Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petro Porošenko on makeisilla rikastunut liikemies

Ulkomaat
 

Liikemies Petro Porošenko, 49, on ollut Ukrainan presidentti kesäkuulta 2014. Edellisen kuun lopulla järjestetyissä presidentinvaaleissa hän sai jo ensimmäisellä kierroksella 54,7 prosenttia äänistä.

Vaalit järjestettiin, sillä Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovytš oli paennut maasta saman vuoden helmikuussa.

Janukovytšin pakoa edelsi kymmenien mielenosoittajien kuoleminen luoteihin Kiovan keskustassa. Mielenosoitukset olivat alkaneet edellisen vuoden marraskuussa, kun Janukovytš päätti, ettei Ukraina allekirjoita yhteistyösopimusta EU:n kanssa.

Porošenko tuki mielenosoitusliikettä aktiivisesti, myös taloudellisesti. Hänen asemaansa vahvisti kuitenkin eniten se, että mielenosoittajat pitivät häntä poliittisten leirien ulkopuolisena.

Porošenko oli jo menestynyt liikemies, kun aloitti parlamentissa 1998. Hänet tunnetaan parhaiten makeisteollisuudestaan, mutta satojen miljoonien eurojen omaisuuteen kuului muitakin aloja.

Porošenko tuki aluksi silloista presidentti Leonid Kutšmaa, mutta siirtyi 2001 Viktor Juštšenkon leiriin. Hänellä oli keskeinen rooli Juštšenkon presidentinvaalikampanjassa 2004 ja vaalien epärehellisyydestä syntyneessä niin sanotussa Oranssissa vallankumouksessa, joka nosti Juštšenkon presidentiksi 2005.

Porošenko nousi Juštšenkon aikana ulkoministeriksi lokakuussa 2009. Kausi päättyi jo maaliskuussa 2010, kun Janukovytš oli voittanut presidentinvaalit ja sai Julija Tymošenkon hallituksen kaadettua.

Janukovytš kuitenkin nimitti Porošenkon kaupasta ja taloudellisesta kehityksestä vastaavaksi ministeriksi maaliskuussa 2012.

Saman vuoden syksyn parlamenttivaaleissa Porošenko nousi taas yhden edustajan vaalipiiristään parlamenttiin, mutta ei liittynyt mihinkään ryhmään. Tämä vahvisti hänen asemaansa ulkopuolisena, jolla oli hyvät suhteet kaikkiin.

Porošenkon asemaa vahvistaa, että viime syksynä valitussa parlamentissa Petro Porošenkon ryhmä on ryhmistä suurin.

Suosio on kuitenkin laskenut, sillä monet ukrainalaiset ovat pettyneitä uudistusten hitauteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat