Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romanian orvot järkyttivät 1990-luvulla

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Kun diktaattori Nicolae Ceausescun hallinto romahti väkivaltaisessa vallankumouksessa Romaniassa 1990-luvun kynnyksellä, maan laitoslasten kauhistuttavat olot tulivat kansainväliseen julkisuuteen.

Maassa oli lähes 900 erilaista laitosta "tuottamattomien" ihmisten – lasten, vanhusten ja vammaisten – säilyttämiseen. Pystyyn mätänevistä rakennuksista löytyi noin 100 000 ihmistä, joista valtaosa oli hylättyjä lapsia. Taustalla oli kommunistihallinnon väestöpolitiikka, joka kielsi ehkäisyn ja abortin ja kannusti köyhiä perheitä luovuttamaan lapset valtion hoidokeiksi.

Kuvat lastenkodeista kouraisivat kansainvälisen yhteisön omaatuntoa. Jopa poptähti Michael Jackson vieraili huolestuneena romanialaisessa orpokodissa. Kuvat saivat aikaan adoptioaallon. Maasta adoptoitiin ulkomaille kymmenätuhansia lapsia, kunnes Romania vuonna 2005 kielsi kansainväliset adoptiot korruption vuoksi.

Laitoksia on sittemmin uudistettu, mutta brittikanava BBC:n tutkiva ryhmä löysi vuonna 2009 vielä paljon ongelmia lastenkodeista, tilanahtaudesta työntekijöiden puutteeseen. Monet orpokotien kasvateista päätyvät ennen pitkää kaduille ilman kunnollisia elämäntaitoja. Katulapset ovat 2000-luvulla vähentyneet Bukarestin katukuvassa, mutta avustusjärjestöjen mukaan heikoimmassa asemassa oleville on tarjolla vähän apua. Nuorten huumeriippuvaisten hoito on Bukarestissa olematonta, sanoo aids-työtä asunnottomien parissa tekevä Dan Popescu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat