Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panttivankien pelastajasta tuli vanki

Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam auttoi suomalaisten panttivankien vapauttamisessa. Nyt hänet on tuomittu kuolemaan.

Ulkomaat
 
Wolfgang Rattay Reuters
Filippiineillä panttivangeiksi joutuneet suomalaiset Risto Vahanen ja Seppo Fränti tapasivat valkeaan pukeutuneen Saif al-Islam Gaddafin vapauduttuaan syyskuussa 2000 Libyassa.
Filippiineillä panttivangeiksi joutuneet suomalaiset Risto Vahanen ja Seppo Fränti tapasivat valkeaan pukeutuneen Saif al-Islam Gaddafin vapauduttuaan syyskuussa 2000 Libyassa. Kuva: Wolfgang Rattay Reuters

Pääsiäissunnuntaina 2000 ääri-islamilainen Abu Sayyaf sieppasi joukon sukellusmatkalla olleita turisteja Sibadanin saarelta Filippiineillä.

Panttivankidraamaa seurattiin Suomessa tiivisti, sillä vankien joukossa olivat myös suomalaiset ystävykset Risto Vahanen ja Seppo Fränti. Miehet viruivat neljä ja puoli kuukautta panttivankeina Jolon saarella.

Vankien vapauttamisessa tärkeänä taustavaikuttajana oli Libyan silloisen diktaattorin Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam Gaddafi. Viisitoista vuotta myöhemmin roolit ovat kuitenkin kääntyneet päälaelleen. Saif al-Islam on ollut marraskuusta 2011 lähtien libyalaisen aseryhmän vankina Zintanin kaupungissa.

Tiistaina tripolilainen tuomioistuin langetti Saif al-Islamille kuolemantuomion sotarikoksista ja vuoden 2011 rauhanomaisten protestien musertamisesta Libyassa.

"Näin ne roolit yhtäkkiä vaihtuvat. Ensin hän pelasti meidät, mutta nyt meidän pelastajamme pää on vaarassa", Vahanen toteaa puhelimitse HS:lle matkaltaan Espanjassa.

Lunnasrahat panttivankien vapauttamiseen tulivat Gaddafin hyväntekeväisyyssäätiöstä ja neuvotteluiden taustavaikuttajana oli Saif al-Islam.

Siksi Vahanen kutsuu Saif al-Islamia suomalaisten "pelastajaksi". Hänen roolinsa kävi ilmi Libyan pääkaupunki Tripolissa, jonne suomalaiset lennätettiin Filippiineiltä vapautusjuhliin heti vapautumisen jälkeen.

"Meille kerrottiin, että meistä maksettiin noin miljoona dollaria per nuppi", Vahanen sanoo. "Sama tieto meille annettiin jo leirillä."

Paikalla kiittämässä suomalaisten vapautumisesta oli myös Suomen silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Tripolissa suomalaiset tapasivat Saif al-Islamin ja päätyivät myös kuvaan hänen kanssaan. Virallisessa tilaisuudessa tuttavuutta ei kuitenkaan hierottu syvällisemmin, mutta Vahanen sai Britanniassa opiskelleesta Saif al-Islamista sivistyneen vaikutelman.

"Samalla hänet tunnetaan siitä, että hänellä oli tiikerinpoikasia kotieläiminään."

Vapautusjuhlien jälkeen asia oli suomalaisten kannalta loppuun käsitelty. Libyasta ei kuulunut mitään sen koommin.

Vahanen ei tiedä tarkemmin, miksi juuri Libya neuvotteli vapautuksesta. Hänen käsityksensä mukaan neuvotteluihin olisi ollut muitakin halukkaita, ainakin Iran.

Saif al-Islamin rooli panttivankien vapauttamisessa ei joka tapauksessa pehmentänyt Vahasen suhtautumista mieheen, josta povattiin hirmuvaltias Gaddafin seuraajaa.

"Ensimmäinen reaktioni kuolemantuomioon oli, että paha saa palkkansa", hän kertoo.

Muammar Gaddafi yritti murskata vuonna 2011 alkaneen kansannousun väkivalloin, mikä johti sisällissotaan Libyassa. Poika tuki itsevaltaisena hallitsijana tunnettua isäänsä loppuun asti.

Vahanen on seurannut Libyan tilannetta tiedotusvälineistä ja häntä harmittaa, kuinka Libyan rikas historia ja arvokas kulttuuri kärsivät vuosia jatkuneesta konfliktista. Libyan poliittisen tilanteen takia kuolemantuomio ei yllättänyt Vahasta.

"Tällaisissa vallanvaihdoksissa tämä on se tapa, jolla asiat hoidetaan", hän toteaa.

Vahanen ei kuitenkaan pidä tuomiota oikeana. Myös Erkki Tuomioja on kirjoittanut yhteisöpalvelu Facebookissa, että "Suomen tulisi vaatia oikeusvaltioperiaatetta noudattavaa oikeudenkäyntiä ja toimia kuolemanrangaistuksen estämiseksi".

"Ei kuolemantuomio koskaan ole oikein. Kansainvälisen oikeuden pitäisi käsitellä hänen tapauksensa", Vahanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat