Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sateenkaarisertifiointi yleistyy kovaa vauhtia Ruotsissa – Solnan kirjastossa on sukupuolineutraali kieli

Yhä useampi palvelu Ruotsissa kouluttaa henkilökuntansa kohtaamaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Solnan kirjastossa on sateenkaarihyllyjä ja käytössä sukupuolineutraali kieli.

Ulkomaat
 
Elina Kervinen HS
Solnan kirjaston kehitysvastaava Åsa Frimodig esittelee kirjaston sateenkaarihyllyä. Sellainen on sekä aikuisille että nuorille ja lapsille. Mukana on niin tietokirjallisuutta kuin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä käsitteleviä romaaneja.
Solnan kirjaston kehitysvastaava Åsa Frimodig esittelee kirjaston sateenkaarihyllyä. Sellainen on sekä aikuisille että nuorille ja lapsille. Mukana on niin tietokirjallisuutta kuin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä käsitteleviä romaaneja. Kuva: Elina Kervinen HS

Iso sateenkaarilippu tervehtii ensimmäisenä kirjaston ovella. Lasten pöydässä on sateenkaarenväriset tuolit ja sateenkaarihyllyssä on homo- ja lesborakkaudesta kertovia romaaneja.

Lukekaa William S. Burroughsin Queer, suosittelee kirjaston henkilökunta seinälle rakennetulla vinkkilistalla.

Artikkeliin liittyvät

Tällaista on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille ystävälliseksi sertifioidussa kirjastossa.

"Kyse on demokratiasta. Kaikkien on voitava tuntea olevansa tervetulleita tänne", sanoo Åsa Frimodig, Solnan kirjaston kehitysvastaava.

Ruotsissa palvelut kuten kirjastot tai vaikka terveydenhuollon toimipaikat ovat jo joitakin vuosia voineet kouluttautua erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt huomioiviksi hankkimalla erityisen sertifikaatin.

Trendi kasvaa juuri nyt kovaa vauhtia. Sekä sateenkaarisertifikaatin hankkivien paikkojen että koulutettavien ihmisten määrä on yli kaksinkertaistunut viime vuodesta, kertoo koulutuksista vastaava Tom Summanen Suomen Setaa vastaavasta järjestöstä RFSL:stä.

"Se kertoo, kuinka yhä useammat työpaikat haluavat tätä nykyä panostaa laajemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskeviin kysymyksiin ja myös ihmisoikeuksiin, koska siitähän oikeastaan on kyse", hän sanoo.

Yhteensä sateenkaarisertifikaatti on noin 200 toimipaikalla Ruotsissa. On sertifioituja päiväkoteja, neuvoloita, puistoja ja uimahallikin. Summasen tietojen mukaan RFSL:n sertifiointijärjestelmä on liki ainutlaatuinen maailmassa. Norjassa paikallinen järjestö järjestää hiukan vastaavanlaista koulutusta.

Solnan kirjasto päätti koulutuksensa tammikuussa. "Valmistumisen" kunniaksi järjestettiin juhlatkin. Oli musiikkia ja paikallinen näyttelijä puhumassa. Sertifikaatti on nyt kehyksissä lainatiskin takana.

Arjessa vähemmistöjen huomioiminen tarkoittaa sateenkaarihyllyjen lisäksi muun muassa, ettei asiakkaita puhutella miten tahansa. "Esimerkiksi lapset tarvitsevat vanhemmilta allekirjoituksen kirjastokorttia varten. Emme sano silloin, että pyydä äidiltä tai isältä allekirjoitus. Sen sijaan puhumme huoltajista tai vanhemmista, koska heillä voi olla kaksi äitiä kotona."

Kirjaston virallisissa papereissa pyritään käyttämään sukupuolineutraalia en-pronominia mieheen viittaavan man-pronominin sijaan. Myös naiseen ja mieheen viittaavien hon- ja han-pronominien korvike hen yleistynee, Frimodig uskoo.

Hän kokee, että koulutus avasi silmiä. "Huomaan sen nyt ihan omassa arjessanikin. Minulla on viisivuotias lapsenlapsi. Kun puhumme rakkaudesta, kysyn, että tykkäätkö jostakusta ihmisestä päiväkodissa. Aiemmin en olisi koskaan sanonut niin. Olisin vain kysynyt pojalta, että keneen tytöistä olet rakastunut."

Kaikkia vähemmistötyö ei toki Ruotsissakaan innosta. Sertifikaatin suorittaminen maksoi kirjaston 25 hengen ryhmälle neljältä päivältä noin 100 000 kruunua eli vajaat 11 000 euroa.

"Jotkut asiakkaat ajattelevat, että se on verorahojen tuhlausta. Luulin kuitenkin, että kielteistä palautetta olisi tullut paljon enemmän", Frimodig sanoo.

Pääosa palautteesta on silti ollut myönteistä. Niin on tänäänkin. Solnalainen Monica Jonasson sanoo, ettei ole ennen kuullutkaan asiasta. "Mutta miksi ei, voi tällaisellekin olla oma hylly."

"On vain hyvä, jos kaikki voivat tuntea itsensä tervetulleiksi", sanoo myös Caroline Algodin, joka on tullut selailemaan nettiä kirjaston koneella.

Elina Kervinen HS
Solna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat