Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taleban on keskellä kriisiä

Rauhantutkimuslaitoksen johtaja: "Nyt on kyse järjestön selviytymisestä"

Ulkomaat
 
Muhmmad Shoib REUTERS
Afganistanilaiset Talebanin sotilaat luovuttivat aseensa liittyessään Afganistanin hallituksen sovinto-ohjelmaan helmikuussa 2013.
Afganistanilaiset Talebanin sotilaat luovuttivat aseensa liittyessään Afganistanin hallituksen sovinto-ohjelmaan helmikuussa 2013. Kuva: Muhmmad Shoib REUTERS

Ääri-islamistisen Taleban-liikkeen historiallinen vallanvaihdos on ajanut liikkeen kriisiin. Pahimmassa tapauksessa se avaa ovia kansainvälisille jihadisteille Afganistanissa.

Taleban nimesi torstaina uudeksi johtajakseen mullah Akhtar Muhammed Mansourin sen jälkeen, kun liikkeen 1990-luvulla perustaneen ja siitä lähtien johtaneen mullah Muhammed Omarin kuolemasta kerrottiin alkuviikosta.

Talebanin mukaan Omar menehtyi sairauteen, mutta liike ei tarkentanut kuolinsyytä tai -ajankohtaa. Hänen arvioidaan kuolleen jo yli kaksi vuotta sitten.

Päällisin puolin Mansour on Omarin kaltainen johtaja, norjalaisen rauhantutkimuslaitos PRIO:n johtaja Kristian Berg Harpviken luonnehtii.

"Mielenkiintoista on kuitenkin, että hän kannattaa liikeessä kaikkein vahvimmin rauhanneuvotteluita", hän sanoo.

Se tekeekin johtajanvaihdoksesta vaikean, sillä rauhanneuvottelut ovat Talebanin kriisin keskipiste.

"Nyt on kyse järjestön selviytymisestä", Harpviken kiteyttää.

Mullah Mansour kuului mullah Omarin luottomiehiin jo vuosia. Kandaharissa 1960-luvulla syntynyt Mansour valittiin johtajaksi Omarin 26-vuotiaan pojan, mullah Muhammed Yakubin edellä. Mansour on vasta liikkeen toinen johtaja.

Mansour oli Afganistanin siviili-ilmailusta ja rahtiliikenteestä vastaava ministeri Talebanin hallitessa maata vuosina 1996–2001. YK:n mukaan Mansourilla on ollut aktiivinen rooli huumeiden salakuljetuksessa.

Mansour on pitkään kuulunut Talebanin johtajiin ja hänet nimettiin mullah Omarin varamieheksi keväällä 2010.

Samana vuonna Nato lennätti mullah Mansourina esiintyneen miehen rauhanneuvotteluihin Afganistanin presidentti Hamid Karzain kanssa Kabulissa. Myöhemmin kävi ilmi, että mies olikin Pakistanin Quettasta kotoisin oleva suutari.

Vaikka Mansour on käytännössä johtanut liikettä jo vuosia, suuri osa Talebanin taistelijoista ja johtajista on elänyt uskossa, että mullah Omar yhä johtaa heitä. Johtajansa ansiosta Taleban on pysynyt verraten yhtenäisenä joukkona.

Paettuaan Afganistanista vuonna 2001 Omar kommunikoi lähinnä tiedottein. Hänet on viime vuosina julistettu kuolleeksi monesti, mutta Taleban on aina kiistänyt tiedon. Nytkin on spekuloitu siitä, pääsikö tieto Omarin kuolemasta julki vahingossa.

Mansourilla ei ole yhtä selkeää legitimiteettiä kuin Talebanin perustajalla. Nyt hänen on vahvistettava asemaansa.

"Hänen on pidettävä Taleban kasassa älykkäillä liittoutumilla. Muuten liike on vaarassa hajota pikkuhiljaa", Harpviken arvioi. Yksi harkittu veto oli nimetä Talebanin vaikutusvaltaisen liitolaisen Haqqani-verkoston johtaja Siraj Haqqani Mansourin varamieheksi.

Talebanin sisäisten riitojen tärkein aihe on suhtautuminen Pakistanin välittämiin rauhanneuvotteluihin. Viimeisin kierros käytiin heinäkuussa Pakistanin pääkaupunki Islamabadissa.

Harpvikenin mukaan jännitteitä on kahdenlaisia. Ensinnäkin, pitäisikö neuvotteluja lainkaan käydä. Toiseksi, kuinka paljon Pakistanin annetaan määrätä neuvottelujen suuntaa.

Harpvikenin mukaan Mansour haluaa todennäköisesti neuvotella, mutta ei mielellään Pakistanin ehdoilla.

"Hän on aina painottanut Afganistanin kansallista etua", Harpviken selittää. "Talebanin riippuvuus Pakistanin tuesta on kuitenkin aina ollut sen suurin dilemma."

Afganistanin hallituksen tiedotteessa povataan aiempaa otollisempaa maaperää rauhanneuvotteluille, kertoo AFP. Yhdysvallat on kommentoinut samaan äänensävyyn.

Talebanissa ristiriidat nousivat pintaan.

"Mediassa puhutaan pian alkavista rauhanneuvotteluista. Poliittinen toimistomme ei ole sellaisesta prosessista tietoinen", kerrottiin Talebanin verkkosivuilla torstaina AFP:n mukaan.

Talebanin yhtenäisyyttä uhkaa myös ääri-islamistinen Isis-järjestö. Isisin läsnäolo on Afganistanissa vielä vähäinen, mutta uhka on Harpvikenin mukaan todellinen. Parhaassa tapauksessa Mansour vahvistaa asemansa Talebanin johtajana, osallistuu rauhanneuvotteluihin ja pääsee sopuun Afganistanin kanssa, Harpviken arvioi. "Vahvana johtajana hän pystyisi varmistamaan, että sopua noudatetaan."

Pahimmassa tapauksessa liike hajoaa ja neuvotteluita käydään vain Mansourin edustaman maltillisen siiven kanssa. Sopua vastustavat ryhmät irrottautuvat liikkeestä ja solmivat yhteyksiä kansainvälisiin jihadisteihin. Isisin menestystä ihailevia Taleban-taistelijoita on jo vannonut uskollisuuttaan järjestölle.

"Talebanin johto on varmasti tiedostanut vaaran. Järjestön hajoaminen pienempiin ryhmiin olisi erittäin huono uutinen", Harpviken sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat