yrittäessään asettaa ehdokkaita syyskuun aluevaaleihin.

Alueparlamenttien vaaleja pidetään eräänlaisena kenraaliharjoituksena ensi vuonna järjestettävien valtakunnallisten parlamenttivaalien alla.

Tausta

Orpo oppositio

Venäjällä järjestetään syyskuun 13. päivänä aluevaalit, joissa valitaan 21 kuvernööriä, jäsenet 11 alueparlamenttiin ja valtuustot 25 aluekeskukselle.

Kaikkiaan liittovaltiossa on 85 aluetta eli subjektia sen jälkeen, kun Krimin tasavalta ja Sevastopol lisättiin joukkoon viime vuonna.

Parnas-puolue ei ole varsinainen mahtitekijä sen paremmin alueiden kuin valtakunnankaan politiikassa. Valtakunnan duumassa puolueella ei ole ainoatakaan edustajaa.

Kaikkiaan Venäjän alueparlamenteissa on 3 787 paikkaa ja niistä Parnasilla on tasan yksi. Tätä tuolia pitää hallussaan Jaroslavlin alueduuman jäsen Vasili Tsependa. Hänet valittiin tehtävään huhtikuussa sen jälkeen, kun paikan alkuperäinen haltija, oppositiojohtaja Boris Nemtsov oli murhattu helmikuussa Moskovan keskustassa.

Parnasin puheenjohtajaksi valittiin tänä kesänä entinen pääministeri Mihail Kasjanov.

Venäjän vaalilain mukaan ehdokkaan nimittämiseksi on koottava kannattajien allekirjoituksia, ellei ehdokkaan puolueella ole parlamenttipaikkoja entuudestaan. Vaadittu allekirjoitusten määrä on kaksi prosenttia alueen äänioikeutetusta väestöstä.

Vaalilautakunnat ovat hylänneet ehdokaslistoja joka vaaleissa sillä perusteella, että allekirjoitukset eivät ole aitoja. Käytännössä menetelmä on estänyt uusien puolueiden nousun mukaan päätöksentekoon.

Parnasin ehdokaslistoja on tällä erää hylätty ympäri maata. Lisäksi viranomaiset ovat ryhtyneet syyttämään puolueen toimitsijoita asiakirjan väärentämisestä useilla alueilla.

Uutisia oikeustapauksista on tullut ainakin Kostromasta, Kalugasta, Magadanista ja viimeksi Novosibirskista, jossa paikalliset puoluejohtajat ilmoittivat olevansa syömälakossa, kunnes oikeus toteutuu.

"Demokraattisen rintaman esikunta on teurastettu", sanoo Parnasin varapuheenjohtaja Ilja Jašin puhelinhaastattelussa Kostromasta Moskovan koillispuolelta. "Näiden vaalien ainoa yllätystulos on se, kuinka pitkiä kakkuja demokraattisille ehdokkaille jaellaan."

"Oikeusistuimia on käytetty hyväksi aina", Jašin jatkaa. "Tyyli vain on muuttunut. Esimerkiksi Moskovan duumavaaleissa viime vuonna kaikki demokraattisen opposition ehdokkaat pidätettiin jo ennen allekirjoitusten keräämistä."

Parnasin Pietarin-osaston puheenjohtaja Andrei Pivovarov tuomittiin Kostromassa keskiviikkona kahden kuukauden vankeusrangaistukseen tunkeutumisesta poliisin tietojärjestelmään. Puolustuksen mukaan Pivovarov oli yrittänyt selvittää, oliko Parnasin ehdokkaiden tukilistoissa väitettyjä "kuolleita sieluja".

"Joka ikisellä alueella, jossa demokraattisella oppositiolla on ehdokkaita, on jonkinlaisia vaikeuksia", Jašin sanoo.

"Yhtäältä tulee hallinnollinen painostus vaalilautakuntien kautta. Ja toisaalta samaan aikaan tulee raakaa poliisin painostusta ehdokkaiden ja aktivistien niskaan."

Järjestelmäoppositiolla viitataan Venäjällä niihin oppositiopuoleisiin, joilla on parlamenttipaikkoja ja jotka tekevät yhteistyötä valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ja vallanpitäjien kanssa.

Näihin puolueisiin lukeutuvat kommunistit, räyhäkansallinen LDPR ja Oikeudenmukainen Venäjä. Parnasiin ja sen kumppaneihin viitataan termillä "järjestelmän ulkopuolinen oppositio".

"Mikä se semmoinen 'järjestelmän ulkopuolinen' oppositio on?" Jašin kysyy. "Minä kuulun virallisesti oikeusministeriössä rekisteröidyn puolueen johtoon. Järjestelmän ulkopuolinen – se on pelkkä Kremlin antama leima. Emme me ole mitään marginaalia tai roistojoukkoa. Mutta me olemme ainut poliittinen voima, joka haluaa vaihtaa vallan Venäjällä, muut ovat täysin vallanpitäjien pyöriteltävissä."

Painostavatko paikalliset viranomaiset nyt oppositiota omasta aloitteestaan, vai vaikuttaako painostus keskitetysti johdetulta?

"Tietenkin paikalliset vallanpitäjät haluavat pitää demokraattisen opposition pois vallasta, sillä juuri paikallishallinto on ensimmäisenä kritiikin kohteena", Jašin sanoo.

"Ja opposition ehdokkaat korostavat juuri niitä epäkohtia, joita paikallishallinto ei ole korjannut vuosiin tai vuosikymmeniin. Hajoavat maantiet, romahtavat asuintalot, paikallistason korruptio."

"Mutta meillä ei ole mitään harhaluuloja siitä, miten demokraattisen rintaman painostus koordinoidaan, se käskytys tulee suoraan Kremlistä."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat