Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petri odottaa rintamalle pääsyä Donetskin liepeillä – Itä-Ukrainassa on taistellut muutamia suomalaisia

Petri Viljakainen kertoo odottavansa pääsyä rintamalle Ukrainan kapinallisten riveihin

Ulkomaat
 
Katerina Katya
Petri Viljakainen osallistui 18. heinäkuuta Donetskissa toisen maailmansodan aikaisen kenraalin patsaan julkistamistilaisuuteen. Samana päivänä hän liittyi pataljoonaan.
Petri Viljakainen osallistui 18. heinäkuuta Donetskissa toisen maailmansodan aikaisen kenraalin patsaan julkistamistilaisuuteen. Samana päivänä hän liittyi pataljoonaan. Kuva: Katerina Katya

Petri Viljakainen on tullut juuri kasvitieteellisestä puutarhasta, kun hän vastaa HS:n soittoon. Aamuisin hän saattaa juosta lenkin ja peseytyä pikaisesti ennen aamiaista.

Näin elää suomalainen taistelija Itä-Ukrainassa, Donetskin liepeillä.

Viljakainen, 38, kuuluu ensimmäisten julkisuuteen astuneiden suomalaisten joukkoon, jotka taistelevat vapaaehtoisesti Itä-Ukrainassa. Hän on niin sanotun Donetskin kansantasavallan eli Venäjän tukemien kapinallisten joukoissa.

Viljakaisesta kertoivat ensin Aamulehti ja kansalaisjournalistinen LiveLeak-videosivusto. Suomalaisen todellista olinpaikkaa on hankalaa todentaa.

Viljakainen seurasi aiemmassa asuinpaikassaan Pieksämäellä kriittisesti lännen toimia maailmalla ja Ukrainassa ja sanoo haluavansa taistella fasismia vastaan.

Sanavalinta heijastelee Venäjän propagandaa, joka leimaa koko Kiovan nykyhallinnon fasistiseksi. Todellisuudessa Ukrainan parlamentin enemmistön muodostavat länsimyönteiset puolueet, joihin nimitys ei sovi. Se toisaalta on totta, että Ukrainan puolella on taistellut äärioikeistolaisia joukkoja, kuten vapaaehtoisten Azov-pataljoona.

"Kun jenkit rupesivat lähettämään toiselle puolelle apuja, se oli viimeinen pisara. Mitta tuli täyteen. Oli lähdettävä itse kantamaan kortensa kekoon", Viljakainen kertoo.

Yhdysvallat antaa Ukrainan käyttöön "ei-tappavia" varusteita, kuten tutkia ja miehittämättömiä ilma-aluksia. Amerikkalaissotilaat myös kouluttavat Ukrainan armeijaa.

Viljakaisen viisumin Venäjälle ja osan lennoista maksoi dosentti Johan Bäckman. Bäckman tunnetaan Venäjällä Suomen ja Venäjän suhteiden Venäjän-mielisenä, ärhäkkänä kommentaattorina. Helsingin yliopisto arvioi hänen dosentin arvonimen peruuttamistaan vuonna 2012, mutta ei pysty ottamaan arvonimeä pois, sillä peruuttaminen puuttuu yliopistolaista.

Viljakainen ei ole ainoa Ukrainaan taistelemaan lähtenyt suomalainen. Suojelupoliisin tietojen mukaan Itä-Ukrainassa on molemmilla puolilla ollut suomalaisia tai Suomesta lähteneitä, muttei paljon.

Suomen lain mukaan ulkomaille taistelemaan lähteminen ei ole rangaistavaa. Myöskään terroristijärjestöön kuuluminen ei ole rikos. Sen sijaan sotarikosten tai terroritekojen tekeminen ovat rikoksia. Hallitusohjelman mukaan osallistuminen terroristijärjestön toimintaan aiotaan kuitenkin kriminalisoida.

Suomessa ei ole ollut oikeustapauksia Itä-Ukrainan konfliktissa taistelleista suomalaisista. Jos poliisi alkaisi tutkia taisteluihin osallistuneiden suomalaisten toimintaa Ukrainassa, sen tulisi ratkaista tapaus kerrallaan, onko henkilö syyllistynyt terroritekoihin tai sotarikoksiin.

Jos taas suomalaisille sattuisi jotain Itä-Ukrainassa, ulkoministeriön olisi hankalaa auttaa heitä. Suomalaisilla on oikeus saada ulkomailla konsuliapua, mutta sotatoimialueella auttaminen on hyvin vaikeaa tai mahdotonta.

Viljakainen otti rahaa niin paljon kuin pystyi ja pakkasi mukaan univormun ja kahdet hyvät kengät.

"Rinkan tyylinen laukku on hyvä olla. Koskaan ei voi tietää, siirtyykö joukko-osasto vaikka toiseen paikkaan. Silloin pitää saada kamat mukaan. Mukaan kannattaa ottaa myös kello, joka kestää kovempiakin meininkejä", Viljakainen kertoo.

Sotilaat asuvat 2–4 hengen huoneissa ja saavat kolme ateriaa päivässä.

"Minulla on tuossa myös vitamiinitabletteja. Niitä pitää vetää. Muuten täällä tunnutaan pitävän huolta kaikin puolin. Nyt äsken tänne tuli säilykkeitä ja teetä."

Viljakainen on käynyt Suomen armeijan. Puolustusvoimista sanotaan, että vaikka asevelvollisuus on tarkoitettu Suomen puolustamista varten, armeijan käyneiden myöhempää elämää on mahdotonta valvoa.

Viljakaisen päiviin ei vielä kuulu taisteluita, vaan aamulenkkiä, kuntosalia, keittiö- ja siivouspalvelusta sekä armeijatreeniä ja vartiota.

"Satuin jännään aikaan tänne. Pataljoonassa tehdään organisaatiouudistusta, joten siksi olemme reservissä. Kun tulin tänne, jätkät olivat asemissa."

Viljakainen sanoo saapuneensa perille 17. heinäkuuta eli kaksi viikkoa sitten. Hän on kansainvälisessä pataljoonassa, jonka sotilaat tulevat pääosin slaavilaisista maista, mutta myös Yhdysvalloista, Ranskasta ja Brasiliasta. He puhuvat keskenään englantia. Viljakainen opiskelee vapaa-ajallaan venäjää, joka on komentokieli.

Viljakainen ei ole tavannut muita suomalaisia, mutta sanoo nähneensä kaksi venäläistä sotilasta, joita hän kutsuu vapaaehtoisiksi.

Ensimmäinen matkasi Viljakaisen kanssa Etelä-Venäjältä Donetskiin ja auttoi paperitöissä. Toinen mies oli noin viisikymppinen sotilas Siperiasta asti.

Venäjän mukaan Itä-Ukrainassa taistelevat venäläissotilaat ovat kaikki vapaaehtoisia. Kuitenkin esimerkiksi toukokuussa Ukrainan joukot vangitsivat kaksi venäläissotilasta, jotka sanoivat olleensa kiinni jäädessään Venäjän armeijan palveluksessa.

Jätehuolto on jotain, mitä Venäjän-mielisissä joukoissa odottava Viljakainen yllättäen kaipaa Suomesta.

"Olen tämmöinen vähän vihreä mies, niin kaipaan suomalaista jätehuoltoa. Kun sota on ohi, rupean tekemään täällä töitä ympäristön eteen ja ihmisten asenteiden muuttamiseksi."

"Täällä ei kierrätetä pulloja. Kaikki on niin alkutekijöissään sillä saralla kuin voi olla. Ei ole metallin- tai muovinkierrätystä. Uskon, että se on valtava työsarka ja nähtävästi jonkinlainen ongelma täällä. Tulevaisuudessa kaikkien täytyisi osallistua talkoisiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat