Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanja osoittaa virkoamisen merkkejä – työpaikka on silti yhä onnenpotku

Berliinistä Andalusiaan palannut Víctor Escolano sai saksan taitonsa ansiosta opettajan paikan. Espanjassa nuorisotyöttömyysaste on 51 prosenttia. Taloudessa on valopilkkuja, mutta ne ovat vielä heikkoja.

Ulkomaat
 
Espanjassa nuoret pyörittävät jatkuvaa työhakemusrumbaa
Espanjassa nuoret pyörittävät jatkuvaa työhakemusrumbaa
Espanjalainen Victor Escolano palasi viiden vuoden jälkeen Saksasta kotiseudulleen. Työnhaku vaati paljon töitä. Toimittaja: Tiina Rajamäki, kuvaus: Kaveh Rostamkhani, leikkaus: Arttu Luhtala.

Opettaja Víctor Escolano, 30, istuu Málagan yliopiston kasvatustieteen tiedekunnan kahvilan hälinässä ja ihmettelee, mitä on tapahtunut.

Hän on pari viikkoa sitten saanut työpaikan Sevillan Eurooppa-koulun saksanopettajana. Yliopistolle hän tuli, koska uusi työpaikka haluaa tutkintotodistukseen tiedekunnan aitousleiman.

Vuoden mittainen työsopimus, johon liittyy vakinaistamismahdollisuus, on Espanjan talouskriisin pahimmin rokottamassa Andalusiassa ihme. Siellä alle 25-vuotiaiden nuorisotyöttömyysaste on 60 prosenttia ja yleinen työttömyysaste 29,9.

Kaveh Rostamkhani
Kerrostalo oli myynnissä Espanjan lähellä Málagan päärautatieasemaa perjantaina. Espanjan talous kärsi pahoin vuoden 2008 kriisistä. Nyt näkyy toipumisen merkkejä, mutta suurta käännettä parempaan ei ole vielä tapahtunut.
Kerrostalo oli myynnissä Espanjan lähellä Málagan päärautatieasemaa perjantaina. Espanjan talous kärsi pahoin vuoden 2008 kriisistä. Nyt näkyy toipumisen merkkejä, mutta suurta käännettä parempaan ei ole vielä tapahtunut.

HS tapasi Víctor Escolanon viime joulukuussa Berliinissä, kun hän oli lähdössä viiden Saksan-vuoden jälkeen takaisin kotiseudulleen Etelä-Espanjaan.

Andalusian lämmin ilmapiiri, perhe ja ystävät vetivät puoleensa, vaikka järki puhuikin sydämen ääntä vastaan. Kasvatustieteen maisteri Escolano työskenteli Berliinissä kouluavustajana. Palkka oli hyvä, mutta työtehtävät olivat huomattavasti alle koulutustason.

"Palattuani näin, kuinka vaikeaa ystävieni on ollut saada töitä, ja pelästyin varautumisesta huolimatta. Saksan taito ja kouluavustajan työkokemus olivat kuin olikin valttini", hän sanoo.

Silti ne eivät olleet oikotie onneen. Eräässäkin työpaikkahaussa yksityinen alakoulu Esteponan kaupungissa haki saksan- ja englanninopettajaa. Hakijoita oli 3 000, heidän joukossaan Víctor Escolano. Hakijoista joka viides otettiin kokeeseen kilpailemaan yhdestä opettajan paikasta.

"Sitä paikkaa en sitten saanut, ja joukossa oli muutama sata muutakin, jotka osaavat hyvin saksaa. Tilanne Andalusiassa on nuorille opettajille ihan päätön", hän sanoo.

HS kertoi 11. joulukuuta 2014 Víctor Escolanon muutosta takaisin Espanjaan viiden Berliinin-vuoden jälkeen, koska mies ei ollut löytänyt koulutustaan vastaavaa työtä Saksasta.
HS kertoi 11. joulukuuta 2014 Víctor Escolanon muutosta takaisin Espanjaan viiden Berliinin-vuoden jälkeen, koska mies ei ollut löytänyt koulutustaan vastaavaa työtä Saksasta.

Kaveh Rostamkhani
Víctor Escolano sai töitä saksanopettajana Espanjassa.
Víctor Escolano sai töitä saksanopettajana Espanjassa.

Espanjan talousluvut ovat kehittyneet hienoisesti parempaan suuntaan. Torstaina julkaistujen toisen vuosineljänneksen lukujen mukaan bruttokansantuote kasvoi huhti–kesäkuussa yhden prosentin. Espanjan hallitus ennustaa tälle vuodelle 3,3 prosentin talouskasvua. Työttömyysaste on 22,4 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 23,7 prosenttia. Nuorisotyöttömyysaste on 50 prosenttia.

Kriitikot rauhoittelevat konservatiivisen kansanpuolueen Partido Popularin intoa talouden käänteestä. Vaikka työllisyys on parantunut, tarjolla olevat työsuhteet ovat usein lyhyitä pätkiä tarjoilijana, siivoojana tai maataloustöissä.

"Tai maskottina pingviinipuvussa vesipuistossa, kuten sekä opettajan että psykologin tutkinnot suorittanut kaverini", Víctor Escolano kertoo.

Ystävä vaihtoi täksi kesäksi syöpäjärjestön varainkerääjästä helteessä hikoilevaksi pingviiniksi, koska kuukausipalkka kaksinkertaistui 400 eurosta 800 euroon.

Escolanon tuleva opettajanpalkka on olosuhteisiin nähden hyvä: 1 400 euroa bruttona kuukaudessa.

Hänen ystäväpiiriinsä Málagassa kuuluu paljon kolmekymppisiä opettajia. Kun nuorisotyöttömyyttä tilastoidaan, on kyse alle 25-vuotiaista, mutta viisi vuotta vanhemmat espanjalaiset ovat yhtä vaikeassa asemassa. Kolmekymppiset akateemiset ovat juuri niitä, jotka valmistuivat kriisin alkuvuosina. Heistä moni ei ole saanut yhtään tilaisuutta kartuttaa alansa työkokemusta.

Yksi heistä on Víctor Escolanon hyvä ystävä, erityisopettaja Yolanda Ruiz Noria, 33.

Hänkin on saanut heinäkuussa uutisia, mutta huonoja sellaisia.

Ruiz osallistui valtion virkamiestutkintoon, joka kaikkien valtion virkamiehiksi haluavien, kuten julkisten koulujen opettajien, on läpäistävä. Kun kokeen läpäisee, työpaikka on varma ja elinikäinen.

Yolanda Ruiz aloitti koemateriaalien pänttäämisen viime marraskuussa. Teoriatentti meni läpi, mutta suullisen osuuden valintakomissio hylkäsi.

"Tuli todella tyhjä olo. Nyt lähetän taas hakemuksia, sillä en halua missään nimessä enää olla työttömänä."

Ruiz on hakenut joka ainoaan Andalusian alakouluun. Hän on hakenut myös Málagan Ikeaan, supermarketteihin ja ravintoloihin.

"Haluaisin kovasti päästä työskentelemään oppilaiden kanssa, näyttää mitä osaan."

Ruiz ei aio hevin lähteä pois Etelä-Espanjasta. Takana on jo yksi vuosi kokkina Brightonissa Britanniassa. Sama virkamieskoe odottaa ensi kesänä.

Kaveh Rostamkhani
Erityisopettaja Yolanda Ruiz Noria on hakenut jokaiseen Andalusian alakouluun töihin, tuloksetta.
Erityisopettaja Yolanda Ruiz Noria on hakenut jokaiseen Andalusian alakouluun töihin, tuloksetta.

Moni pohjoiseen toiveikkaana suunnannut nuori espanjalainen on huomannut saman kuin Víctor Escolano.

Vaikka Espanja taistelee suurten kysymysten kuten talouskriisin, pakolaisvirran ja poliitikkojen korruption kanssa, muualta on ollut vaikeaa löytää yhtä iloista elämäntapaa.

Paluumuuttaja kertoo tarinan päivästä, jolloin hän oli Sevillassa saanut tiedon uudesta työpaikastaan.

"Sevilla on minulle vieras kaupunki, mutta yksi ystäväni asuu siellä. Menimme hänen kanssaan juhlistamaan työpaikkaani. Pian koko täysi flamencobaari tiesi, että täällä on tänään Víctor, joka on saanut töitä! Jokainen tuntematon halusi juhlia sitä kanssani."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat