Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmön rikolliset innostuivat käsikranaateista – kaupungissa tänä vuonna yli 30 erilaista räjähdeiskua

Suuren määrän lisäksi poikkeuksellista on, että aseena käytetään nyt käsikranaatteja. Poliisin mukaan niitä saa tällä hetkellä halvalla entisen Jugoslavian alueelta.

Ulkomaat
 
Kalle Koponen / HS
Poliiseja Malmön Herrgårdenissa.
Poliiseja Malmön Herrgårdenissa. Kuva: Kalle Koponen / HS

Yli 30 räjähdeiskua tänä vuonna. Kymmenisen erikokoista yksin kesä- ja heinäkuun aikana. Sellainen on ollut alkuvuosi Malmössä Etelä-Ruotsissa.

Viimeksi kaupungissa sattui näkyvä, lukuisia autoja vahingoittanut räjähdys viime sunnuntaina. Se herätti kesäuneliaan Ruotsin: mitä oikein tapahtuu Malmön kaduilla, on kysytty kuluneen viikon varrella.

Iskujen määrän lisäksi merkille pantavaa on, että räjäyttelijät käyttävät nyt uudenlaista asetta.

Käsikranaattia.

Kranaatteja on käytetty viime aikoina noin kymmenessä tapauksessa, ja niistä puhutaan nyt liki trendinä Malmön alueella.

"Kyse on merkittävästä kasvusta Malmössä juuri nyt. Ennen käsikranaattien käyttö on ollut hyvin harvinaista, ehkä ilmi on tullut joitakin yksittäisiä tapauksia vuodessa", sanoo poliisin alaisen räjähdeyksikön johtaja Bertil Olofsson.

Räjäyttely on osa äveriään Ruotsin pimeää puolta. Sitä rikollisverkostojen Ruotsia, jonka poliisi laski hiljattain vaikuttavan kielteisesti arkeen 55 alueella pitkin maata.

Malmössä merkittävä osa rikollisuudesta liittyy erilaiseen salakuljetukseen tai huumekauppaan siltaa pitkin etelämpää Euroopasta. Käsikranaatteja salakuljetetaan nyt poliisin arvion mukaan Bosnian ja Serbian alueelta automaattiaseiden mukana. Rikolliset käyttävät niitä yksinkertaisesti siksi, koska niitä sattuu olemaan saatavilla.

"Käsitykseni on, että kun ostaa automaattiaseita, saa kaupan päälle käsikranaatteja hyvin halvalla", sanoo entisen Jugoslavian alueelta tulevaa asekauppaa jäljittänyt tiedustelujohtaja Gunnar Appelgren Tukholman poliisista.

Poliisi takavarikoi keväällä runsaan 60 käsikranaatin ja useamman automaattiaseen autolastin, joka oli matkalla Tukholmaan. Nyt kranaatteja on noin sata takavarikoituna.

Toistaiseksi niitä on käytetty laajemmin lähinnä Malmön alueella.

Malmön viime aikojen räjähdyksistä osan epäillään liittyvän erilaisiin kostotoimiin rikollisten välillä. Malmön poliisipäällikkö Stefan Sintéus kuvailee pientä joukkoa rikollisia kaupungissa "täysin häikäilemättömiksi". Sotatantereilta jäänyt vanha kranaatti käy aseeksi siinä missä mikä tahansa muu, mitä sattuu olemaan tarjolla.

Osan teoista tiedetään olevan yhteydessä häätöön, jonka perhe sai asunnosta Herrgårdenin alueella. Tämän jälkeen kyseisen asuntoyhtiön konttorin edessä räjähti. Kolme tekijää on jo tuomittu tapauksesta.

Toistaiseksi kukaan ei ole kuollut iskuissa, joista osa on ollut pieniä ja osa selvästi vakavampia. Parissa tapauksessa on aiheutunut lieviä vammoja.

Jos sama tahti jatkuu, tilasto tuskin säilyy yhtä valoisana.

Malmössä ollaankin nyt varpaillaan. Niin varpaillaan, että kotiparvekkeellaan leikkiaseen kanssa häärinyt lapsi laukaisi täysmittaisen poliisioperaation viikolla, kuten Sydsvenskan kertoi torstaina.

Äänensävyt paikallisten keskuudessa alkavat myös olla kovia. Käsikranaatit eivät ole mitä tahansa aseita. Niillä ei osu tarkkaan maaliin, ja vahingot kaupunkiympäristössä ovat arvaamattomia.

"Voisiko olla aika, että alamme kutsua sitä, mitä Malmössä tapahtuu, terrorismirikoksiksi", kysyi Sydsvenskanin rikostoimittaja Joakim Palmkvist viikolla kolumnissaan ja vaati käyttöön turvallisuuspoliisin kovia keinoja.

Osan mielestä myös paikallisilla on peiliin katsomista: Salakuljetettua alkoholia ja tupakkaa saa Malmössä verraten helposti, ja huumekauppa on paikoin avointa. Päihteille riittää aina ostajia.

"Alkoholin ostaminen takaluukusta, kannabissätkän polttaminen kavereiden kanssa perjantai-iltana tai salakuljetetun tupakan ostaminen Möllanin kioskilta on myös niiden ryhmien tukemista, jotka nyt ampuvat toisiaan avoimella kadulla", totesi paikallisen Folkets Parkin johtaja Mårthen Gunnarsson viikkokirjeessään, joka levisi kuluneella viikolla sosiaalisessa mediassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat