Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin presidentti väläytti uusia vaaleja

Hallitusneuvottelujen takaraja on jo elokuun lopulla

Ulkomaat
 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi perjantaina, että Turkissa pitää järjestää pikavaalit, jos koalitiohallitusta ei saada kokoon neuvotteluissa. Viikkoja laahanneiden hallitusneuvotteluiden takaraja on 23. elokuuta. Jos neuvottelut epäonnistuvat, presidentti Erdogan voi julistaa uudet vaalit.

Parhaillaan Itä-Aasiaa kiertävä Erdogan sanoi Hürriyet Daily News mukaan, etteivät koalitiohallitukset ole olleet pitkäikäisiä Turkissa.

"Me odottaisimme turhaan, jos luulisimme, että koalitiohallitus olisi Turkin eduksi", Erdogan sanoi Hürriyet Daily Newsin mukaan.

Turkin parlamenttivaalit järjestettiin kesäkuun alussa. Vaikka AKP oli suurin puolue, se menetti kannatustaan niin, ettei se voi muodostaa hallitusta yksin.

Konservatiivinen AKP on hallinnut Turkkia vuodesta 2002 lähtien yksipuoluehallituksin.

Turkin oppositio on syyttänyt Erdogania viivyttelystä hallitusneuvotteluiden suhteen. Monet opposition edustajat epäilevät, että Erdogan haluaa järjestää uudet vaalit, jotta AKP voisi muodostaa hallituksen yksin.

AKP on neuvotellut hallitusyhteistyöstä vasemmistolaisen oppositiopuolue CHP:n ja nationalistisen MHP:n kanssa.

CHP:n edustaja sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersille, ettei pidä puolueensa päätymistä hallitukseen todennäköisenä.

Nationalistinen MHP on aiemmin antanut ymmärtää, ettei se halua hallitukseen AKP:n kanssa. Turkin viime viikolla aloittamat sotatoimet Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan ovat kuitenkin nationalistien mieleen. MHP on vastustanut AKP:n aloittamia rauhanneuvotteluita PKK:n kanssa. Reutersin mukaan Turkissa spekuloidaan, että MHP ja AKP voisivat muodostaa lyhytikäisen yhteishallituksen, joka luotsaisi Turkin uusiin vaaleihin.

Turkki on tehnyt viime viikosta lähtien ilmaiskuja PKK:ta vastaan Irakissa sekä Isisiä vastaan Syyriassa. Turkin oppositio on syyttänyt Erdogania ilmaiskujen aloittamisesta, jotta uudet vaalit voitaisiin julistaa niiden varjolla.

Kurdipuolue HDP:n johtaja Selahattin Demirtas on syyttänyt Turkin aloittaneen iskut PKK:ta vastaan heikentääkseen HDP:tä. Kurdipuolue teki kesäkuun vaaleissa historiaa nousemalla ensi kertaa parlamenttiin. HDP:n vaalimenestys oli yksi syy AKP:n heikompaan tulokseen.

Turkin syyttäjäviranomaiset aloittivat torstaina tutkinnan näkyväksi oppositiohahmoksi noussutta Demirtasia vastaan. Viranomaiset epäilevät häntä kansankiihottamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat